• DOLAR 32.324
  • EURO 35.097
  • ALTIN 2308.233
  • ...
Türkiye her 100 dolardan 22 dolarını enerjiye harcadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkan Vekili İsmail Kuş, Türkiye’nin 2013 yılında ithalat için ödediği her 100 doların yaklaşık 22 Dolarını enerjiye harcadığını söyledi. 

KOSGEB ve Fransız Kalkınma Ajansı (AFD)  ile birlikte yürütülen ‘KOBİ’lerde Enerji Verimliliği Projesi’nin lansman toplantısı, Hilton Otel’de gerçekleştirildi.

Programda konuşan BTSO Başkan Vekili İsmail Kuş, ülke olarak geçtiğimiz sene ithalat için ödenen her 100 doların yaklaşık 22 dolarını enerjiye kullanıldığını ifade etti. 

BTSO olarak Bursa’nın ve Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda bir taraftan şirketlerde sürdürülebilir büyümeyi sağlamaya çalışırken, diğer yandan da ‘Yeşil Büyüme Projesi’ ile verimlilik ve çevre faktörlerini ön planta tutan çalışmalara imza attıklarını kaydeden İsmail Kuş, “Enerji sektörü ülkemiz için stratejik bir sektör. Sürdürülebilir kalkınmanın temel şartı, rekabetçi yapımızı ve gücümüzü koruyabilmektir. Bunun için de enerjji verimliliği büyük önem taşımaktadır. Yeşil Büyüme Projemiz kapsamında Bursa’da Enerji Ajansı kurulmasını hedefliyoruz. Alternatif enerji kaynaklarından daha fazla yararlanmak için rüzgar tribünleri konusunda kümelenme çalışması başlatılması yine stratejik adımlarımızdan biri olacak” dedi. 

Enerji verimliliği merkezi

1 milyon 250 bin TL bütçeyle hayata geçecek Enerji Verimliliği Merkezi Projesi’nin yeşil büyüme temelli iş modelini firmalara uyarlamak adına önemli bir adım olduğunu söyleyen İsmail Kuş, “Bu projemiz için BEBKA’dan da mali destek almaya hak kazandık. Böylece ekonomimizin dinamik gücü KOBİ’lerimize liderlik etmek için KOSGEB ortaklığında gerçekleştirdiğimiz projelere bir yenisini daha eklemiş oluyoruz. KOBİ’lerimizin üretim ve hizmetlerinde verimliliği artırmalarının yanında, ülkemizin enerji politikaları açısından büyük değer taşıyan bir çalışmanın startını da veriyoruz” diye konuştu. 

Sanayi devriminden sonra en büyük dönüşüm

KOSGEB Başkan Yardımcısı Tuna Şahin, son yıllarda dünyanın enerji maliyetleri, arz güvenliğinde karşılaşılan sorunlar, küresel ısınma ve çevre felaketlerinden kaynaklanan bir paradigma değişikliğine gittiğine işaret etti. Tuna Şahin, şöyle konuştu: “Bu değişimle birlikte yeni teknolojilerin gelişmesine ve verimlilik odaklı anlayışların belirlenmesine dayalı yeni bir kalkınma anlayışı da dünya gündemine geldi. Bu paradigma, sanayi devriminden sonra pek çok uzman tarafından en büyük dönüşüm olarak yorumlanıyor. Yeni bir ekonomik dalga olarak tarif edilen süreçte, ülkemizin geç kalmadan yerini alması hayati önem taşımaktadır”.

KOSGEB Bursa Müdürü Ahmet Akdağ, KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği çerçevesinde hazırlanan desteklerden birisinin enerji verimliliği olduğunu söyledi.

Akdağ, işletmelerin bu kapsamda alacakları ‘Ön ve Detaylı Etüt’, ‘Verimlilik Artırıcı Proje için Danışmanlık’ ve ‘Enerji Yöneticisi Eğitimi’ giderlerinin 30 bin TL’ye kadar kısmının kurum tarafından desteklendiğini dile getirdi. 

Akdağ, “Bununla da sınırlı kalmayan KOSGEB, Enerji Verimliliği Kanunu’nun verdiği görevler doğrultusunda ulusal ve uluslararası yükümlülüklerin yerine getirilmesi için yeni çalışmalar başlatmıştır. Bu çerçevede; KOBİ’lerde enerji verimliliği çalışmalarının yaygınlaştırılması, israfının önlenmesi ve enerji maliyetlerinin KOBİ’ler ve ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi için Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) işbirliği ile “Türkiye’de KOBİ’lerde Enerji Verimliliği Projesi: KOBİENVER’ uygulamasını hayata geçirdik.” ifadelerine yer verdi. 

Fransız Kalkınma Ajansı Türkiye Proje Koordinatörü Eda Başgül, kalkınma ajansının 90 ayrı ülkede faaliyet gösterdiğini anlatarak, Türkiye’deki KOBİ’lere ve kurumlara 2004 yılından bu yana 1 milyar Euro’nun üzerinde finansman desteği verdiklerini açıkladı. 

Konuşmaların ardından KOSGEB Proje Koordinatörü Pınar Işın, KOBİENVER Projesi’nin sunumunu gerçekleştirdi.

(Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir