• DOLAR 32.426
  • EURO 35.857
  • ALTIN 2325.988
  • ...

 Kemalpaşa`da üreticilerle bir araya gelen AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, konuşmasında, kiraz ve meyve bahçelerinde doludan oluşan zararla ilgili bilgi aldı, çiftçilerin sorunlarını ve taleplerini dinledi.

Çiftçilere "geçmiş olsun" dileğinde bulunan Yıldırım, dolu nedeniyle 40 bin dekarlık alanda kiraz başta olmak üzere şeftali, erik ve üzüm bahçelerinin, yüzde 50 ila 90 oranında zarar gördüğünü belirtti.

Yıldırım, bölgedeki ekonomik kayıpla ilgili çalışma yapmanın gerekliliğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"TARSİM sigortası olan 450 civarındaki çiftçinin zararı, zaten karşılanıyor. Kalan 2 bin 500-3 bin hak sahibinin ise sigortası yok. Bizim yapacağımız iş, sigortası olmayan çiftçilerin borçların kısa sürede ertelenmesidir. Elimizdeki imkan budur. Banka kredi borçlarının ertelenmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Süreci başlattık. Arkadaşlarımızla takip edip, önümüzdeki günlerde ya da haftalarda, bu kararnameyi çıkaracağız. Borçları bir nebze hafifletmek ve ötelemek, ilk yapacağımız iştir. Acil tedbir, erteleme kararıdır."

Önlemlerin olaylar ve afetler olmadan önce alınmasının önemine değinen Yıldırım, çiftçiye sigorta yapmaları çağrısında bulundu.

Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu da önce don sonrasında da dolu nedeniyle yaklaşık 3 bin 800 çiftçinin mağdur olduğunu dile getirerek, AK Parti`li milletvekillerin mağduriyetlerin giderilmesi için hassasiyet gösterdiğini ifade etti.

Türkiye`nin kiraz üretiminin yaklaşık yüzde 10`unun yapıldığı, 90 bin ton kirazın alınabildiği bölgeden, dolu nedeniyle 18 bin ton ürünün alınabileceği tahmin ediliyor.
Kaynak: AA