• DOLAR 32.597
  • EURO 34.775
  • ALTIN 2494.749
  • ...
`Hafızlık ve Ezanı Güzel Okuma Yarışması`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - İmam hatip liseleri arasında düzenlenen ‘Hafızlık ve Ezanı Güzel Okuma Yarışması’nın bölge finali Mardin’de yapıldı. Mardin Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin ev sahipliğini yaptığı yarışma, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü Binası’nda bulunan AKM Salonu’nda yapıldı. 

Artuklu Kaymakamı Soner Karataşoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, Artuklu İlçe Müftüsü Mahsum Taşçı,  Din Öğretimi Genel Müdürlüğünden Ahmet Polat, Mardin Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdür Engiz Cukaz ile çok sayıda davetlinin katıldığı programda Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Bitlis, Siirt, Şırnak, Hakkâri ve Mardin’den öğrenciler birincilik için yarıştı.    

“Bu yarışmanın kaybedeni yoktur”

Program açılış konuşmalarının yapılmasıyla başladı. Artuklu Kaymakamı Soner Karataşoğlu, katılımcıları selamladıktan sonra, “Bugün belki ismi, formatı yarışma fakat bu yarışmanın kaybedeni olmaz. Bu yarışmaya katılanlar ve yarışmayı izleyen kazanmışlardır. Asıl mesele programın başlangıcı veya hitamı değil, asıl mesele Kur’an-ı Kerim’i hıfzedenler tarafından bizlere bir kez daha o kutlu mesajları bizlere intikal etmeleri, ezanlarla kulaklarımızın pasını silmeleridir. Bir başta mesele de Kur’an-ı Kerim’i hıfzetmese de anlamaya ve idrak etmeye çalışan nesillerin her geçen gün sayılarının artıyor olmasıdır. Buda bizleri hamde ve şükre sevk eden bir husustur.” diye konuştu.      

“Sizin en hayırlınız Kur’an-ı öğrenen ve öğreteninizdir”

Mardin İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu ise dinlerin ve kardeş dillerinin yüzyıllardır bir arada yaşadığı Mardin’de, Türkiye genelinde imam hatip liseleri arasında düzenlenen ‘Hafızlık ve Güzel Ezan Okuma Yarışması’na ev sahipliği yapmanın sevinç ve heyecanını yaşadıklarını söyledi.  Kuntoğlu, “Peygamber efendimizin ‘Sizin en hayırlınız Kur’an-ı öğrenen ve öğreteninizdir’ hadisine binaen toplumun kurtuluşu, Allah-u Teâlâ’nın bizlere göndermiş olduğu bu mukaddes kitaba sahip çıkmakta ve onun izinden yürümektedir.” dedi. 

İlk hafızların Hz. Cebrail (a.s.), Hz. Muhammed (s.a.v.), Hz. Ali (r.d.) ve sahabe-i kiramın olduğunu hatırlatan Kuntoğlu, “Hafız kardeşlerimiz de bu mirası onlardan alarak kıyamete kadar devam ettirecekler inşallah.” diye konuştu 

Kuran’ın bir mesaj olarak indirilmesinin esas gayesi

Son olarak konuşan Mardin Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdür Engiz Cukaz, bir taraftan “Kuran-ı Kerim’i tertil üzere (tane tane ) oku’ ayeti gereğince, bir taraftan da Hz. Peygamber’in Kuran-ı ezberlemeye teşvik edici hadisleri gereğince Müslümanların, hayat rehberimiz olan bu kitabı, kendisine yakışır bir şekilde okumaları icap ettiğini söyledi. 

Cukaz, sözlerine şöyle devam etti: “Hz. Peygamberden günümüze kadar uzanan İslam geleneğinde, bu hususa hep dikkat edilmiş, hemen her dönemde, binlerce hafızımız yetişmiştir. İnanıyorum ki, ülkemiz genelinde her yıl tertip edilen bu organizasyonlar da, bu hassasiyetlerin bir ifadesi ve gayretlerin devamıdır. Bu bağlamda, yetişmekte olan kardeşlerimizi ve onlara emek harcayan değerli hocalarımızı, tekrar can-ı gönülden kutluyor, Rabbimden ecirlerini diliyorum. Takdir edersiniz ki; Kuran, ancak dil, akıl ve gönülle okunduğunda, muhatabına belli bir hayat felsefesi, kişilik ve duruş kazandırır. Kuran’ın bir mesaj olarak indirilmesinin esas gayesi de, bu değil midir?”  

“Ortadoğu’da kan ve gözyaşlarının dinmek bilmiyor”

Küresel ölçekli ahlaki çöküntüyü hızla yaşayan insanlık ailesinin, İslam’a ve öğütlerine her zamankinden daha fazla muhtaçken, 2 milyara yakın dünya Müslümanlarının, neredeyse örnek medeniyet algısını kaybettiğine şahit olduklarını ifade eden Cukaz, Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Ortadoğu’da kan ve gözyaşlarının dinmek bilmediğini söyledi. 

“İslam’a sığınarak Kuran’ın mesajına kulak vermeliyiz”

Cukaz, “Kur’an’ın bütün insanlığı kuşatan hayat düsturları; zihinsel yetersizliklerimiz, tembellik ve uyuşukluğumuz, mezhep ve meşrep taassubumuz ve kavgalarımız arasında kaybolunca, Müslüman Müslümanı asıp katleder hale geldi. Öyle ki çağımıza damgasını vuran Muhammed İkbal’in dilinden şu sözler döküldü: ‘Kaçın Müslümanlardan sığın İslam’a.’ Evet, İslam’a sığınmalı, Kuran’ın mesajına kulak vermeli ve Yüce Rabbimizin, bizim için arzuladığı düşünme, anlama ve yaşam biçimine dönmeliyiz. Kur’an’ı anlamalıyız ki, Allah’ın fıtratına, ruhuna, ahlakına ve boyasına bürünüp, Rabbimizin bizlere yüklediği emaneti hakkıyla sahiplenelim. İslam, ancak bu şekilde bizlere ve tüm insanlığa çare olabilir. Konuşmamın sonunda gelin hep birlikte Yüce Allah’ın tövbe kapısına şu niyazla gidelim: Ey Allah’ım senden af diliyoruz. Kur’an’ın mesajını hayatımızdan çıkardık. Süslü ve yüksek ve raflarda asılı bıraktık. Rabbimiz, senden af diliyoruz. Kur’an’ı ezbere bilen fakat anlamayan hafızlar yetiştirdik. Rabbimiz, senden af diliyoruz. Ezan sesini işittik, fakat özgürleşmedik. Rabbimiz, senden af diliyoruz.”

Jüri heyeti

Yapılan konuşmaların ardından Jüri Başkanı Artuklu İlçe Müftüsü Mahsum Taşçı ve jüri üyeleri Araştırma Görevlisi Ahmet Akbaş, Yrd Doç. Veysi Ünverdi, Yrd. Doç. A. Selam Yusuf sahneye davet edildi. Jüri heyeti, kuralları açıkladıktan sonra yarışmaya geçildi. 

Yarışmada dereceye girenlerin isimleri

‘Hafızlık Yarışması’nda Bitlis Tatvan, Diyarbakır, Hakkâri, Şanlıurfa, Siirt ve Mardin öğrencileri yarıştı. Yarışmalar sonucunda, Siirt’ten Muhammed Furkan Oğuz birinci, Mardin’den Ömer Mantır ikinci, Şanlıurfa’dan İsmail Eroğlu üçüncü oldu. 

‘Ezan Okuma Yarışması’nda Batman, Bitlis Ahlat, Diyarbakır, Şanlıurfa, Hakkari, Mardin Kızıltepe, Siirt, Şırnak ve Van öğrencileri yarıştı. Yarışma sonunda Hakkari’den Ayhan Erip birinci, Van’dan Muhammed Furkan Kulaz ikinci ve Şırnak’tan Beytulah Zeyrek üçüncü oldu. 

Yarışma sonrasında dereceye giren öğrenciler, çeşitli hediyelerle ödüllendirildi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir