• DOLAR 32.557
  • EURO 34.908
  • ALTIN 2424.877
  • ...
israil’deki Filistinliler Yürüdü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"Dönüş Yürüyüşü" adı verilen eyleme katılan Filistinliler, Taberiye kentinden israil`in 14 Mayıs 1948 tarihinde halkını zorla göçe tabi tuttuğu Filistin köyü Lubye`ye doğru yürüdü.

Eylemde Filistin bayrakları taşınırken, israil aleyhine sloganlar atıldı. Yürüyüşe katılan israil parlamentosunun (Knesset) Arap Milletvekili Cemal Zehalika, "Mülteciler, yurtlarına dönünceye ve Siyonist hegemonyası bitinceye dek uzlaşma, istikrar ve barış yok. Dönüş hakkımızdır ve bunun için mücadele etmek görevimizdir" ifadesini kullandı.

Yürüyüşe yaklaşık 10 bin kişinin katıldığını belirten Zehalika, "Eylemcilerin çoğu gençler, bu da genç neslin dönüş hakkına bağlı olduğunu gösteriyor. israil`in kendince kutladığı bağımsızlık günü yalan günüdür. 1948`de bağımsızlık olmadı, aksine İngiliz sömürgesi ile Siyonist sömürgesi yer değiştirdi. Siyonistler, ülkeyi ele geçirmekle kalmadı, halkı zorla göç ettirdi" değerlendirmesinde bulundu.

israil polisinden yapılan yazılı açıklamada ise, yürüyüşe katılanların olaysız dağıldığı belirtilirken, eylem bittikten sonra polise saldırdığı gerekçesiyle iki gencin gözaltına alındığı ifade edildi.

Filistinliler, her yıl, ‘Nekbe’ olarak andıkları israil`in kuruluşu dolayısıyla çeşitli gösteriler düzenliyor. Filistinliler için Nekbe, 1948`de Filistin nüfusunun yarıdan fazlasının (957 bin) zorunlu göçe tabi tutulması ve israil`in gayrimeşru devlet ilan etmesi anlamını taşıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı ve AFP 

Bu haberler de ilginizi çekebilir