• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Vali Kıraç çocuklara emniyet kemerinin önemini anlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  – Vali Mustafa Cahit Kıraç,  Karayolu Trafik Haftası dolayısıyla düzenlenen programda çocuklara emniyet kemerinin önemini anlattı. Programa  Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü ile  Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz da katıldı. 

Programda Türkiye genelindeki ve Diyarbakır’daki trafik kazaları ile ilgili istatistikleri paylaşan  Vali Kıraç,  “2013 yılında Türkiye’de 337 bin 761 trafik kazası olmuş ve bu trafik kazalarında 2 bin 393 vatandaş da hayatını kaybetmiştir. Bu kazaları Diyarbakır’a yansıtacak olursak Diyarbakır’da da 2013 yılında 3 bin 931 trafik kazası meydana gelmiş ve bu trafik kazalarında ise 33  kardeşimiz hayatını kaybetmiştir. Bunlar hem ülke ekonomisi anlamında hem de insan anlamında büyük bir kayıptır. Gün geçtikçe trafiğe çıkan araç sayısında  artış var. Diyarbakır da 114 bin 721 tescilli araç var. Bunun için biz,  bir taraftan yol altyapısını geliştirmek için gayret gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Çocuklara, araçlarda emniyet kemerinin takılmasının önemini anlatan Vali Kıraç, “Artık her evde nerden bakarsanız bir veya iki tane araç vardır. Bundan dolayı nasıl ki evlerde musluktaki akan suyunun boşa gitmemesi için muslukları kapatma sorumluluğu sizde ise, trafikte de araca ilk binildiğin de araç hareket etmeden araç sürücüsünü kemerini takması için  ikazınızı yapacaksınız. Araç trafiğe çıktığı zaman hem kurallara hem de temellerin yapma sorunluğu siz çocukların üzerindedir.” dedi. 

Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü programda yaptığı konuşmada  şunları kaydetti: “Kurumumuzda meydana gelen trafik kazalarında her yıl binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmekte, on binlerce yaralanmakta veya sakat kalmaktadır. 

Trafik kazalarında yaralanan ve ölenlerin çoğu 5 ve 15 arasındaki çocuklardır. Araç ile gidiyorsak emniyet kemerini takmalı ve takmayanları uyarmalıyız. Cadde ve sokaklarda her zaman yaya kaldırımlarında yürümeliyiz karşı kaldırımlarda ancak yaya geçitlerinden geçmeliyiz, taşıtlardan iner inmez hemen karşıya geçmemeliyiz, taşıtlara hiçbir nedenle asılmamalıyız, yolda top oynamamalıyız bir anlık dikkatsizlik ömür boyu pişmanlık getirir. Trafik canavarlarından kurtulmanın en tek yöntemi ise trafikteki bütün kurallara uygun hareket etmektir. Trafik düzen ve güvenliğinin tesisi için alınan bütün yasal ve idare tedbirleri her şeyden önce sizlerin can ve mal güvenliğini sağlama amacıyla alındığınızı bilmenizi ister.” 

Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz  trafik kurallarına uymanın önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “İl Emniyet Müdürümüzün bahsettiği kurallara uymamanın sonucunda meydana gelen elim olaylar tabi bize geliyor adli olarak onlarla ilgilendiğimizde keşke yapılacak şeyleri daha önce yapsaydım da bunlarla karşılaşmasaydım dediğimiz çok örnekler gördüm.” 

Trafik kurallarına uyma noktasında çocukların anne-babalarını uyarmaları gerektiğini ifade eden Solmaz,  “Toplumun kurallarına uyması noktasında özellikle anne babanın,  ailenin kurallara uyması noktasında sizlere çok görev düşüyor. Eğer emniyet kemerini takmayan bir baba veya anneyi arabaya bindiğinde gördüğünüzde eğer siz uyarırsanız biliyorum o tekel dönmüyor. Ama siz uyarmadığınızda anne baba o arabayı hemen hareket ettirebiliyor. Orada bilinçli olarak sizlerin özellikle çocuklarımızın bilinçli olması lazım. Kurallara uyma konusunda akrabalarınızı veya yakınlarınızı uyarmalısınız.” ifadelerini kullandı.  (Ali Adiyaman/Hüseyin İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir