• DOLAR 32.373
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2325.43
  • ...

BURSA - SGK Bursa İl Müdürlüğü olarak, ‘Talep-Takip-Sonuç Projesi’ sayesinde vatandaşa ‘Bugün git, yarın gel’ diyen personelin tespit edildiğini ve ilgili birim sorumlusuna iletildiğini söyleyen İl Müdürü Ahmet Metin, “Talebinin sonuçlanmadığını söyleyen vatandaşa, 10 dakika içinde geri dönerek, işlemini gerçekleştiriyoruz. ‘Beyaz Zarf Projesi’ sayesinde de emekli olmadan 6 ay önce, vatandaşa emekli olacağını bildiren bir mektup gönderiyoruz” dedi.

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nca (BSMMMO) SGK Bursa İl Müdürü Ahmet Metin ve SGK İl Müdür Yardımcısı Eran Karaca’nın sunumunda, ‘Sosyal Güvenlik Sisteminde İstihdam Teşvikleri’ konulu seminer düzenlendi. BSMMMO’nun BAOB Yerleşkesi’ndeki hizmet binasında BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez’in açılış konuşmasıyla başlayan seminerde ilk sözü SGK Bursa İl Müdürü Ahmet Metin aldı. Konuşmasına, il müdürlüğü olarak yürüttükleri faaliyetler ve hayata geçirmeyi planladıkları projeler hakkında bilgi vererek başlayan SGK Bursa İl Müdürü Ahmet Metin, İl Müdürlüğü olarak ‘E-Mevzuat Yazılımı’, ‘Beyaz Zarf’, ‘Talep-Takip-Sonuç’, ‘Dış Paydaş Toplantıları’, ‘Akıllı Sıramatik’, ‘Çalışma Grupları’ ve ‘Renkli Adımlar’ projeleri üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Bu projelerden bazılarını hayata geçirdiklerini dile getiren SGK Bursa İl Müdürü Ahmet Metin,e-mevzuat yazılımı projelerine ilişkin şunları söyledi: “Bursa İl Müdürlüğü olarak geliştirdiğimiz e-mevzuat yazılımı uygulamamızı, kurum başkanlığımız geçtiğimiz günlerde Türkiye genelindeki sayısı 27 bin 100’ü bulan tüm sosyal güvenlik kurumu personelinin kullanımına açtı. Bunu İl Müdürlüğümüzün bir başarısı olarak görüyoruz. Usta-çırak ilişkisiyle mevzuat yönetmiyoruz. Yazılı mevzuata ve kaynağa ulaşarak, uygulamalarımızı bu yönde geliştiriyoruz. İleriki günlerde hedefim, kurum başkanının da onayıyla, bu uygulamayı mali müşavirlerin de hizmetine açmaktır.” 

6 ay sonra emeklisiniz mektubu

Konuşmasında, ‘Beyaz Zarf Projesi’ hakkında da bilgi veren SGK İl Müdürü Metin, “Bu projemizin bir diğer adı da beklemeden emeklilik projesi. Emekli olmadan insanlara 6 ay öncesinden 4B sigortalılarına emekli olacaklarını bildiren bir mektup gönderiyoruz. Gürsu ilçemizde pilot uygulamamızı başlattık. Diğer ilçelerimizde de uygulamaya başlayacağız. İnsanlar, emekli olacaklarını 6 ay öncesinden evine gelen mektupla öğrenecekler” dedi. Bir diğer projelerinin de ‘Talep-Takip-Sonuç Projesi’ olduğunu ifade eden Metin, şöyle konuştu: “Devlet ve özel sektörde olmayan bir proje bu. Resmi internet sitemize girildiğinde, ‘Talebiniz sonuçlandı mı?’ diye bir buton çıkıyor karşınıza. Ve ‘Hayır’ı tıkladığınızda telefon numarası açılıyor. Telefonunuzu giriyorsunuz. Ve 10 dakika içinde sizi arıyoruz. ‘Size kim bugün git, yarın gel dedi? Talebiniz neydi de sonuçlanmadı?’ bunları soruyoruz. Sizden gelen sözlü ifadeleri yazılı hale getirerek, işi aksatan personele, ilgili şefine ve bağlı olduğu birim yöneticisine aynı anda mail gönderiyoruz. Ve tüm bu verilerimiz arşivleniyor. Dedikoduyla değil, verilerle idarecilik yapmaya çalışıyoruz.” Metin, bugüne kadar sisteme giren yaklaşık 4 bin kişiden 500’ünün talebinin olumsuz sonuçlandığını da sözlerine ekledi.

Teşviklerden bahsetti

SGK İl Müdürü Ahmet Metin’in ardından ‘Sosyal Güvenlik Sisteminde İstihdam Teşvikleri’ konulu semineri gerçekleştirmek üzere söz alan SGK İl Müdür Yardımcısı Eran Karaca ise sunumuna, ‘Malullük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları Primleri’nin işveren hissesinden beş puanlık indirimi konusunda bilgi vererek başladı. Eran Karaca teşviğin kapsamı, teşvikten yararlanma şartları, teşvik kapsamına girmeyen sigortalılar ve işyerlerinden bahsederken, malullük, yaşlılık, ölüm sigortası primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutarı, prime esas kazancın alt ve üst sınırı arasında olmak kaydıyla Hazine tarafından karşılandığını kaydetti. Konuşmasının devamında, 6111 Sayılı Kanun’da yer alan ‘Kadın, Genç ve Mesleki Yeterliliğe Sahip Sigortalı İstihdam Teşviki’nden de bahseden Karaca, destekten yararlanabilmek için sigortalı ve işyeri yönünden gerekli olan şartları sıraladı. “Destekten yararlanma süresi içinde aynı işverenin başka bir işyerinde naklen ve hizmet akdi sona ermeden çalışmaya başlaması halinde, söz konusu destekten kalan süre içinde yeniden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır” diyen Eran Karaca, konuşmasını ‘Engelli Sigortalıları İstihdam Teşviki’, ‘İşsizlik Ödeneği Alanları İstihdam Teşviki’ ve ‘Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinde Sigorta Prim Desteği’ hakkında bilgi vererek sürdürdü. BSMMMO’nun BAOB Yerleşkesi’ndeki hizmet binasında gerçekleşen etkinlik, SGK Bursa İl Müdürü Ahmet Metin ve SGK İl Müdür Yardımcısı Eran Karaca’ya günün anısına plaket takdim edilmesi ile sona erdi.

(Zeki Aras-İLKHA)