• DOLAR 32.602
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2509.358
  • ...

BURSA - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın 16 makro projeleri arasında bulunan Sektörel Konseyler, kendi sektörleri ile ilgili toplantı ve çalıştaylarının ardından raporlarını çıkarıyor. BTSO Sektörel Konseyler, inşaat sektör raporunun ardından enerji raporunu da açıkladı. Geçtiğimiz günlerde BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a da sunduğu rapor, sektörün son durumunu ve geleceği ile ilgili çarpıcı bilgiler veriyor. 

BTSO Enerji Konseyi, yapılan çalışmalarla Bursa’nın enerji ihtiyacını, enerji üretiminin ve tüketiminin çevreye ve ülke ekonomisine olumsuz etkilerini en aza indirmesi, yerli, yenilenebilir ve temiz enerji türlerinin ve teknolojilerinin ve çeşitli enerji kaynaklarını bir arada planlı kullanılması amaçlanıyor. Yapılan çalıştay ve toplantıların ardından 4 eylem planı ortaya çıkarıldı.  İlk olarak ‘Bursa Yeşil Büyüme Programı’ başlatılacak. Bu program ile 100 sanayi firmasının yeşil büyüme temelli iş modeline geçişine mentörlük desteği verilecek.

“Enerji Ajansı Türkiye’ye öncü olacak”

Diğer eylem ise ‘Bursa merkezli Enerji Ajansı’ kurulması. Enerji Ajansı sayesinde Bursa’nın ve TR 41 bölgesinin potansiyelini ortaya koymak ve Bursa’nın ileriye dönük enerji yatırımları konusunda Türkiye’ye öncü olması hedefleniyor. TOBB, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve BEBKA iş paydaşları ile Enerji Ajansının 2015 yılı ilk çeyreğine kadar kurulması planlanıyor.

Diğer bir eylem planı ise ‘Enerji Verimliliğ Test ve Kalibrasyon Merkezi’nin kurulması. BTSO Enerji Konseyi sorumluluğunda TÜRKAK paydaşlığında projenin ilk etabında bu yıl sonuna kadar merkez fizibilite raporunun tamamlanması hedefleniyor. 

Rüzgar enerjisi için kümelenme hamlesi

Rapordaki son eylem ise ‘Rüzgar Türbinleri’ kümelenme çalışması oldu. Bu projenin asıl hedefi, tasarımı ve teknolojisi, Bursa’ya ait ve özgün, rekabetçi bir rüzgar sanayinin kurulması için gereken alt yapıyı oluşturmak. Bursa’da rüzgar enerjisinin kullanımını yaygınlaştırıp rüzgar türbinlerinden üretilen elektriğin Bursa’nın enerji profilinde ciddi bir yer alması hedefleniyor. Bu çerçevede OSB’ler ve üniversiteler ile 2015 yılı ikinci çeyreğine kadar kümelenme tüzel kişiliği kurulacak. 

“Enerjide verimlilik ve çevre ön planda olacak”

Enerji Sektör Raporu ile ilgili açıklamalarda bulunan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTSO olarak öncelikli sektörlerin yol haritalarını belirlemek üzere ortak akıl harekete geçirerek oluşturulan konseylerin yoğun bir tempoyla çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. 

İnşaat Konseyi’nin ardından Enerji Konseyi’nin de sektör temsilcileri, kamu kuruluşları, üniversite ve sivil toplum örgütlerinden temsilcilerin katılımıyla Enerji Sektörü Raporunu oluşturduğunu kaydeden Başkan İbrahim Burkay, “Dünyadaki enerji sektöründe kartların yeniden dağıtılacağı bir döneme giriyoruz. Enerji ticaretinde ibrenin Asya’yı göstermesi, Ortadoğu’nun tüketici bir pozisyona geçmesi önemli gelişmeler olarak karşımızda. Enerji Borsası’nın kurulması ile ilgili çalışmalar, yatırımcılara sağlanan teşvikler, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanılması gibi olumlu gelişmelere karşın linyit haricinde fosil yakıtlar bakımından zengin bir rezerve sahip olmayan ülkemizin, enerji arzındaki dışa bağımlılığı önemli ölçüde sürmekte. Bu noktada en stratejik adımlarımızdan biri de enerji verimliği konusunda yapacağımız çalışmalardır” dedi. (Veysi Siyah - İLKHA)