• DOLAR 32.386
  • EURO 35.051
  • ALTIN 2326.566
  • ...
BM: Müzakerelerin Başarısızlığından israil Sorumludur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BM - BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Robert Serry, yasa dışı yerleşim faaliyetlerinin iki devletli çözüm çabalarına verdiği zararı israil`in görmesi gerektiğini söyledi.

Serry, BM Güvenlik Konseyi`ne israil ile Filistin arasındaki barış görüşmelerine ilişkin verdiği brifingde, mevcut siyasi tıkanıklık durumun iki devletli çözüm beklentileri için büyük risk oluşturduğunu vurguladı.

ABD`nin aracılığıyla başlatılan görüşmelerin 9 ay sonra askıya alınması ve sahadaki durumu değerlendiren Serry, iki tarafın da bu dönemde içinde süreci tehlikeye atacak eylemlerde bulunduğunu aktardı.

Serry, israil`in illegal yerleşim politikalarını sürdürmesini eleştirerek, "israil eğer iki devletli çözüm konusunda ciddi ise yasadışı yerleşim faaliyetlerinin sürece verdiği zararı görmeli" dedi.

Serry, Gazze`deki trajediye de değinerek, "Gazze`de hayati önemdeki ilaç sorununun giderilmesi için Türkiye`nin Dünya Sağlık Örgütü`ne 1,5 milyon dolar bağış yapma kararını açıklamaktan memnuniyet duyuyorum" diye konuştu.

"israil, kendini yalnızlaştırıyor"-

Filistin`in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, BM Güvenlik Konseyi çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasından israil`i sorumlu tuttu.

İllegal yerleşim faaliyetlerini sürdürerek ve tutukluları salmayarak israil`in süreci durdurduğunu belirten Mansur, BMGK`da konuşan ülke temsilcilerinin Filistin`in pozisyonuna büyük destek verdiğini ifade ederek, "israil, kendi illegal faaliyetleri nedeniyle kendisini uluslararası toplumda yalnızlaştırıyor" dedi.

israil`in BM Daimi Temsilcisi Ron Prosor ise BMGK`da yaptığı konuşmada, Hamas ile El Fetih arasında sağlanan anlaşmayı kınayarak, "Uluslararası toplumda bu anlaşmayı tanıyanlar, israil`e yapılan terör saldırılarına meşruiyet sağlamış olurlar" iddiasında bulundu.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir