• DOLAR 32.346
  • EURO 35.132
  • ALTIN 2306.494
  • ...
Hastalandığımızda ilk olarak devlet hastanelerine başvuruyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2013 Yaşam Memnuniyeti Araştırması sonuçlarını açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK); Türkiye genelinde bireylerin hastalandığında ilk başvurduğu sağlık kuruluşunun yüzde 50,2 ile devlet hastaneleri olduğunu kaydetti. Devlet hastanelerini yüzde 35,5 ile aile hekimleri (aile sağlık merkezleri) yer aldı. Özel hastane oranı ise yüzde 10,6’da kaldı. 

Hastane tercihleri şöyle sıralandı:

Hakkari’de yaşayanlar hastalandıklarında ilk olarak devlet hastanelerine, Denizli’de yaşayanlar ise aile hekimine başvurdu.

Hastalandığında ilk olarak devlet hastanelerine başvuran kişilerin en yüksek oranda olduğu il, yüzde 97,9 ile Hakkari, en düşük oranda olduğu ile yüzde 35,2 ile Adana oldu 

Aile Hekimine gidenlerin en yüksek oranda olduğu il, yüzde 49,5 ile Denizli, en düşük olduğu il yüzde 1,7 ile Hakkari oldu.

Özel hastanelere ilk başvuru yapanların yüksek olduğu il, yüzde 38,4 ile Batman, en düşük olduğu il ise yine yüzde 0,3 ile Hakkari oldu. 

Devlet hastaneleri en çok zorunluluktan tercih edildi

Devlet hastanelerini en çok zorunluluktan tercih eden bireylerin; aile hekimlerini bulundukları yere yakın sağlık kuruluşu olmalarından, özel hastaneleri ise hizmetinden memnun oldukları için ilk etapta tercih ettiği kaydedildi. 

Türkiye genelinde devlet hastanelerinin tercih edilmesindeki en yüksek neden olarak araştırmaya katılan kişiler yüzde 33,3 ile zorunluluk ve yüzde 30,4 ile hastanenin bulundukları yere yakın olmasını belirtti.

 Aile hekimi veya aile sağlık merkezlerinin tercih edilmesindeki en yüksek neden yüzde 46,9 ile kişinin bulunduğu yere yakın olmasından; kişilerin özel hastaneleri tercih etme nedeni ise yüzde 58,8 ile verilen hizmetten memnun kalmasından kaynaklandığı açıklandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir