• DOLAR 32.582
  • EURO 34.824
  • ALTIN 2416.345
  • ...
Mersin'de 5 günlük arama iznine itiraz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- Mersin Barosu,  Mersin 3.Sulh Ceza Mahkemesi’nin kent genelinde 5 günlük önleme araması kararına itiraz etti.

 

Mersin İl Emniyet Müdürlüğü’nün talebi üzerine, Mersin 3.Sulh Ceza Mahkemesi’nin il merkezinde 2 ile 7 Mayıs tarihleri arasında 5 gün boyunca ve gece de dahil olmak üzere, kişilerin üstü, eşyası ve otolarında önleme araması ve suç unsuru taşıyan eşyalarına el konulması kararına,  Mersin Barosu’ndan itiraz geldi.

 

Konu ilgili yazılı bir açıklama da bulunan Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, “Uluslararası ve Anayasal düzenlemeler; Türkiye Cumhuriyeti Anayasanın 20. Maddesi özel hayatın gizliliğini, 22. Maddesi haberleşme hürriyetini, 23. Maddesi ise seyahat özgürlüğünü düzenlemiş ve güvence altına almıştır. Mersin’deki geniş kapsamlı arama kararı, hukuka aykırıdır. Temel haklarının sınırlandırılmasını gerektirecek makul ve somut gerekçeler sunulmamıştır. Somut olayda, gerek İl Emniyet Müdürlüğünün talep yazısında gerekse mahkeme kararında, önleme aramasının yapılmasını gerektirecek tehlikenin varlığını gösteren makul ve somut sebeplerin sunulmadığı görülmektedir.” diye konuştu.

 

Aramanın neredeyse şehir merkezinin yarısını kapsayacak şekilde 5 gün boyunca sürmesine tepki gösteren Antmen, “Maalesef bu tür uygulamalar polis devleti çağrışımı yapmaktadır. Bu nedenle yer ve zamanı geniş tutulmuş bu türden arama kararları, demokratik toplumlarda gerekli değildir. Öte yandan itiraza konu arama kararı, kanunun isteği gerekçe ve öngördüğü şekilden yoksundur; hak ve özgürlüklerin sınırlandırılmasının hâkim teminatına bağlanmasındaki gaye, bireylerin ve toplumun bu haklarına müdahaleyi zorlaştırmaktır. Oysa ülkemiz kroniğinde bu teminatın bir şekilden öteye anlamı yoktur. Zira, bu tür talepler, hak ve özgürlüklerin koruyucu sıfatı verilen hâkimlerce hiç sorgulanmadan kabul edilmektedir. Nitekim somut olayımızda da, genel ve soyut tehlikenin önlenmesi gayesi ile bireylerin somut özgürlükleri kısıtlanmaktadır. Mersin 3.Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararına, CMK madde 268 uyarınca itiraz eder ve söz konusu kararın kaldırılmasını talep ederiz.” dedi. (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir