• DOLAR 32.365
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2324.805
  • ...
14 ilin barosu ortak açıklamada bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK- Şırnak Barosunun  ev sahipliğinde Cizre’de bir araya gelen Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan 14 ilin Baro Başkanları 2 gün boyunca toplantılar yaptı.

 

Şırnak, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Kars, Mardin, Muş Siirt, Şanlıurfa, Tunceli ve Van Baro  Başkanları  toplantıların sonuç bildirisini kamuoyu ile paylaştı.

 

Toplantının sonuç bildirisinde  avukatlık yasasının mesleğin ihtiyacını karşılamadığı ve yeni yasaya ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Bildride  “Yürürlükteki Avukatlık Yasası’nın, Baroların üzerinde vesayete yol açan hükümler nedeniyle bağımsızlığını zedelediği ve mesleğin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğu, bu nedenle yeni bir yasaya ihtiyaç olduğu konusunda görüş birliğine varılmıştır. Ancak; Avukatlık Yasası Tasarısı Taslağı, mesleğin ihtiyaçlarını gidermediği gibi, mevcut yasadan da geriye götürecek düzenlemeler içermektedir.” denildi.

 

Çözüm sürecine  değinilen açıklamada, “Daha önceki açıklamalarda da ifade ettiğimiz üzere Barış ve çözüm sürecinin devamını desteklemekteyiz. Ancak, sürecin başında toplumda oluşan heyecan ve beklenti, ateşkes dışında gerekli olan patrik ve somut adımların atılmaması ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılmaması nedeniyle yerini kaygıya bırakmıştır.” Diye kaydedildi.

 

Açıklamada, çözüm süreci ile ilgili ise şu önerilere yer verildi:

-Barış sürecinde mesafe kat edilebilmesi için başta hasta tutsakların bir an önce serbest bırakılması,

-Geçmişle yüzleşme ve hakikatin ortaya çıkarılması ve suçların etkin kovuşturulması bakımından sanıkları kamu görevlisi olan dosyaların nakillerine son verilmesi, faili meçhul suçların ve kayıpların insanlığa karşı suç kapsamında değerlendirilmesi yönünde yasal düzenleme yapılması, Roboski failleri yargı önüne çıkarılması, 

-Toplumun hiçbir kesiminde meşruluğu kalmamış olan Özel Yetkili Mahkemeler eliyle verilen kararların sonuçlarının ortadan kaldırılması için siyasi genel af veya benzer bir yasal düzenleme konusunda çalışmalara başlanması,

-Toplumda yeniden çatışmalı sürecin başlaması konusunda algı ve korkuya sebebiyet veren karakolların yapımının durdurulması,

-Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi bağlamında AB Yerel Özerklik Şartına konan çekincelerin kaldırılması,

-Kamusal bir hizmet olması nedeni ile Anadilinde eğitim hakkının kamu okullarında da yapılabilmesi için anayasal ve yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.”  

 

MİT Yasası’nın günlük siyasi kaygılarla hazırlandığı vurgulanan açıklamada, “Kamuoyunda “MİT Yasası” olarak bilinen ve yürürlüğe giren yasa günlük siyasi kaygılarla hazırlanmıştır. Bu yasa hukuk güvenliğine aykırı olduğu gibi, özel yaşam hakkını da ihlal etmektedir.  MİT görevlilerini yargıdan bağışık tutan yasanın, hukuk dışı oluşum ve faaliyetlere zemin hazırlayacağından kaygılıyız. Temel hak ve hürriyetleri, örgütlenme özgürlüğünü tehdit eden bu yasa ile hukuk devleti istihbarat devletine dönüştürecektir.” denildi.

 

Mısır’daki verilen idam cezalarına da değinilen açıklamada şunlar kaydedildi: “İdam cezası, yaşam hakkının kutsallığına aykırı ve modern ceza hukukunda kabul görmeyen bir infaz biçimidir. Bugün hala İran’da ve yakın zamanda Mısır’da idam cezalarının verilmesini ve uygulanması kabul edilemez buluyoruz. Özellikle siyasi suçlara verilen bu cezaları kınıyor ve bir an önce son bulması çağrısını yapıyoruz.”

 

Açıklamanın devamında ise yerel seçimlere değinilerek, “30 Mart yerel seçimlerinde, seçim sonuçları üzerinde yaşanan tartışma ve itirazlar kamuoyunda seçimin güvenirliğine ilişkin şüpheler yaratmıştır. Bu tartışmalar ile iptal edilen ve 1 Haziran’da Ağrı ve Güroymak’ta yenilenecek olan seçimlerin demokratik ve adil bir şekilde yapılması konusunda bölge baroları olarak gözlemci olacağımızı kamuoyuna saygı ile sunuyoruz.” ifadelerine yer verildi.(Abit Dündar-M.Fatih Akgül/İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir