• DOLAR 32.387
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.253
  • ...
Adana Sanayi Odasında sektör sorunları zirvesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA- ADASO Meslek Komiteleri ortak Toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantıda, sanayi sektörünün sorunları masaya yatırılıp bu sorunlar için çözüm önerileri tartışıldı.

Toplantı da bir konuşma yapan ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine ulaşabilmesi için yatırım ve üretimin teşvik edilmesi, ihracatın desteklenmesi gerektiğini söyledi. 

Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nın 6 ayda bir gerçekleştirildiğini, sektör sorunları ve çözüm önerilerinin tartışıldığını belirten Kıvanç, bir önceki toplantıda dile getirilen sorunların çözümüne yönelik yapılan çalışmaları ve girişimleri anlattı. 

Kıvanç, Adana’nın teşvik uygulamalarından büyük zarar gördüğünü, işsizliğin en yüksek olduğu illerin başında yer aldığını vurgulayarak, yaşanılabilir ve yatırım yapılabilir kent haline getirilmesi için teşvik uygulamalarından hak ettiği payı almasının öncelikleri arasında bulunduğunu belirtti.

Teşvik mevzuatının sadece Adana değil, tüm iller için tekrar gözden geçirilerek yatırım hamleleri yaptıracak yeni düzenlemeler gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Kıvanç, 500 milyar dolarlık 2023 yılı hedefine ulaşılabilmesinin, mevcut üretim kapasitesinin ancak yüzde 400 artırılması ile mümkün olabileceğini bildirdi.

Kıvanç, "Mevcut üretimin tamamını katma değerli ürünlere çeviremeyeceğimize göre, çok ama çok yatırım yapılmalıdır. Yatırım ve üretim için yatırımcılara avantajlar sunulmalı, ihracat yapanlar da mutlaka desteklenmelidir” dedi. 

Adana’da bugüne kadar konut imar planlarının gündeme geldiğini, sanayi ve ticaretin ihmal edildiğini belirten Kıvanç, süreçte yerel yönetimlerle işbirliği yapılarak, sektörel sanayi sitelerinin oluşturulması, kent içinde dağınık şekilde faaliyet gösteren işyerlerinin kümelenme şeklinde buralara taşınmasının hedeflendiğini bildirdi. Kıvanç, “Kentimiz bir yandan kirlilikten kurtulurken, işletmelerimiz çağdaş ortamda üretim yapma imkanına kavuşacak, bazı illerde olduğu gibi Adana’nın da üretim değerleri ortaya çıkarılmış olacaktır” diye konuştu.

Toplantıda ayrıca , meslek komiteleri sözcüleri tarafından sektörlerin sorunları dile getirildi ve çözüm önerileri anlatıldı. Ortak sorunlar arasında, kalifiye eleman bulunamaması, istihdam, kayıt dışılık, konut üretimi için arsa bulunamaması, sanayi sitelerinin yetersizliği, haksız rekabet, elektrik kesintileri, devlet ihale şartnamelerinin yenilenmesi ve yerli malına öncelik verilmesi, devlet yardım ve desteklerinden yararlanılması, çekten kaynaklı mağduriyetin giderilmesi, ücretler üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik yükünün ağır olması yer aldı. (Yunus Emre-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir