• DOLAR 32.386
  • EURO 35.085
  • ALTIN 2326.429
  • ...
Talasemiye dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülkemizde Akdeniz Anemisi olarak bilinen talasemi, genetik olarak anne babadan çocuklara aktarılan bir anemi nedeni. Hastalık alyuvarların yapısındaki oksijen taşıma görevi gören hemoglobin molekülündeki bir kusur nedeniyle oluşuyor. Talasemi taşıyıcılığının teşhisinin oldukça kolay olduğu belirtilirken hastalığın bilinen bir tedavisi bulunmuyor. Bu geni taşıyan kişilerin ömür boyu demir ve vitamin desteği alması gerekiyor. 

Türkiye, Kıbrıs, Yunanistan ve İtalya gibi Akdeniz ülkelerinde talaseminin daha sık görüldüğüne dikkat çeken Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa N. Yenerel, ülkemizde bir buçuk milyona yakın kişinin talasemi taşıyıcısı olduğunu kaydetti. 

Ülkemizde her 100 kişiden ikisi talasemi taşıyıcısı

Prof. Dr. Yenerel, şu bilgileri paylaştı: Taleseminin alfa ve beta olarak iki tipi bulunuyor. Beta talasemi daha sık görülür. Kişiler ya taşıyıcı olarak ya da hasta olarak doğar. Taşıyıcılık hali hiç bulgu vermiyor. Ancak talaseminin basit bir testle tanısı konulabiliyor. Ülkemizde her 100 kişiden ikisinin talasemi taşıyıcısı olduğu biliniyor. Bazı durumlarda yapılan kan sayım raporlarındaki bulgular bir diğer kansızlık nedeni olan demir eksikliği anemisini andırabiliyor. Ancak yapılacak testlerle bu iki durum rahatça ayrılabiliyor. 

Talasemi taşıyıcılığı herhangi bir tedavi gerektirmiyor

İki beta talasemi taşıyıcısı evlendiğinde, hastalıklarının farkında olmazlarsa yüzde 25 ihtimalle, Beta Talasemi major olarak adlandırılan, ciddi hastalık riski olan çocuk sahibi olma ihtimali bulunuyor. Bu çocuklar daha bebekliklerinde kansızlık bulgularını göstererek ve sık sık kan almak zorunda kalıyor. Bu durum ise karaciğer ve kalpte demir birikimine yol açarak ciddi sorunlara neden olarak hayat kalitesini düşürüyor. Günümüzde ciddi talasemi hastaları erken tanı aldıkları takdirde sık kan alarak ve demir atıcı ilaçlar kullanarak sağlıklı bir yaşam sürdürebiliyor. Talasemi ciddi sorunlara da yol açabildiği için, taşıyıcıların evlilik öncesi testlerle tanı alması ve iki taşıyıcı evlenecekse evlilik sonrası genetik danışmanlık imkanı sağlanması büyük önem taşıyor.” (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir