• DOLAR 32.502
  • EURO 34.632
  • ALTIN 2478.013
  • ...
Cinsel İstismarda Bulunan Papazların İsimleri Açıklanmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CENEVRE - Papazların İstismarları`ndan Kurtulanlar Ağı (SNAP) Başkanı Barbara Blaine, Vatikan`ın çocuk istismarlarına ilişkin Birleşmiş Milletler`e (BM) verdiği bilgilerin yeterli olmadığını, çocukların korunması için bu suçu işleyenlerin isimlerinin ve nerede olduklarının açıklanması gerektiğini belirtti.

BM İşkence`ye Karşı Komite`de ilk kez periyodik inceleme toplantısı yapılan Vatikan, önceki gün yaptığı açıklamada son 10 yılda çocuklara cinsel saldırıda bulunan 848 papazın görevine son verildiğini, 2 bin 572 papaza ise daha az cezalar uygulandığını bildirmişti.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan SNAP Başkanı Blaine, Vatikan, suçlara ilişkin dosyaları kamuoyuyla ve polisle paylaşana kadar bu rakamların gerçek rakamlar olup olmadığını bilmenin mümkün olmadığını ifade etti.

Blaine, "Bildiğimiz tek şey rakamların, çocukları korumaya yardımcı olmayacağı. Vatikan eğer bu suçları işleyenlerin isimlerini ve nerede olduklarını açıklarsa o zaman ebeveynler çocuklarını onlardan uzak tutabilecek. Biz bugün bu suçları işleyenlerin isimlerini ve nerede olduklarını soruyoruz" dedi.

"Papa`dan net açıklama umuyorduk"

Vatikan yetkililerinin, BM İşkence`ye Karşı Komite toplantısı sırasında sorulara cevap vermekten kaçındığını belirten Blaine, Vatikan yetkilileri tarafından çocukları koruyacak herhangi bir somut eylemden bahsedilmediğini kaydetti.

Blaine, "Papa Franciscus`tan bu suçları işleyenlerin papazlık yapmalarının yasaklandığına dair net bir açıklama umuyorduk" dedi.

İstismar suçlarına olanak sağlayan papazların da cezalandırılmasını ve kovulmasını görmeyi arzuladıklarını ifade eden Blaine, çocukların ancak bu şekilde korunabileceğini belirtti.

Vatikan`ın açıklamaları ışığında ortaya çıkan bilgilerin Vatikan`ın İşkence`ye Karşı BM Sözleşmesi`ni ihlal ettiği anlamına gelip gelmediği sorusu üzerine Blaine, sunulan kanıtların ihlal olduğunu gösterdiğini ancak bu konudaki kararı BM İşkenceye Karşı Komite`nin vereceğini kaydetti.

Vatikan`ın, İşkence`ye Karşı BM Sözleşmesi`nin ancak Vatikan sınırlarında uygulanması gerektiğini savunmasına ilişkin soru üzerine de Blaine, bunun sorumluluktan kaçma olduğunu belirtti.

Blaine, "Vatikan yetkilileri, yetkiyi elinde bulunduruyor, kaynakları var, çocukları koruma imkanları var ancak bunu yapmıyorlar. Herkes Papa`nın ve Vatikan`ın dünyadaki her papaz ve rahip üzerinde yetkisi olduğunu biliyor. Başka bir şey iddia etmek ikiyüzlülüktür. Eksik olan cesaret ve harekete geçme, yetki değil" ifadelerini kullandı.

Vatikan`ın verdiği istatistiklere göre, 2004`ten bu yana Vatikan`a 3 bin 400 dikkate değer istismar olayı bildirildi. Bu bildirimlerden 401`i 2013`te yapıldı. BM İşkence`ye Karşı Komite`nin incelemeye ilişkin raporunu 23 Mayıs`ta kamuoyuyla paylaşması öngörülüyor.

AA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir