• DOLAR 32.594
  • EURO 34.791
  • ALTIN 2509.775
  • ...
Engelliler: `Herkes sorumluluklarını yerine getirsin`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Silvan`da engellilerin yaşadığı sorunlar hakkında bilgi veren Silvan Engellileri Koruma Derneği Başkanı Hasan Yurtkent, "Düne kadar insanlarımız engellileri onlara engel oluyor diye başkalarının evlerine misafirliğe gidemiyorlardı, dışarı çıkamıyorlardı, şimdi ise engelli olanlar bakıcılarından ayrılmasınlar diye evlenmelerine mani oluyorlar sadece bakıcıları o maaştan olmamak için evlenmelerine engel oluyorlar." dedi. 

Dernek kurulmadan önce de faaliyetlerinin olduğunu belirten Yurtkent, "Yardımcım Muhammed Gezer ile beraber engellilerin önündeki engellerin kaldırılması için kamu kurum ve kuruluşlara müracaatlarda bulunduk. Sorunları gideremediğimiz için bu derneği kurduk ve bunun sonucunda birçok kamu kuruluşu bina girişinde engelli rampası yaptırdı. 

Bir arkadaşımız da, okulun engelli rampası olmadığı için okulu yarıda bıraktığını söyleyince girişimlerde bulunduk ve sonuç aldık. En kısa sürede o okula rampa yaptıracaklarını ve o arkadaşımızın eğitimine devam edebilmesi için yardımcı olacaklarını söylediler." diye konuştu.

Silvan Engellileri Koruma Derneği Başkan yardımcısı Muhammed Gezer de, ilçedeki çalışmalarını ve engellilerin sorunlarını anlattı. Gezer, herkesten engellilere karşı üzerlerine düşen görevleri yerine getirmelerini beklediklerini söyledi.

Çalışmalarıyla ilgi sorularımızı yanıtlayan Gezer, Silvan`da yaklaşık bin engelli olduğunu ve bu engellilere ulaşmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Toplumun her bireyi engellilere karşı olan görev ve sorumluluklarını yerine getirse biz amacımıza ulaşmış olacağız." dedi. 

Gezer`in sorularımıza verdiği cevaplar: 

Neden böyle bir dernek kurma ihtiyacı duydunuz, derneği kurmadaki amacınız nedir?

Engelliler Derneğini kurmamızın amacına geçmeden önce şunu söylemek istiyorum: Keşke hiç böyle bir şeye ihtiyaç duymasaydık ve kurmasaydık. Bu derneğin kurulmasının sebebi Silvan’da zorluklarla karşılaşan engellilerimizin sorunlarına bir nebze de olsun çare bulmak, engellilerimize yalnız olmadıklarını hissettirmektir. 

Sosyal hayata baktığımızda kaldırımlar, bahçeler, parklar her alanda engelli vatandaşların düşünülmesi gerekir. Özellikle kaldırımlara baktığımızda engellilerin hiç düşünülmediğini görebiliyoruz, Silvan’da yeşil alanı bulabilene aşk olsun, okullara baktığımızda son 5 yıl içerisinde yapılanlar hariç eski olan okulların hiçbir tanesinde bir rampa bulmak mümkün değil. Biz bu eksiklikleri gidermek amacıyla derneğin kuruluşuna kadar 3 seneye yakındır çalışıyoruz. Bu sorunlarımızı gidermek amacıyla valilik, kaymakamlık ve belediye ile sürekli olarak irtibat halindeydik ve fırsatımızı bulduğumuzda bu senenin başında derneğimiz kurduk. 

Toplumun engellilere bakışını nasıl gördünüz, bu konuda neler yapmayı düşünüyorsunuz?
İlk önce şunu ifade etmek istiyorum toplumda engellilere bakış açısında bilinç yetersizliği olduğunu görüyoruz. Gecenin bir vaktinde kar yağarken bir engellinin dışarıda olmasına halkımız olağan bir şekilde bakmıyor, herhangi bir engelli arkadaşlarımızı gördüklerinde bu saatte ne işin var dışarıda soruları yöneltiyor. Bize bu soruyu yönelten şahıs da o saatte dışarıdadır. Biz özellikle topluma, `İçerinde engelli demek evine kapanması gereken, eksik kişi demek değil` bilincini yerleştirmek istiyoruz. 

Engelli demek, doğuştan ya da sonradan bazı eksiklikleri olsa bile toplumun bir bireyi olan ferttir. Bu durum, toplumdan soyutlanmayı, çalışmamayı ya da gecenin bir yarısında dışarı çıkmamayı engellemez. 

Engellilerin unutulduğu her yerde biz tekrar hatırlanmak amacıyla kalkınmada, yeşil alanlarda, yolllarda, üst geçitlerde yani toplumun her yerinde ne yapılacaksa engellilerin de düşünülerek yapılmasını istiyoruz. 

Toplumumuzun engellilere karşı özellikle bilinç eksikliği olduğunu görüyoruz. Engelli bir arkadaşımızın evlenmek için bakıcısına bunu iletmesine rağmen bakıcısı, almış olduğu 700 liralık aylıktan olmaması için bu isteğini reddediyor. Bu çok büyük bir bilinç eksikliğini ortaya koyuyor. Bu bilinç yetersizliği sadece halkımızdan kaynaklı değil, kurumlarımızı yöneten üst düzey yöneticilerde ve diğer yönetici arkadaşlarımızda da bilinç yetersizliği olduğunu görüyoruz. Bir etkinlik için bulunan para, o an engelliler için yapılması gereken rampa için yok denilebiliyor. 

Bizim istediğimiz kendi başımıza hayatımızı sürdürebileceğimiz bir ortam olsun bu bize yeterlidir biz zaten kimsenin yardımı olmadan yaşamımızı devam ettirebiliyoruz.

Bizim toplumumuz, bazı ailelerimiz çocukları engelli olduğu için dışarı çıkarma da bile çekiniyor, gelen misafirlere bile göstermekten kaçınıyor. 

Derneğin kuruluşu sırasında sıkıntı yaşadınız mı?
Derneği kurarken bazı sıkıntılarla karşılaştık özellikle burayı kiralarken bile sıkıntılarla karşılaştık.

Tabi, halkımızın derneğe olan bakış açısı da önemlidir. Özellikle engelli olan vatandaşlarımız derneğe üye olmaya çekiniyor. Bizim herhangi bir maddi kaynağımız yok, engelli olan arkadaşlarımızda ise, derneğe üye olursak acaba maaşımdan olur muyum, ya da 3 ayda bir verilen engelli maaşım kesilir mi korkusu var.

Bu dernek engelli olan vatandaşlarımıza yardımcı olmak için kurulmasına rağmen bizimle daha tanışmamış arkadaşlarımız var. Ama biz uzun vadede engellilerin toplumdaki yerini halkımıza bunu kabul ettirdiğimiz takdirde amacımıza ulaşmış olacağız. 

Engelli bir birey olarak toplumdan beklentileriniz nelerdir?
Toplumda ne kadar engelli varsa hayata daha fazla atılmalarını istiyoruz. Her bireyin toplumda bir yeri var ve her alan engellilere yer ayırabilecek bir durumdadır. Silvan gibi bir yerde bine yakın engelli var ve biz bunlara ulaşmaya çalışıyoruz. Bu azımsanacak bir sayı değil, toplumun her bireyi engellilere karşı olan görev ve sorumluluklarını yerine getirirse biz amacımıza ulaşmış olacağız
Ayrıca, bir müteahhit, binayı yaptığında engelli girişi olması yasal ve insani olarak da artık şarttır ve kamu kurumlarımız bir projeye imza attıklarında engelli olan vatandaşlarımızı düşünmeleri gerekir. 

Son olarak, her derneğin olduğu gibi bizim de giderlerimiz oluyor, bu giderlerimizi karşılayabilmek için bir nebze de olsa derneğimizin hemen yanındaki büromda bilgisayar tamiratı, satışı yapıyorum. Bu tamirat işi en azından derneği geçindirmede yardımcı oluyor.  (Yusuf Batı - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir