• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Askeri Gözlemciler Serbest
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

Ukrayna`nın doğusundaki Slavyansk`ta Rusya yanlısı silahlı gruplarca alıkonulan 7 uluslararası askeri gözlemcinin serbest bırakıldığı bildirildi.

 

Rusya yanlısı grupların basın sözcüsü, gözlemcilerin iyi niyet göstergesi çerçevesinde bırakıldığını söyledi. Gözlemcilerin Ukrayna ordusunun operasyonunun devam ettiği Slavyansk`tan ayrıldıkları belirtildi ancak nereye götürüldükleri hakkında bilgi verilmedi.

Gözlemcilerin serbest bırakılması konusunda görüşmeler yürüten Rusya temsilcisi Vladimir Lukin de Rus RIA haber ajansına, "Bendeki listede ismi bulunanların 12 kişinin hepsi serbest kaldı" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı`nın (AGİT) görevlendirmesiyle Ukrayna`da bulunan 8 askeri gözlemci, yanlarındaki 5 Ukrayna ordusu yetkilisi ile bir hafta önce ülkenin doğusunda Rusya yanlısı silahlı gruplar tarafından yakalanarak Slavyansk`a götürülmüştü.

İsveçli bir gözlemci sağlık sorunları nedeniyle daha önce serbest bırakılmıştı. Alıkonulan gözlemci heyetinde 4 Alman, 1 Polonyalı, 1 Çek, 1 Danimarkalı bulunuyordu.

Alman Albay Schneider: "Sonunda dışarı çıkabildiğimiz için mutluyuz"

AGİT askeri gözlemci heyetindeki 3 Alman askerden biri olanAlman Albay Axel Schneider, bölgedeki Bild gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, “Şu anda Rusya özel temsilcisi ile Slavyansk’tan ayrılıyoruz. Ardından mümkün olan en kısa sürede Donetsk’ten ülkemize dönebileceğiz” dedi.

Schneider, son günlerde bölgede devam eden operasyonlara ilişkin silah seslerini, alıkonuldukları yerde duyduklarını belirtirken “Sonunda dışarı çıkabildiğimiz için mutluyuz, bu koşullarda durumumuz iyi” açıklamasını yaptı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’nın doğusuna giden bir özel heyetin, serbest bırakılan Alman vatandaşlarını teslim almak üzere beklediğini bildirdi.

Hükümet güçleri ayrılıkçılara karşı operasyon başlattı

Ukrayna`nın doğusundaki Kramatorsk`ta, hükümet güçleri ayrılıkçılara karşı operasyon başlattı.

Görgü tanıkları, bazı kamu binalarının ayrılıkçıların kontrolünde bulunduğu Kramatorsk`ta, hükümet güçlerinin ayrılıkçılara karşı başlattığı operasyon çerçevesinde silahlı çatışma çıktığını belirttiler. Çatışmanın şehrin merkezinde olduğu ifade edilirken, çatışma sırasında ayrılıkçıların barikat olarak kullandıkları birkaç aracı ateşe verdiği ileri sürüldü.

Kentin girişlerinde bulunan ve ayrılıkçılar tarafından kontrol edilen bazı barikatların hükümet güçleri tarafından ele geçirildiği belirtilirken, kontrol noktalarındaki lastiklerin yakılması sonucu kentin üzerinde kara dumanların yükseldiği gözlendi.

Bu arada, Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, Kramatorsk`ta operasyonun devam ettiğini doğrularken, ayrılıkçıların direnişlerine rağmen terörle mücadele operasyonunun sürdürüldüğünü ifade etti.

Kramatorsk`ta, Ukrayna askerleri tarafından kontrol edilen askeri havaalanı bulunuyor.

 

AA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir