• DOLAR 32.384
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2326.163
  • ...
Dünyada enerji ve su kaynakları tükeniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu tarafından verilen ‘Güneş Enerjili Damıtma Sistemleri’ konulu konferansta dünyada ve ülkemizde enerji ve su kaynaklarının giderek tükendiği vurgulandı. Konferans, Öğretim Görevlisi Emin El’in sunumuyla, Hüsrevpaşa Yerleşkesi Konferans Salonu’nda yapıldı.

Nüfus artışı, sanayileşme ve etkin tarım faaliyetlerinin, dünyanın kısıtlı yeraltı ve yerüstü kaynaklarının tükenmesine yol açtığını belirten El, bunun sonucunda çevre sorunlarının arttığını söyledi. 

“Yeni su kaynaklarına ihtiyaç bulunuyor”

El, açıklamasının devamında; “Bu bağlamda dünyada ve ülkemizde enerji ve su kaynaklarının giderek tükenmesi ve mevcut kaynakların kullanılamayacak duruma gelmesi, enerji ve su temini konusunu ön plana çıkarmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2011 yılında hazırlamış olduğu Çevre Raporu’na göre ülkemizin mevcut su potansiyeli yıllık 112 milyar m3’tür. 

Ayrıca ülkemizde kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı ise 1600 m3 civarındadır. Artan su ihtiyacını karşılayabilmek için yeni su kaynaklarına ihtiyaç duyulmakta, bunun için her geçen gün daha uzak mesafelerden su temini sağlanmaya çalışılmaktadır. Mesafe arttıkça su temini için maliyet de artmaktadır.” dedi. 

Yeni su kaynakları ararken kirli su ve deniz suyu önemli bir kaynak olarak karşımıza çıkmakta olduğunu hatırlatan El, “Kirli su ve deniz suyunun damıtılması sürecinde birçok yöntem kullanılmakta olup güneş enerjili damıtıcı sistemleri de bu yöntemlerden biridir. Diğer sistemlere göre hem verimi yüksek hem de işletme maliyeti düşük olan güneş enerjili damıtıcı sistemlerinin çalışma prensibi diğer sistemlerden daha basittir.” ifadesinde bulundu. 

Konferans, ‘Güneş Enerjili Damıtma Sistemlerinin Çalışma Prensibi, Güneş Enerjili Damıtma Sistemi Çeşitleri ve Genel Performans Değerleri’ konulu sunumların ardından soru cevap bölümüyle sona erdi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir