• DOLAR 32.586
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2422.939
  • ...
Hamas Fetih Tutuklularını Serbest Bıraktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hamas yönetimi İçişleri Bakanlığı, Filistin yönetimiyle yapılan anlaşma çerçevesinde hapiste tutulan altı Fetih üyesinin serbest bırakıldığını açıkladı.

Emniyet kaynaklarına göre serbest bırakılan altı kişi güvenlik meselelerinden dolayı hapisteydi.

Fetih Hareketi yetkililerine göre Gazze hapishanelerinde halen 40`tan fazla Fetih üyesi tutuklu bulunuyor. Hamas’a göre ise tutuklu sayısı 20`nin altında.

Abbas, Katar Emiri ile görüştü
Katar`daki temasları kapsamında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Katar Emiri Temim Bin Hamad Al Tani başkent Doha’da bir araya geldi.

İkili, Hamas - Fetih anlaşması ve İsrail ile çöken barış görüşmelerini değerlendirdi.

Pazartesi günü Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas, Katar`da Hamas lideri Halid Meşal ile görüşmüştü. Görüşmede Filistinli gruplar arasındaki uzlaşmanın son gelişmeleri masaya yatırıldı.
Abbas ve Al Tani görüşmesinin detayları açıklanmadı.

Ortak hükümet anlaşması
İkili 6 Şubat 2012’de Katar’ın başkenti Doha’da, o zamanki Emir Hamad bin Halife El Tani’nin arabuluculuğunda bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşma gereğince Mahmud Abbas başkanlığında bir geçiş hükümeti kurulacaktı. Hükümetin görevi milletvekili ve başkanlık seçimlerini yapmak, aynı zamanda Gazze’nin yeniden imarını başlatmak olacaktı. Ancak anlaşma hayata geçirilemedi.

23 Nisan`da Gazze`de bir araya gelen Fetih ve Hamas Hareketi ortak hükümet kurma konusunda anlaştı. Anlaşma yeni hükümetin beş hafta içinden kurulmasını öngörüyor.

Hamas liderlerinden Musa Ebu Merzuk ile Fetih liderlerinden Azzam Ahmed de önümüzdeki iki gün içerisinde Gazze’de bir araya gelerek kurulacak ortak hükümetle ilgili konuları görüşecek.

Taraflar arasındaki bölünmüşlük, 2007 yılında Gazze Şeridi’nde yaşanan çatışmalar ve Hamas’ın şeridi kontrolü altına almasıyla başladı.

İsrail yönetimi, Fetih ve Hamas arasındaki anlaşma üzerine ABD arabuluculuğunda devam eden müzakereleri askıya aldığını duyurmuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir