• DOLAR 32.512
  • EURO 34.867
  • ALTIN 2480.924
  • ...
`Üç Aylar Hayır İşlemekte Yarış Mevsimidir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Rahmet iklimi üç aylar, bugün başlıyor. Üç ayların dinimizdeki yeri, önemi ve Müslümanların üç ayları nasıl değerlendirmesi gerektiğini Mustazaflar Cemiyeti İlim Araştırma Komisyonu Başkanı Molla Abdurrahman İçlek’e sorduk. 

Müslümanların Ramazan ayının mukaddimesi olan Recep ve Şaban aylarında sağlam bir hazırlık yapmaları tavsiyelerinde bulunan İçlek, üç ayların Kur`an ve sünnete göre değerlendirmenin toplumdaki manevi bağlarında güçlendireceğine dikkat çekti. 

“Allah üç ayları sevap ve hayırlar için yarışma mevsimi yaptı”

Cenab-ı Allah’ın mahlukatları bazıları bazısından üstün kıldığını belirten İçlek, “Allah insanı mükerrem kılmış en güzel bir şekilde yaratmıştır. Sonra insanlar içerisinde Peygamberleri üstün etmiştir. Sonra da eşrefi mahlukat Peygamberler arasında seçti. Böylece Cenab-ı Allah bazı mekan ve zamanları da diğer mekanlar ve zamanlar arasında tefdil etti. Mesela Resulullah’ın doğduğu yeri Mekke’yi mübarek kılmış ve vefat ettiği yeride Medine’yi hürmet edilen yer kılmıştır. İsra ve Miraç mekanı Mescid-i Aksa’yı da mübarek kılmıştır. Böylece Cenab-ı Allah zamanlar arasında da bir faziletlik koymuş. Yani bazı asırları, seneleri, şehirleri, günleri bazısından faziletli kılmıştır. Mesela 12 ay içerisinde Cenab-ı Allah eşhurulhurumi sevap ve hayırları için musabakave yarışma mevsimi yaptı.” dedi. 

“Müslümanlar hayatlarını Kur’an ve sünnete göre şekillendirsinler”

Recep ve Şaban aylarının Ramazan ayının mukaddimesi olduğunu söyleyen İçlek, “Bu aylarda Resulullah çokça oruç tutardı. Ruhun temizlenmesi için oruç gibi namaz, Kur`an okuma ve sadaka vermek de önemlidir. Lakin orucun Allah katında bir özelliği vardır. Alemlerin Rabbi olan Allah (cc) ‘Oruç benim içindir, mükafatını kıyamet günü ben veririm’ buyuruyor. Recep ve Şaban ayları Ramazan ayı için bir hazırlık evresidir. Müslümanlar bu iki ayda kendini temizlesin, haramlardan uzak dursunlar. Bu aylarda Müslümanlar hayatlarını Kur’an ve sünnete göre şekillendirsinler. Müslümanlar bu iki ayı güzel bir bahçe olarak kabul etsinler ve bu aylarda mahsul ekip yetiştirsinler ki, Ramazan ayına girdikleri zaman bu mahsulün meyvesini güzel bir şekilde tadabilsinler.” ifadelerini kullandı. 

“Bu aylar abidlerin aylarıdır”

Recep ayının üç ayların başı olduğunu ve Çarşamba’yı Perşembe’ye bağlayan gecenin Regaip Kandili olduğunu hatırlatan İçlek, “Recep ayından sonra Şaban ayı geliyor. Şaban ayından sonra mübarek Ramazan ayı geliyor. Bunun için Resulullah (s.a.v) Recep ayına girdiği zaman bu duayı yapardı; ‘Yarabbi Recep ve Şaban ayları bize mübarek kıl. Bizi Ramazan ayına da ulaştır.’ Resululah bu duayı yaparken Cenab-ı Allah bu üç ayların faziletini ona bildirmiştir. Recep ayında isra ve mirac hadisesi meydana geldi. Onun için bu aylar tevbe aylarıdır. Bu üç aylar cahillere doğru yolu gösteren aylardır. Bu aylar abidlerin aylarıdır.” diye konuştu. 

“Bu aylarda tevbe etmek isteyenlerin tevbeleri kabul olunur”

Bu aylarda tevbe edenlerin tevbelerinin kabul olunduğunu vurgulayan İçlek, şunları kaydetti: “Bu aylarda tevbe etmek isteyenlerin tevbeleri kabul, günahları af olunur. Peygamberimiz diyor ki, ‘günahtan tevbe eden günah işlememiş gibidir.’ Recep ayı hakkında içinde oruç tutmak sahih hadistir. Pazartesi ve Perşembe günleri bu ay içinde tutmak sünnettir. Şaban ayına gelince hakkında sahih hadis vardır. Hz. Ayşe’den rivayet edildiğine göre, ‘Resulullah (s.a.v) hiçbir ay Ramazan hariç Şaban ayı kadar içinde oruç tutmamıştır.’ Bu aylar hayır işlemekte bir musabaka ve yarış mevsimidir. Onun için abid olanlar ibadetini çoğaltsınlar. Muttaki olanlar takvalarında yol kat etsinler. Günahkar olanlar da bizler gibi tevbe etsinler, hayır ve sevaplarda onlarda yarışmaya katılsınlar. Allah cümlemizi üç ayların hakkını veren ve Ramazan ayının sonunda da Allah’ın mağfiretine ulaşan kişilerden eylesin.”(M.Fatih Akgül-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir