• DOLAR 32.589
  • EURO 34.856
  • ALTIN 2503.287
  • ...
Sisi`den Tehdit: Seçilirsem İhvan Diye Bir Şey Olmayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır’da 26-27 Mayıs`ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken, en güçlü aday olarak gösterilen darbe lideri ve eski Genelkurmay Başkanı Abdulfettah Sisi, "Seçimi kazanırsam Müslüman Kardeşler artık Mısır`da var olmayacak" dedi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı`nın (İhvan), halkın beklentilerini yerine getirmediğini iddia eden Sisi şunları söyledi:

"İhvan, Mısırlıların gözünden düştü. Bu sorun şahsımla ilgili değil. Bu düşünceyle tekrar barış olmayacak. İhvan, dini ve siyasi ahmaklık sorunu yaşıyor. Benim cumhurbaşkanlığı dönemim boyunca İhvan diye bir şey olmayacak."

Seçimle başa gelen ilk Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`yi Temmuz 2013`te görevden alan ve askeri idarenin de başına geçen Sisi, seçimler öncesinde ilk kez bir röportaj verdi ve askeri idarenin yönetime el koyması sürecini anlattı.

Müslüman Kardeşler hareketini iktidardan uzaklaştırırken herhangi bir siyasi emeli olmadığını savunan Sisi, "Ülkenin içinde ve dışında artan tehditler nedeniyle" Cumhurbaşkanlığı`na aday olmaya karar verdiğini söyledi.

Mısır`da özel sektöre ait CBC ve ONTV televizyon kanallarının ortak yayınında konuşan Sisi, "Bu ülkenin insanlarını ve geleceğini korumak için kim bir adım öne çıkabilecek durumdaysa o kişi gerekeni yapmalıydı" dedi.

`Uzlaşma şansı yok`

Abdulfettah Sisi, Müslüman Kardeşlerle bir uzlaşma şansının ise bulunmadığını belirtti.

Bugüne kadar kendisine yönelik iki suikast girişiminin ortaya çıkarıldığını belirten Sisi, “Ben kadere inanıyorum, o yüzden korkmuyorum. Çünkü eceller Allah`ın elindedir” diye konuştu.

Yönetime gelmek için plan yapmadığını belirten Sisi, şunları söyledi:

"Mısır yönetimini ele geçirmek için plan yapmış olsaydım, kendime ve halkın iradesine saygı göstermiş olamazdım. 3 Temmuz 2013`te yaptığım açıklama gayet açıktı. O tarihte hiç kimsenin müdahalesi olmadan Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur`u geçici cumhurbaşkanı olarak açıkladım ve ardından `Mısırlıların iradesine saygı göstermek benim için yönetimden daha şereflidir` dedim."

Ülkeyi ordunun yönettiği yönündeki suçlamaları da reddeden Sisi, ordunun Mısır`ı önceden yönetmediği gibi şimdi de yönetmeyeceğini savunarak, ordunun geçmiş 30 yıl boyunca esas görevi olan ülkeyi korumakla uğraştığını, gelecekte de ülkeyi yönetmekte rolü bulunmayacağını dile getirdi.

Gelecek aşamada önceliğinin ne olduğu sorusuna "Gelecekteki önceliklerim istikrar ve güvenliktir" yanıtını veren Sisi, polisin yardımıyla ve insan haklarını ihlal etmeden güvenliği sağlamaya çalıştığına işaret etti.

Mısır`da 3 Temmuz sonrasında meydana gelen şiddet olaylarıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Sisi, "(Müslüman Kardeşler Teşkilatı`nı kastederek) Yöneticilerinden biri durumu değerlendirmek için benimle görüşmek istedi ve 45 dakika görüştük.

Bana parmaklarıyla işaret ederek, Suriye, Afganistan ve Libya`dan savaşçılar gelerek Mısırlılara ve orduya karşı savaşacaklarını söyledi" diye konuştu.

Sizin buna cevabınız ne oldu sorusuna ise Sisi, "Biz varken hiç kimsenin insanları korkutmasına izin vermem. Mısırlılar evlerinde korkutulmaktansa ölmeyi tercih eder. Ona, orduya karşı silah kaldıranı yeryüzünden sileceğimi söyledim" yanıtını verdi.

26-27 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sisi en güçlü aday olarak gösteriliyor.

Eğer Sisi seçimi kazanırsa, 1950`lerde Cemal Abdül Nasır ile başlayan asker kökenli Cumhurbaşkanları dizisinin son halkası olacak.

İnsan hakları örgütleri, askeri idarenin bağımsız medya ve muhalefet üzerinde giderek artan bir baskı oluşturduğunu belirtiyor.

Mursi`nin iktidardan uzaklaştırılmasından bu yana Mısır`da yaşanan çatışmalarda binin üzerinde kişi hayatını kaybetti ve

Müslüman Kardeşler hareketinden yüzlerce kişi hakkında açılan davalardan idam kararları çıktı. Askeri yönetim Müslüman Kardeşleri terör örgütü olarak ilan etmiş durumda.

Kaynak: Al Jazeera ve AFP 

Bu haberler de ilginizi çekebilir