• DOLAR 32.352
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2310.121
  • ...

 

 

BURSA- Uludağ İhracatçı Birliklerinin (UİB) Nisan ayı ihracatı 2 milyar 203 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 

Türkiye'nin 50 ilinde toplam 4 bin 270 aktif üyesi bulunan ve 2013 yılını ihracatçı birlikleri arasında ikinci sırada tamamlayan UİB’in Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu,  Nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Gençoğlu, “UİB ihracatı, Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14 artarak 2 milyar 203 milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi.

 

Türkiye ekonomisine yönelik beklentiler pozitif yönde gelişiyor…

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan İhracatçı Eğilim Anketi 2014’ün ilk çeyrek sonuçlarını değerlendiren Gençoğlu, şunları kaydetti:

 

“TİM İhracatçı Eğilim Anketi 2014 ilk çeyrek sonuçlarına göre, ihracatçıların yılın ikinci çeyreğinde ekonomi, talep ve üretim anlamında pozitif beklentisi artıyor. Bu artış tüm birlikleri olduğu gibi bizleri de oldukça sevindiriyor. Dünya, Avrupa ve Türkiye ekonomisine yönelik beklentilerin önceki çeyreklere oranla belirgin bir şekilde pozitif geliştiği göz ardı edilemez bir gerçektir. Bu durum ihracatçı firmaların ek istihdam yaratma ve yatırımlarını genişletmeye yönelik iştahının da giderek artmasına sebep olmaktadır”

 

Net döviz girdisi sağlayan sektörlere destek verilmeli…

Türkiye ihracatının 2023 hedeflerine doğru hızla ilerlediğini ifade eden Gençoğlu, “Türkiye’nin cari açığının kapanması, net döviz girdisi sağlayan sektörlerin ihracatının artmasıyla mümkün olacaktır.

 

Gençoğlu: “Kurların enflasyon artışına paralel seyretmesini ümit ediyoruz”

Döviz kurlarının mevcut durumundan memnuniyetini dile getiren ve kurların dengeli seyrinin ihracatçılara olumlu etkiler sağlayacağını da dile getiren Gençoğlu, “Önümüzdeki dönemde kurların enflasyon artışına paralel seyretmesini ümit ediyoruz” dedi.

 

 

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Nisan ayında 1 milyar 860.5 milyon dolarlık ihracata imza attı. OİB’in geriye dönük bir yıllık ihracatı ise yüzde 14,04 oranında artarak 19 milyar 466.5 milyon dolar oldu.

 

UTİB’ de yüzde 16,15’lİk artış…

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) Nisan ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,15’lik artış göstererek, 136.3 milyon dolar olarak gerçekleşti. UTİB’in geriye dönük bir yıllık toplam ihracatı da yüzde 11,17 artarak 1 milyar 397.2 milyon dolara yükseldi.

 

UHKİB'in İhracatı 48.3 Milyon Dolar…

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB) ihracatı ise Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,55’lik artışla 48.3 milyon dolara yükseldi. UHKİB’in son bir yılık ihracatı ise yüzde 1,81 artarak, 527.5 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 

UMSMİB'den 15.6 Milyon Dolarlık İhracat…

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (UMSMİB) Nisan ayı ihracatı ise 15.6 milyon dolara ulaştı.  UMSMİB'in geriye dönük bir yıllık ihracatı ise yüzde 8,93 oranında azalarak 177 milyon dolara düştü.

 

UYMSİB' ihracatı 4.7 Milyon Dolar…

Nisan ayında ihracatı yüzde 13 oranında azalan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise 4.7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. UYMSİB’in son 1 yıllık ihracatı ise yüzde 5,25 artış göstererek 101.3 milyon dolar oldu.

 

UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer" başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16’lık düşüşle 137.4 milyon dolar olarak açıklandı.(Zeki Aras-İLKHA)