• DOLAR 32.584
  • EURO 34.836
  • ALTIN 2417.64
  • ...
Türkiye`de 4 bin talasemi hastası var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Talesemi hastalığı hakkında açıklama yapan Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik; Türkiye’de,  Akdeniz anemisi, Akdeniz kansızlığı olarak da bilinen 4 bin talasemi hastasının olduğu kaydetti. 

Hastalık hakkında detaylı bilgi veren Dr. Kemik, “Akdeniz anemisi, Akdeniz kansızlığı olarak da bilinen ve önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan talasemi; genel olarak Akdeniz ülkelerinde görülmekle birlikte göç yoluyla dünyanın bir çok ülkesinde rastlanabilen, doğacak çocuğa anne-babasından ”Beta Talasemi” geninin kalıtımsal olarak aktarılması sonucu ortaya çıkan bir tür “kansızlık” hastalığıdır. Anemi (kansızlık) oluşmasına neden olan etmen, kanda alyuvarların yapısında yer alan “hemoglobin” molekülünün yapısındaki bozukluktur.”dedi. 

Taşıyıcılığın ırsi ve anne, babadan çocuklara geçebileceğini belirten Dr. Kemik, “Taşıyıcılar hasta değillerdir. Hafif derecede kansızlık ve soluk görünüm dışında bir rahatsızlıkları olmaz. Taşıyıcılar bunu ancak özel bir kan testi ile öğrenebilirler.” diye ifade etti.

Talasemili çocukların doğumda normal olduğuna dikkat çeken Dr. Kemik kansızlık belirtileri hakkında ise şunları ifade etti: “Belirttiler 3-4 aydan sonra ortaya çıkar. Çocuklarda renk solukluğu, iştahsızlık, huzursuzluk, karaciğer ve dalak büyümesi sonucu karın şişliği, sık sık ateşlenme, gelişme geriliği, önce yüz ve kafa kemikleri ardından da diğer kemiklerde değişiklikler başlar. Bu çocukların yaşam boyu ortalama 3-4 haftada bir, kan transfüzyonlarına ihtiyaçları vardır.” 

Talasemi’nin önlenebilir bir hastalık olduğunu belirten Dr Kemik, Türkiye’de ki değerler hakkında şu bilgileri verdi: “Türkiye`de talasemi sıklığı yüzde 2,1’dir. Ülkemizde yaklaşık 1 milyon 300 bin taşıyıcı ve 4 bin civarında hasta olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye`de her yıl 300-400 talasemili hasta çocuk doğmaktadır.”

Kalıtsal kan hastalıklarından olan talasemiyle mücadelede evlilik öncesi çiftlerin tarama testlerinin yapılması ve taşıyıcıların belirlenmesinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Dr. Kemik, Mersin ili için ise şu oranları paylaştı: “Mersin ilimizde merkeze, açıldığı tarih olan 2 Şubat 1999 ile 31 Aralık 2013 tarihleri arasında 345 bin 377 kişi başvurmuştur. 2013 yılı sonuna kadar 558 riskli aile tespit edilmiştir. Orak hücreli anemi taşıyıcısı olarak 4 bin 468 kişi. Akdeniz anemisi taşıyıcısı olarak 7 bin 737 kişi. Talasemi veya demir eksikliği yönünden ileri inceleme önerilen 27 bin 577 kişi saptanmıştır.”dedi. (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir