• DOLAR 32.544
  • EURO 34.884
  • ALTIN 2425.774
  • ...
Sokakta Yenmesi Yasaklanıyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bolu Belediyesi, kuruyemiş kabuklarının üzerindeki tuzların yağan yağmurla birlikte kaldırım taşlarına ve çimenlere zarar verdiği gerekçesiyle kent merkezinde kuruyemiş satan işyerlerine uyarı yazısı gönderdi. Belediye, kuruyemiş satın alanlara kabuklarını atabilecekleri kese kağıdı ve poşet verilmesini istedi. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Hükümet Meydanı’nda çekirdek yenmesini yasaklayacağını söyledi.

Kentin en işlek caddesi İzzet Baysal ile Hükümet Meydanı’nda vatandaşların kuruyemişlerin kabuklarını kaldırım ve yollara atması üzerine Belediye Başkanlığı çevre kirliliğini önlemek için önlemler aldı. Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan imzasıyla kent merkezinde kuruyemiş satan işyerlerine uyarı yazısı gönderildi. Kuruyemiş kabuklarının üzerinde bulunan tuzların yağmurlu havalarda eriyerek çimenlere, kaldırım taşlarına ve çevreye ciddi zararlar verdiğinin vurgulandığı uyarı yazısında, işyeri sahiplerinden müşterilerine sattıkları kuruyemişin yanında çöplerini atmaları için kese kağıdı ve torba vermeleri istenildi.

İşyeri sahiplerinin camlarına astığı uyarı yazısında şu ifadelere yer verildi:

"Yapılan incelemeler sonucunda yerlerde bulunan çekirdek kabukları ve diğer kuruyemiş kabukları çevre kirliliği yaratmakta ve çevreye zarar vermektedir. Hem görüntü kirliliği açısından, hem çevre sağlığı açısından incelediğimiz konu ciddi boyutlara ulaşmıştır. Bu çekirdek kabuklarının üzerinde bulunan tuzlar, özellikle yağmurlu havalarda eriyerek çimenlere, kaldırım taşlarına ve çevreye ciddi zararlar vermektedir. Bu tarz kabukların özellikle çimenlerden ve parke taşlarından temizlenmesi çok zor olmaktadır. Vatandaşlarımızın kabukları yerlere atmayı engelleyici bir çözüm yolu aramaktayız. Bize de siz değerli esnafımıza da görev düşmektedir. Daha temiz ve yaşanabilir bir Bolu için birlikte bu sorunu ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Bu amaç doğrultusunda çekirdek, kuruyemiş, kabuklu yiyecekler satışı yaptığınızda ürünü müşteriye verirken yanında kabuklarını atabileceği kese kağıdı, poşet gibi vatandaşın çevre kirliliği yapmayı engelleyici bir malzemenin verilmesi bizlerin çok hassas olduğu bir konudur."

Yılmaz, çevre duyarlılığını arttırmak için önlemler almak zorunda olduklarını belirtti. Başkan Alaaddin Yılmaz, "Şehirde yaşayan şehirlilerin duyarlı olması gerekiyor. Duyarlılığı artırmak için bir dizi önlem almak zorundasınız. Kentin en önemli meydanında çekirdek kabuğu yığınları rahatsız ediyor. Eğitimli insan olarak üniversite öğrencilerimizin bunu yapması ayrıca sıkıntılı bir durum. Bunu azaltabilmek ve kesebilmek için çok mücadele ettik ama başarılı olamadık. Çekirdeğini yiyip yere atan üniversite öğrencisine ’Şehir temiz mi?’ diye soruyoruz, ’Hayır temiz değil’ cevabını veriyor. ’Ama sen de kirletiyorsun’ dediğimizde ’Belediyenin işi ne, temizlesin’ diyor. Bu anlayıştan kurtarmak zorundayız" dedi.

Başkan Yılmaz, çekirdek yenmesini yasaklayacaklarını açıkladı. Yılmaz, "Bu konuda önümüzdeki dönemde yaptırımlar getirmeye çalışacağız. Çekirdek yemeyi yasaklayacağız. Çünkü kaç yıldır bunun üzerine çalışmamıza rağmen çözüm üretemedik. Çözümü bilen varsa gelsin bize yardımcı olsun. Şehri temizlemek bizim görevimiz ama temiz tutmak da şehirlinin görevi. Medeni ülkelerde bu problemler aşılmış, aşılırken de bazı müeyyideler konulmuş. Biz de bunu hangi müeyyide ile ilgili bunu çözebileceğimiz konusunda araştırma içerisindeyiz" diye konuştu.

Kuruyemiş satan işyeri sahiplerinden Murat Karaduman, belediyenin kendilerini kuruyemiş sattıkları vatandaşlara torba vermeleri konusunda uyardığını belirtti. Karaduman, "Uyarı yazısında da çekirdekteki tuzların çevreye zarar verdiği belirtiliyor. Kendilerince haklılar. Biz de satma konusunda haklıyız ama önemli olan müşteriyi bilinçlendirmek" dedi.

Haber8

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir