• DOLAR 32.388
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2326.612
  • ...

MARDİN - 1-4 Mayıs tarihleri arasında Fas’ın Marakeş kentinde gerçekleştirilen Marakeş İş Formu ve Fuarı toplantısına katıldıktan sonra Mardin’e dönen MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar, 22 ülkeden yaklaşık 2 bin işadamının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda; aralarında bakanların da bulunduğu çok sayıda ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdiklerini söyledi. 

MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar, Fas’ı Türkiye için açılan Afrika kapısı olarak tanımladığını belirterek, “Marakeş’te gerçekleşen ve 4 gün süren toplantıda birçok ülkeden katılımcı vardı. 22 değişik ülkede davetliler iş formuna katıldı. Bu katılımcılar dünyanın çok farklı ülkelerinden gelerek ticari görüşmelerde bulundular. Toplantı boyunca 2 bin 500’e aşkın ikili ticari görüşme gerçekleştirildi. Mardin MÜSİAD Şubesi olarak bizim bulunduğumuz ikili görüşmeler arasında Fas ulaştırma Bakanı Aziz Rabbah ile MÜSİAD Fas IBF Filistin -Lübnan İşadamları Forumu Genel Sekreteri Ahmet El Khatib’in görüşmeleri de vardı. Söz konusu bu iki önemli görüşmeyle birlikte yaptığımız bütün ikili görüşmelerin oldukça kapsayıcı ve yararlı geçtiğini düşünüyorum. Görüşmelerimizde öncelikle muhataplarımıza Mardin’imizi anlattık. Mardin’in tarihi, kültürel ve mimari yapısının yanında ekonomik ve ticari yatırım imkânları ve zenginliklerini anlattık. Şehrimizdeki yatırım imkânlarıyla alakalı görüş alışverişinde bulunduk. Kültür şehri olarak Dünya’ya model olmayı başarmış olan Mardin’imizin şöhretiyle Fas’ta da karşılaşmak bizleri bir kez daha mutlu etti.” dedi. 

17. IBF Kongresi sırasında Fas’ı yakından görmek ve tanıma imkânı bulduklarını belirten Dündar, Fas’ın Türkiye yatırımcılar için özellikle tekstil alanında istikrar vadeden iyi bir pazar alanı olabileceğini söyledi.

Türkiye ile Fas arasında yıllık 3 milyar dolara aşkın bir ihracat rakamı olduğuna işaret eden Dündar, “Türkiye Fas ticaret hacmini incelediğimizde son 10yılda 20kat bir artışın olduğunu görmekteyiz. Buda ikili ilişkilerin ne kadar önemli olduğunu ve ekonomik birlikteliği geliştirdiğinin en güzel örneğidir. Şahsen ben Fas’ı Afrika`ya giriş kapısı olarak görüyorum. Fas çok farklı bir ülke ve yatırım imkânları olan bir ülke. Fas pazarı Türkiye’den giden işadamları için özellikle de tekstil ürünleri, kumaş, aksesuar ve hazır giyim dallarında cazip bir pazar olduğunu gördük. Fas pazarında yaygın olarak karşılaştığımız Türk Markaları ve mallarına olan ilginin oldukça fazla olması bizleri memnun etti. Yaptığımız ikili görüşmelerde bu alanda yatırım imkânları ve cazibesi için bizlere önemli doneler sunuyor.” diye konuştu. (M. Salih Keskin – İLKHA)