• DOLAR 32.345
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2321.082
  • ...
`15 Yaşındaki Çocuğun Dağa Çıkarılması Kabul Edilemez`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Aralarında Mustazaflar Cemiyetinin de bulunduğu İslami Sivil Toplum Kuruluşları, 23 Nisan`da piknik bahanesi ile çocuğu PKK tarafından dağa kaçırılan aileyi ziyaret edip çocuklarının biran önce geri getirilmesi istendi.

"15 yaşındaki bir çocuğun dağa çıkartılması hiçbir kanunda yoktur”
15 yaşındaki çocukların dağa çıkartılması hiçbir adalet kanununa sığmadığını söyleyen TESÇAĞ Başkanı Mehmet Duyu, “Türkiye’nin kanunlarına göre 18 yaşını doldurmayan bir çocuk oy bile kullanamaz. Çocuk 18 yaşını doldurmayana kadar iyi ile kötüyü bir birinden ayırt edemiyor. İslam çağına göre de bir çocuğun annesi ve babası vefat eder ise birileri onu korumak için onu himayesine alır. Annesi babası vefat eden bir çocuğun mirası bile çocuğa teslim edilemez. Çünkü çocuk ne kendini, ne malını, ne de başka bir şeyi yönetebiliyor. Bundan dolayı 15 yaşındaki bir çocuğun, hangi niyet ile olursa olsun dağa çıkarılması hiçbir adalet kanununa sığacak bir durum değildir.” şeklinde konuştu.

“Bu güne kadar çocukları dağa gitmiş ailelerin bu çadıra destek vermeleri gerekiyor”
Cumartesi annelerini destekleyenler ve çocuğu dağa kaçırılan annenin feryadını duymayanlara seslenen Duyu, “Cumartesi annelerini destekleyenler, çocuk haklarını savunanlar, insan haklarını savunanlar neredesiniz. Burada bir annenin feryadı var. Buradaki anne küçücük çocuğunu istiyor ve çocuğunu istemesi de onun en doğal hakkıdır. Bu annenin feryadı şimdiye kadar içi yanan anneler için bir fırsat ve bir fırlayıştır. Bu güne kadar çocukları şuraya buraya gitmiş anne ve babaların da bu çadıra destek vermeleri gerekiyor.” dedi.

“Herkesin bu konuda şapkasını kendi önüne koyması gerekiyor”
Çözüm sürecinde çocukların dağlara götürülmesinin aklın ve insanlığın kabul edeceği bir şey olmadığını dile getiren Duyu, “Bugün hem Türkler hem de Kürtler savaşın bitmesini, barışın gelmesini ve barış sürecinin olmasını istiyor. Ama bu çözüm sürecinde kalkıp çocukların dağlara götürülmesi aklın ve insanlığın kabul edeceği bir şey değildir. Herkesin bu konuda şapkasını kendi önüne koyması, durum değerlendirmesinde bulunması ve bunun neticesinde de doğru adım atılması gerekir.” ifadelerini kullandı.

“Küçük çocuklar dağda kendilerini bile korumaya sahip bir güçte değiller”
Ufak yaşta evlenen çocuklar için kıyameti koparan ancak dağa kaçırılan çocukların durumuna sesiz kalanlara seslenen Duyu, “Birçok insan törede olduğu gibi küçük yaşta evlendirilmelerine karşı çıkıp kıyametleri kopartıyorlar ve bu konuda çok eleştiri yapıyorlar. Ama diğer taraftan baktığımız zaman bu küçük yaşta evlendirilen çocukların yaşıtları hatta bu evlendirilen çocuklardan daha küçükleri dağlara götürülüp kurda kuşa yem ediliyorlar. Bu küçük çocuklar dağda kendilerini bile korumaya sahip bir güçte de değiller. Bu çocukların dağa kaçırılmasına herkes tepki gösterip bunları görmezden gelmemelidir.” dedi.

“PKK’lilerin çocuklarından kaç tanesi dağdadır”
Çocukları dağa kaçırılanlara seslenen Duyu, “Gerçekten bu çocukları dağa götürenler aynı şeyi kendi çocukları için hoş görüyorlar mı? Bir empati yapıyorlar mı? Onların çocuklarından kaç tanesi dağdadırlar? Onların çocukları hangi okullarda okuyorlar? Halkının değerleri ile barışık olmayan bir düşünce, ideoloji, fikir ve akımın başarıya ulaşma şansı yoktur. Eğer halkın gibi yaşıyor isen ve çocuğun senin halkın gibi ise eyvallah. Fakat halkın gibi yaşamıyor isen ve çocuğun halkın gibi değil ise hepiniz ellerinizi vicdanlarınıza koyup bir durum değerlendirmesinde bulunup ona göre hareket edin.” şeklinde konuştu.  

(Ali Adiyaman - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir