• DOLAR 32.593
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2499.91
  • ...

ŞANLIURFA - Doğu ve Güneydoğu illerinden batı illerine mevsimlik işçi göçü birçok kesimi etkilemeye devam ediyor. En fazla mevsimlik tarım işçisiyle dikkat çeken Şanlıurfa'da bu sorundan en çok etkilenen esnaf 5-6 boyunca sıkıntı yaşayor.

 

"Önümüzdeki aylarda ya ödeme yapamayacağız ya da kapatacağız"

Doğuya yapılan yatırımların eksikliğini eleştiren Nihat Esmer, bundan kaynaklanan işsizlikten dolayı birçok insanın başka illere gitmesinin kendilerini çok olumsuz etkilediğini söyledi. Esmer, her yılın belli mevsimlerinde bu sıkıntıdan dolayı ödemede sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Esnaf olarak 6 yıldır bu çarşı merkezinde iş yerimizi çalıştırıyoruz. 6 yıldır aynı sıkıntıyla karşı karşıyayız. Her yıl mesela 5 ila 8. aylar arasında işçilerin dışarıda çalışmasından dolayı biz de epey sıkıntı yaşıyoruz. O aylarda ödemelerimizi zor yapıyoruz. Yine önümüzdeki aylar iş sezonu, işçilerin dışarı gidip çalışma sezonu, eğer kriz bu şekilde devam ederse sanırım esnaf borç ödemelerini yapamayacak, hatta daha da borçlanacak, belki birçok esnaf çareyi kapatmada bulacak çözüm bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

 

“Mevsimlik işçi göçü döneminde işler, yüzde 50 düşüyor”

Mevsimlik işçilerin başka illere gitmesinin işlerini yüzde 50 azalacağını belirten Eyyüp Taşıyan, "Urfa boşalıyor, Urfa'daki bütün vatandaşlar para kazanabilmek için geçimini sağlayabilmek için şehir dışına tarım işçisi olarak gidiyor. Bu da bizi çok aşırı derecede etkiliyor. Hem maddi hem de manevi yönden etkiliyor. İşlerimizde bayağı bir düşüş oluyor." diye konuştu.

 

“En verimli topraklar da Urfa'da en çok mevsimlik işçi de Urfa'da”

Birçok kişiyi etkileyen bu sorunun altında birçok sebebin yattığını dile getiren Attar esnafı Bedir Pakır, “Urfa en verimli topraklara sahip olduğu halde bu değerlendirilemiyor. Maalesef en fazla mevsimlik tarım işçisi de yine Urfa'dan. Aynı şekilde teknolojinin gelişmesiyle beraber insan kaynaklarına olan ihtiyaç da azalıyor. Bundan dolayı da makinelerin işlev görmediği bölgelere örneğin Karadeniz vb. yerlere iş göçü yaşanıyor." diye konuştu.

 

"Hem mevsimlik göç, hem de büyük marketler bizi etkiliyor"

Şanlıurfa merkezde açılan büyük marketlerin de kendilerini etkilediğini vurgulayan Hüseyin Deniz,  "Bugün kalabalık olursa işler daha çok olur. Buranın esnafı fakir kesime hitap ediyor. Onlar da olmadı mı esnafın hali işte ortada. Eskiden buradan geçemezdik ama şu anda hiç kimse yok, Allah hepimizin yardımcısı olsun." şeklinde konuştu.

 

Milletvekillere ve bakana çözüm çağrısı

Bakan ve milletvekillerine çağrıda bulunan Mevlana Barutçu, mevsimlik işçilerin başka illere gitmemesi için fabrikalara ihtiyaç olduğunu söyledi. Barutçu, " Mevsimlik işçiler dediğimiz 6 ve 7 ay burada değiller. Bu da,  burada ki esnafı etkiliyor. Burası kırsal kesime hitap ettiği için burayı daha çok etkiliyor. Buradan sayın milletvekillerimize ve sayın bakanımıza sesleniyoruz, çözüm bulmalarını istiyoruz.”diye konuştu.

 

Yaptıkları işin orta tabakadaki insanlara hitap ettiğini söyleyen esnaf Mehmet Gişeoğlu ise orta tabakanın da mevsimlik işçi olarak başka yerlere gittiğinden dolayı olumsuz etkilendiklerini söyledi. (Sedat Kuşulay-Osman Gülebak-İLKHA)