• DOLAR 32.346
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2308.082
  • ...
Tarihi Zinciriye Medresesi dualarla açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan tarihi Zinciriye Medresesi dualarla ‘Kur’an Araştırmaları Merkezi’ olarak açıldı. Açılışa Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, Araştırmacı-Yazar Mustafa İslamoğlu, çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış öncesi Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç yaptığı konuşmada, bulunduğu tarihi mekândaki manevi havayı koklamaktan çok büyük zevk aldığını söyledi.

Diyarbakır şehrinin bölgede ilmin ve insanlığın güzel örneklerini vererek bu günlere geldiğini ifade eden Vali Kıraç, “Son yıllara baktığımızda bu mücevherlerin üzerinin bir sisle kaplı olduğunu görüyoruz. İnşallah bu adımlarla tekrar kendine gelecek noktalara doğru ilerliyoruz. Bizim elimizde âlemlere rahmet olarak gönderilen bir Peygamberimiz, rehber olarak gelen bir Kur’an’ımız ve insanın maddi manevi hayatını kuşatacak yol göstericimiz vardır. Ve o kitabımızın ilk ayeti de ‘oku’ dur. Onun için bizim bu coğrafya üzerinde araştırma, okuma görevimiz vardır.” şeklinde konuştu.

“Birliğimizi sağlayan ortak unsur Kur’an’dır”

Vali Kıraç’ın ardından Araştırmacı-Yazar Mustafa İslamoğlu ise yaptığı konuşmada birliğimizin ve dirliğimizi sağlayan ortak unsurun başında Kur’an’ın geldiğini söyledi.

“Birliğimizi ve dirliğimizi sağlayan ortak unsurlara ne zaman yatırım yaptık kazandık, ne zaman bu unsurları göz ardı ettik kaybettik.” diyen İslamoğlu, “Kur’an da bizim birliğimizi ve dirliğimizi sağlayan ortak unsurların en başında gelir. Bu anlamda Kur’an’ın birleştirmediğini hiç kimse birleştiremez. Görüyorsunuz dedeleri ikna eden cevaplar torunları ikna etmiyor. Çocuklarınız gözünüzün önünde, siz de biliyorsunuz siz ‘niçin’ diye sormuyordunuz ama onlar ‘niçin’ diye soruyor. Artık onlara uydurulmuş dinden cevap verirseniz bunu yemiyorlar. İndirilmiş dinden istiyorlar. İndirilmiş dinden cevap vermeniz için de Kur’an’ı öğrenen bir nesil yetiştirmeniz lazım.” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından tarihi Zinciriye Medresesi dualar eşliğinde “Yardımeli Mezopotamya Uluslar arası Kur’an Araştırmaları Merkezi” olarak hizmete açıldı.

Zinciriye Medresesi:

Ulu Cami’nin güneybatısında yer alan ve Sincariye adıyla da bilinen medresenin yapılış tarihi konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Araştırmacıların çoğu, medresenin Artuklulardan Kutbuddin Muzaffer II. Sökmen zamanında 595/1198 yılında inşa edildiğini kabul ederken, bazı yazarlar bunun 634/1236’da Eyyubi hükümdarlarından Melik Salih Necmeddin dönemine ait olabileceğini ileri sürmektedirler. Medrese, gerek mimari organları ve gerekse dekorları bakımından Güneydoğu Anadolu Medreselerinin güzel bir örneğini teşkil eder. Medrese, dört cephesindeki kemerlerin üstüne nakşedilen ayetlerden oluşan kitabelerle süslenmiştir.

(Emrullah Araz / Ali Adiyaman-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir