• DOLAR 32.567
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2491.533
  • ...
Kızıltepe merkez yeni camiinin iç kısmı restore ediliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN-Kızıltepe yeni mahalle ilçe merkezinde 1956 yılında yapılan merkez yeni Camisinin iç kısmı restore ediliyor. Kışın Nem ve rutubet alan ve kubbelerinden içeriye su akıntısı nedeniyle geçen yıl dış kaplaması  yapılmıştı.  Şimdide camini iç kısmı restore edilirken, Bingöl’den getirilen özel nakış ustaları tarafından Kuran sureleri ve çiçeklerle nakşediliyor.

15 gündür restorasyonuna  başlayan caminin  Ramazan ayına  yetiştirilmesi hedefleniyor.

Bingöl’den gelerek Kızıltepe caminin iç kısmını nakışlarla süsleyen nakış ustası Ferhat Çelik, “ Biz bu işe 1990’lı yıllarda başladık. Bu mesleği dayımdan öğrendim. Şuan Türkiye genelinde Bingöllü olarak yaklaşık 300 kişiden oluşan bir ekibiz. Kızıltepe merkez camisinde 5 ekiple 15 gündür çalışıyoruz ve çalışmalarımız devam ediyor. Bu camide işimiz 45 gün sürecek. İşimiz zor ve zahmetli ama zevki de var. Bu işi yaparken severek yapıp sevgiyi de katmak zorundasın. Sevgiyi katmadıkça bu güzelliği oluşturamazsın. Şuan kubbede yapılan işe klasik model deniliyor. Klasik modelde, kubbenin iç göbeğinde Fatiha süresi,  kuşakta ise Cuma suresi nakşedilmiş. Kullandığımız boya da sıradan boyalar değil. Avrupa’dan getirttiğimiz toz boya  kullanıyoruz. Piyasada bulunan boyaların ömrü kısa olduğu için,  biz özellikle camilerde Avrupa’dan gelen toz boyaları kullanıyoruz. Daha uygun,  kaliteli ve uzun ömürlü oluyor. Cami cemaatinin namazlarını huzurlu ve daha güzel bir şekilde ibadetlerini yapmaları için, İnşallah bir ay içerinde bitirip mübarek Ramazan’dan önce teslim etmeyi hedefliyoruz.” dedi. 

Vitraycam ustası Yahya Kaydul, ise, “ Biz ekip olarak Bingöl’den Kızıltepe’ye gurbete geldik. Merkez yeni camisinde 15 gündür çalışmaya başladık. Biz ekip olarak çalışıyoruz Benimle beraber 5 kişiyiz. Ben vitray cam ustasıyım. Alçı işleriyle caminin pencerelerini yapıyorum. Caminin iç kısmında ise 3 arkadaşımız nakış işiyle uğraşır. Bu işte en büyük hedefimiz camilerin güzel süslenmesini ve görünmesini hedeflemektir. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz. Alçıdan yaptığımız Vitray camları ilk önce kalıba döküyoruz. Bir Vitray camı 4 günde boyuyorum. Vitray cam pencereleri, özel kesici bıçaklarla tek tek mıhlayarak yapıyorum. Nakkaşçı arkadaşlarımız ise, motifleri teker teker elleriyle çizerler. Bunu aynı zamanda duvara yansıtmaları lazım. Yani zor ve tehlikeli bir meslek. Sürekli iskelelerin üzerinde çalışıyoruz. Şu ana kadar yaptığımız işi yüzde elli civarı bitirdik. Kalan kısmı ise, Allah’ın izniyle önümüzdeki ay Ramazan’dan önce bitirmeyi düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Camii İmamı Mehmet Salih Çalka ise, “Kızıltepe merkezde bulunan yeni camimiz 1956 yılında yapılmış. Yağmur yağdığı zaman nem ve rutubet alıyordu kubbeleri ise damlıyordu. Geçen sene kubbeleri kaplama yapıldı. Elektrik tesisatı hiç değişmemişti. Elektrik tesisatını değiştirdik. Şimdi ise hayırseverlerin yardımıyla iç kısmının ilk önce badanası yapıldı. Şuan sizin de gördüğünüz gibi, Bingöl’den gelen nakış ustaları tarafından, cami içerisi ve duvarlarına Kur’an sureleri ve çiçeklerle nakış yapılıyor. Merkezde bulunan yeni camimiz, ilçe müftülüğümüzün avlusunda bulunuyor. Müftülüğümüzün avlusunda olma hasebiyle, hem Kızıltepe ilçemize hem de müftülüğümüze yakışacak bir biçimde ustalar nakış sanatını yapmaya çalışıyorlar.” şeklinde konuştu . (Mehmet Aslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir