• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Arap Dünyası Başbakan Erdoğan`ı Bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 12-15 Eylül tarihleri arasında Mısır, Tunus ve Libya`yı ziyaret edecek.Erdoğan`ın beraberinde bakanlar, üst düzey bürokratlar, iş adamları ve gazetecilerden oluşan heyetle gerçekleştireceği ziyaretler sırasında, yeni bir sürece girmiş bulunan dost ve kardeş ülkelere Türkiye`nin verdiği destek vurgulanacak, çeşitli alanlarda gerçekleştirilebilecek işbirliği imkanları ele alınacak.

Erdoğan, yarın gideceği Mısır`da Yüksek Askeri Konsey Başkanı ve Savunma Bakanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi ve Başbakan İsam Şeref ile görüşecek.

Başbakan Erdoğan ile Mısır Başbakanı İsam Şeref tarafından, Türkiye ve Mısır arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi tesisine ilişkin Ortak Siyasi Bildirge`nin ve bu çerçevede ekonomi, ticaret, eğitim, kültür, spor, basın, kamu yönetimi ile karşılıklı yatırımların teşviki alanlarında bir dizi anlaşmanın imzalanması da öngörülüyor.

Arap Ligi Genel Sekreteri Nebil El Arabi ile görüşmesi ve Arap Ligi Dışişleri Bakanları Konsey Toplantısı`nda konuşma yapması beklenen Erdoğan, Kahire`de Mısır`ın önde gelen siyasi parti liderleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Tahrir Devriminin genç liderleri ve Mısır`da yatırımı bulunan Türk müteşebbisleri ile de bir araya gelecek.

Başbakan Erdoğan, Mısır`ın ardından 14 Eylül`de Tunus`a yapacağı ziyarette ise Cumhurbaşkanı Vekili Fuad El Mebazza, Başbakan El Baci Kaid El Sebsi ve önde gelen siyasi parti liderleri ile görüşecek. Erdoğan, 15 Eylül`de Libya`ya geçerek burada Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile görüşecek.

Bu ziyarette, Libya`daki siyasi dönüşüm, kurumsal yeniden yapılanma ve ekonomik kalkınma sürecine Türkiye`nin sağlayabileceği katkılar ele alınacak.

ERDOĞAN`I TÜRK BAYRAKLARI İLE KARŞILAYACAKLAR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın yarın Mısır`a yapacağı ziyaret, 30 yıllık Mübarek rejiminin son bulduğu ülkede merakla bekleniyor. 25 Ocak tarihinde başlayan halk ayaklanmasının ardından Mısırlı devrimciler, Mübarek`e karşı ilk sesini duyuranın Erdoğan olduğunu belirterek, Facebook, Twitter ve diğer sosyal paylaşım sitelerinden Erdoğan`ı Kahire`de kahraman gibi karşılama çağrısında bulunuyor. Mısırlı binlerce genç, Erdoğan`ı Kahire Uluslararası Havaalanı`nda Türk bayrakları ile karşılamayı planlıyor.

Kampanyayı organize eden gençlerden İbrahim el Drawi, Başbakan Erdoğan`a yakışanı yapacaklarını belirtiyor. "Erdoğan için bir milyon kişi" sloganıyla sosyal medyada organize olduklarını söylüyor. Sosyal medyayı devrimde kullanarak insanlarda büyük bir şuur oluşturduklarını aktaran El Drawi, Erdoğan için de bunu başaracaklarını ifade ediyor. Drawi, "Erdoğan siyasi olarak Davos çıkışıyla bizim için önemli hale geldi. Devrim sırasında ve sonrasında Mısır halkının yanında oldu. Daha sonra İsrail`in Türkiye büyükelçisini sınırdışı etti. Bunun için Erdoğan`ın ziyareti bizim için çok önemli. " diyor. Gençler olarak Mısır`ın başına Erdoğan gibi Müslüman ve demokratik bir lider istediklerini aktaran Drawi, "Erdoğan, büyük bir lider. Müslüman halkların hep yanında oluyor. Biz grup olarak devrimde Facebook kullanarak insanları organize ettik. Erdoğan`ın geleceği 12 Eylül akşamı büyük bir kalabalıkla onu karşılamayı düşünüyoruz." diye konuşuyor.

Erdoğan`ın ziyareti, Türk-İsrail ilişkilerinin krizde olduğu bir dönemde gerçekleşiyor. 15 yıl aradan sonra Mısır`a giden ilk Türk başbakan olacak olan Erdoğan, 300 kişilik Kahire çıkarmasında en önemli mesajlarını Kahire Üniversitesi`ndeki konuşmasında verecek. ABD Başkanı Barack Obama da göreve geldiğinde bu üniversitenin kürsüsünde Müslümanlara yönelik mesajlar vermişti. Erdoğan, Mısır`ın ardından Arap Baharı`nın yaşandığı Tunus ve Libya`ya geçecek. Erdoğan`ın Gazze ziyareti ise Mısır tarafının ikna edilememesinden dolayı programdan çıkarıldı.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir