• DOLAR 32.315
  • EURO 35.115
  • ALTIN 2293.917
  • ...
Muayenesiz traktörler trafikten men edilebiliyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA – TÜVTÜRK istatistiklerine göre Türkiye’de tarım arazilerinin ve kırsal kesimlerin en önemli ulaşım araçlarından biri olan traktörlerin büyük bir bölümünün periyodik araç muayenesi konusunda halen eksikleri bulunuyor. 

Traktörlerin trafiğe çıkarılmalarının ilk 3 yılından sonra 3 yılda bir muayene zorunluluğu olduğunu hatırlatan TÜVSÜD Bursa Taşıt Muayene İstasyonları İşletim A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Murat Barın, muayene süresi gelmiş ya da geçmiş olan traktör sahiplerinin araçlarını TÜVTÜRK Taşıt Muayene İstasyonlarında muayene ettirmesi gerektiğini söyledi. Barın, traktör muayenesi yaptırmamanın trafikten men cezası gibi ciddi yasal yaptırımların yanında para cezasını da beraberinde getireceğini dile getirdi. 

Muayene süresi geçmiş olan traktörlerin trafikten men edilebileceğini vurgulayan Murat Barın, “TÜVTÜRK İstatistiklerine göre, şu anda Türkiye genelinde muayeneye gelmesi gereken traktörlerin yüzde 80’i, muayeneye gelmiyor. Traktör muayenesi yaptırmamanın birçok yasal yaptırımı bulunuyor. Muayeneye zamanında gelmeyen araçlar, muayene ücretini, geç kaldıkları her ay için yüzde 5 fazla ödüyor. Yol kontrollerinde muayenesiz olduğu tespit edilen araçlar için trafik cezası düzenlenebiliyor ve bu araçlar da trafikten men edilebiliyor” dedi. 

 Traktör kazalarında 1600 kişi hayatını kaybetti

Muayene kaçağı traktörlerin her gün binlerce sürücü ve yolcunun hayatını tehlikeye attığına dikkat çeken Barın, istatistiklere göre son 5 yılda 12 bin 712 traktör kazasında 1600 kişinin hayatını kaybettiğini, 23 bin 380 kişinin de yaralandığını hatırlattı. Yine aynı istatistiklere göre son 5 yılda traktörlere kesilen trafik cezalarında ilk sırada araçların muayene süresini geçirmenin bulunduğunu belirten Barın, diğer ceza konularının da sırasıyla zorunlu mali sigortalarını yaptırmamak ve sürücü belgesiz araç kullanmak olduğunu ifade etti. 

Traktör sahiplerini hem kendi can güvenlikleri hem de trafikte seyreden diğer araç ve sürücülerin can güvenliği açısından muayene sürelerini geçirmemeleri konusunda uyaran Barın, araç muayenelerinde traktörlerde en sık rastlanılan kusurların ise sırasıyla far ve ışık donanımları, aks, rot, fren ve lastik patlaması olduğunu sözlerine ekledi. (Veysi Siyah - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir