• DOLAR 32.567
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2491.533
  • ...
Coşkun Aral Dicle Üniversitesi öğrencileri ile buluştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi ve Mavi Noktalara Kulübü tarafından düzenlenen programa konuk olarak katılan Dünyaca Ünlü Savaş Muhabiri ve belgeselci Coşkun Aral Özgeçmişi ve mesleki yaşamı hakkında bilgiler vererek öğrenciler ile söyleşi düzenledi. 

Başından geçen ilginç olayları görüntüler eşliğinde paylaşan Coşkun Aral, çok sayıda savaşa ve tarihi olaya tanıklık ettiğini belirterek, geçmişte yaşadığı ilginç anlar hakkında bilgi verdi.

"Bu bölgenin insanıyım"

Kendisinin de bu bölgenin insanı olduğunu söyleyen Aral, buraların kendisi için hiç de yabancısı olmadığı bir bölge olduğunu söyledi.

Aral, " Çünkü ben Siirtliyim. Çocukluğumda belki yüzlerce, binlerce kez Diyarbakır`ın havasını, suyunu, nefesini içimde hissettim. " ifadelerini kullandı. 

"Ne yazık ki bu zenginliği kavratmaktan uzağız"

Yaptığı çalışmalar hakkında da bilgiler vererek konuşmasına devam eden Aral, evrensel boyutlarda olayların değerlendirilmesiyle ilgili uzmanlarında dahi olduğu çalışmalar yaptıklarını söyledi. 

Aral, " İnşallah bir gösterimizi de burada yapma fırsatını buluruz.  Çok zengin bir coğrafyanın insanıyız. ama ne yazık ki bu zenginliği kavratmaktan uzağız. Ya da bu zenginliğimizi kavrayamıyoruz.Ben bütün bunları  yaparken böyle fazla bilimsel tanımlara girmek istiyorum.  Sonuçta gözlemciyim, haberciyim." ifadelerini kullandı.

"Allah’ın dışında her şeyi sorgulayın"

Üniversitelerin dünyada en özgür ortamlar olduğunu ve yargıç olmadığımız için sorgulayıcı olmamız gerektiğini söyleyen Aral, "Bizim şu anda bir televizyon programımız var, 5N 1K  ama bu her şeyi başlangıcı olan bir sorgudur. Hatta geçtiğimiz gün bir belgesel yapmıştım. Fatih Sultan Mehmet’e ait nameler üzerine. Onunla ilgili Vatikan kütüphanesinde papayla yaptığı yazışmalarından birinde    ilginç bir şey görmüştüm. Tercüme ettirdim. Orada Fatih Sultan Mehmet dünyanın en önemli bilim adamlarını Konstantiniye`ye çağırıyor. Ve `Allah’ın dışında her şeyi sorgulayın` diyor onlara." örneğini vererek İslam`ın sorgulamaya verdiği öneme işaret etti.  

"Eğitim dönemini tartışarak, sorgulayarak, öğrenerek,  devam ettirelim."

Hiç kimseyi suçlamadan yargılamadan insanın her şeyi sorgulayabileceğini söyleyen Aral, üniversite öğrencilerine seslenerek, "Diyarbakır üniversitesinin değerli öğrencileri! ne olur bu üniversiteye layık insanlar olalım. Şu eğitim dönemini tartışarak, sorgulayarak, öğrenerek,  bilgiye saygı göstererek  devam ettirelim." tavsiyesinde bulundu. 

Sunumu sonrası öğrencilerin sorularını cevaplayan Aral, söyleşinin ardından Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Yücel ve Fotoğraf  Eğitmeni Mübarek Yücel’in açılışını gerçekleştirdikleri fotoğraf sergisini ziyaret etti. Aral, konuklar tarafından büyük ilgi gördü. 

Etkinlik, ikinci gün coşkun Aral’ın da katılacağı havadan çekimlerle son bulacak. (Hasan Önalan  - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir