• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Aydın Doğan israil`le Ortak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğan Yayın Holding`in ortağı Alman Axel Springer Verlag AG`nin hisselerinin, yüzde 100`ünün İsrail devletine ait olduğu ortaya çıktı.

Adı en son Doğan Yayın Holding`e kesilen vergi cezasıyla gündeme gelen Axel Springer Verlag AG`nin sahibi Yahudi asıllı Axel Springer, 1985 yılında ölmeden önce tüm hisselerini İsrail devletine bağışlamış.

Hisselerinin tamamının İsrail devletinde olduğu anlaşılan Axel Springer, Doğan Yayın Holding`in de yüzde 25`ine sahip. Doğan ve Axel Springer arasındaki bu ortaklık, İsrail`in Doğan Yayın Holding`in yüzde 25`ine sahip olduğu anlamına geliyor. Doğan Yayın Holding, hisselerinin % 25`ini 22 Aralık 2006`da Axel Springer`e satarken, satışı 2007 yılında gerçekleşmiş gibi gösterdiği gerekçesiyle yaklaşık 1 milyar TL`lik vergi cezası almıştı.

AXEL SPRİNGER VERLAG AG`NİN YILLIK CİROSU

Doğan Yayın Holding`in ortağı Axel Springer Verlag AG`nin yıldızı, İkinci Dünya Savaşı`ndan sonra parladı. 1946 yılında kurulan Axel Springer Yayınevi, Almanya ve dış ülkelerde 150 gazete ve dergiyi 27 ülkede çıkartıyor ve 11 binin üzerinde çalışanı bulunuyor. Springer yayınlarının sadece Almanya`da günde 35 milyona yakın okuru bulunuyor. Almanya`nın içinde bulunduğu ekonomik krize rağmen Springer Verlag, 2004 yılında operativ net kazancını 335 milyon 800 bin Euro`ya çıkarmasını başarabildi. 2003 yılında ise bu kar 215 milyon 400 bin oldu. 1985 yılından bu yana borsalarda hisse senetleri satılıp-alınan şirketin yıllık geliri 2 milyar Euro`yu aşıyor.

AXEL SPRİNGER`İN GAZETE VE TELEVİZYONLARI

Almanya`da 35 milyon okuru olan gazete ve dergilere sahip Axel Springer`in çıkardığı bazı büyük gazeteler şöyle: Bild (günlük), Bild am Sonntag (haftalık), Die Welt (günlük), Welt am Sonntag (haftalık), Hamburger Abendblatt ve Berliner Morgenpost. Alman medyasını elinde tutan, aralarında 5 milyon tirajı bulunan Bild dahil olmak üzere 150 gazete ve dergiye sahip Axel Springer AG Yayınevi, Amerikalı medya devi Haim Saban`ın sahip olduğu ProSieben, Sat 1Televizyon grubunu satın aldı. Bertelsman Medya Grubunu, basın-yayın, televizyon, matbaacılık ve dünya çapında yayınevleri ağını elinde bulunduruyor.

DOĞAN VE AXEL SPRİNGER ORTAKLIĞI

2006 yılında hisse senetlerinin yüzde 25`ini Axel Springer`e satan Darak, daha önce yazmış olduğu bir yazıda, "Bild`in bağlı olduğu grup, Almanya`nın en büyük medya gruplarından Axel Springer. Axel Springer, Türk kamuoyu için bilinmedik bir isim değil. Doğan Grubu`nun en büyük yabancı ortağı. Doğan Grubu, Almana`da televizyon satın almaya kalkıştığı zaman, Doğan`ın bu işi Axel Springer adına yapmak istediği, Alman rekabet hukuku sebebiyle Springer tarafından satın alınması imkansız olan bu televizyonu, Springer adına Doğan`ın alacağı konuşulmuştu. Bild bu grubun gazetesi. Ve grubun yayın ilkelerinin üçüncü maddesi `İsrail`in çıkarlarını dünya üzerinde korumak` olarak yazılı" ifadelerini kullanmıştı.

Akit
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir