• DOLAR 32.315
  • EURO 35.115
  • ALTIN 2293.917
  • ...
Çocuğunuz yemek yemiyor mu?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA- “Ne yapsam olmuyor bir türlü yemek yemiyor” ya da “Çok iştahsız hiç bir şey yediremiyorum” serzenişleri annelerin dilinden çoğunlukla eksik olmuyor. Çoğu aynı dertten muzdarip olup çocuk doktorlarına yakındıkları temel sıkıntılar arasında da çocuğuna yemek yedirememe konusu geliyor. Yemek yedirme faslının kimi zaman çileden çıkaran bir süreç halini almasında uzmanlara göre çocuktan çok annenin davranışları etkili. Öncelikle çocuğun da bir damak tadı olduğunu unutmamak, bazı yemekleri çocuğun yaşına göre eğlenceli hale getirecek şekillerde sunmak, en önemlisi de inatlaşmaya girmemek ve peşinden koşmamak gerekiyor.

Konur Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Onur, “başım dertte” diyen annelere, çocuklarıyla çatışmaya girmeden onlara sağlıklı bir yemek yeme alışkanlığı kazandırabilmeleri için püf noktalarını anlattı. Dr. Onur, yemek saatinde yemek yemeyen bir çocuğa “acıktım” dediği zaman nasıl davranılması gerektiğini, çocuğu yemek masasına çağırmanın kurallarını, sağlıklı beslenme konusunda anne babaya düşen görevleri anlatırken, çok önemli bir noktanın altını çizerek “Annenin gereğinden fazla endişelenmesi ve çatışmaya girmesi çocuğu yemekten daha da uzaklaştırıyor.”dedi. 

Çatışma çocuğu daha da uzaklaştırır

Sağlıklı, yeterli ve düzenli beslenme çocuğun sağlıklı gelişimi açısından öncelikli koşullardan birisi olduğunu söyleyen Dr. Onur,  “Ancak çoğu kez annelerin özenle hazırladıkları yemeği çocuğa yedirmeye çalışma faslı, iki taraf için de çileden çıkaran bir hal alabiliyor. Oysa çocukla çatışmadan ona sağlıklı bir yeme alışkanlığı kazandırabilmenin de püf noktaları var.”diye konuştu.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Onur, annelerin çocuklarına yemek yedirme konusunda çoğunlukla gereğinden fazla ısrarcı olduğunu ve gereğinden fazla endişelendiğini, bu nedenle de çocukla mücadeleye girdiğini belirterek, “Bu mücadeleler çocuğu yemek gibi doğal bir ihtiyaçtan daha da uzaklaştırır. Öncelikle çocukla inatlaşmamak, yemek yemenin doğal bir ihtiyaç ve rutin bir aktivite olduğunun anlatmak ve davranışlarla da göstermek gerekir.”şeklinde konuştu. 

Anne ve babanın da çocuğa doğru model olmasının önemine dikkat çeken Dr. Onur, “Örneğin babanın yemek seçme veya pırasa yememe gibi bir özelliği varsa bu çocuk için yanlış bir model oluşturabiliyor. Yemek saatlerinde yemek masasında ailece yer almak ve menüde yer alan yemeklerin ailenin tüm üyeleri tarafından sırası ile yenilmesine özen göstermek faydalı olabiliyor.”ifadelerini kullandı. 

Oyun başından kaldırmak yanlış

“Çocuğa yemek yedirebilmek için, onu yemek masasına davet etmenin de kuralları var! Oyun aktivitesi veya uğraşısı bitmeden oyunun başından apar topar yemek masasına oturtulacak bir çocuğun, yemek masasında mutsuz olması ve yemeğini yemeye tepki göstermesi beklenilen bir sonuç. Bu nedenle çocuğun öncelikle sözel şekilde yemeğe hazırlanması gerekiyor.”diyen Onur, Buna rağmen çocuğun yine de yemek masasına gelmek istememesinin çok sık karşılaşılan bir durum olduğunu belirtti. 

Çocuğun yemek masasına gelmek istememesi durumunda inatlaşılmaması gerektiğini kaydeden Onur, “Siz ve diğer aile üyeleri masadaki yerlerinize oturun ve yemeğinize başlayın. Onun bu davranışını görmemezlikten gelin ve onunla ilgilenmeyin. Asla ve asla başka yemek alternatifi sunmayın. Yemeği yemek masası dışında bir yere taşımayın. Unutmayın yemek sadece yemek masasında yenir ve bu doğal bir ihtiyaç.”diye konuştu. 

Annelerin buna karşın genelde olaya duygusal yaklaştığını ve farklı çözümler üretebildiğini belirten Dr. Onur, bu tür alternatif çözümlerin çocuğun bu davranışını pekiştirmekten ve sağlıksız beslenmesinden başka bir etkisi olmadığını söyledi. 

Yemek saati dışında acıkırsa yedirilmemeli

Yemek saatinde yemek yemeyen çocuğa diğer öğüne kadar yemek sunulmamasını ve bu konuda onunla konuşulmamasını öneren Dr. Onur, “Yemeklerimizi sadece yemek saatinde yiyoruz. Yemek yerken seni de çağırmıştık, fakat gelmedin. Bu nedenle diğer yemek saatine kadar beklemelisin” şeklinde cevap vermenin yararlı olduğunu vurguladı. 

Onun da damak tadı var!

“Ve çok önemli bir konu; onun da bir damak tadı olduğunu unutmayın. Beğenmediği bir yemeği zorla yedirmeye çalışmayın. Aynı vitamini verebilecek bir başka yemeği menüye ekleyin.” diyen Dr. Onur, yemek yememesi ile ilgili hassasiyetin çocuğa kesinlikle belli edilmemesi gerektiğini vurguladı. 

Yemek sonrasında birlikte eğlenceli birkaç aktivite planlanması, yemeği bitirmesi için onu motive edebildiğine dikkat çeken Onur, yemek sonrasında maddi ödüller sunulması ve yemek yemenin normal ve olması gereken bir davranış olduğunu belirterek, “Bunun için bir ödül anlamsız ve yararsızdır. Bunun için en büyük ödül mutlu olduğunuzu ona göstermenizdir. Çocuğun hastalık döneminde ise iştahında azalma çok normal. Bu durumda fazla ısrarcı olmamak, bunun geçici bir süreç olduğunu bilmek gerekiyor. Bu konuda uzman bir çocuk doktoruyla çözüm aramak faydalı.”ifadelerini kullandı.

(Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir