• DOLAR 32.343
  • EURO 35.071
  • ALTIN 2317.92
  • ...
`Üç aylar bizim için bir fırsat`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, üç ayları fırsat bilip günahlardan tövbe etmek gerektiğini söyledi. Üç aylarla ilgili İlke Haber Ajansına konuşan Müftü Arvas; Allah’u Teâlâ’nın razı olduğu ve beğendiği amellerde daha fazla gayret gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

 Allah’u Teâlâ’nın farz kıldığı ibadetleri yapmak, haram kıldığı şeylerden uzaklaşmak gerektiğini ifade eden Müftü Arvas, Efendimiz (s.a.v)’a tabi olma noktasında onun güzel ahlakıyla ahlaklanmak, günahları terk etmek için üç ayların fırsat olduğunu belirtti.

 Müftü Arvas, bu önemli üç aya saygı göstermek ve hürmet etmenin gerektiğini söyleyerek, “Üç aylar cemaatimiz ve müminlerimizin tabiri şundan kaynaklanmaktadır. Recep, Şaban ve Ramazan-ı Şerif, haram aylardandır. Kur’an-ı Kerim’de Allah’u Teâlâ yerleri ve gökleri yarattığı günden bu yana ayların sayısını 12 olarak takdir etmiş. Bir yıl 12 aydır diye buyuruyor. Bu 12 aydan 4 tanesi haram aylardır. Bu haram aylarından Zilkade, Zılhicce, Muharrem bir de Recep ayıdır. Demek ki idrak etmiş olduğumuz ay Kameri aylardan Recep ayı haram aylardandır. Bu haram aylar, hürmete layık, saygıya değer anlamındadır. Recep ayı da bu aylardandır. Dolayısıyla bu aya çok saygı göstermek, hürmet etmek gerekiyor” dedi.

 “Üç aylar bizim için bulunmaz bir fırsattır”

Üç aylarda Müslümanların ellerine geçen fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Arvas, “Recep ayı aynı zamanda Ramazan-ı şerifinde habercisidir. Recep ayı gelince Efendimiz (S.A.V) şöyle dua etmişlerdir; ‘Allah’ım bize Recep ve Şaban ayını mübarek kıl, bizi Ramazan-ı Şerife ulaştır.’ Tabi bazı kutsi mukaddes mekânlar vardır. Mübarek zamanlar vardır. Bu mukaddes, kutsi mekânlar mesela Mescid-i Haram, Mescid-i Nebi, Kutsi Şerif, Mescid-i Aksa gibi yerler mekân itibariyle üstün kılınmışlardır. Zaman itibariyle de bazı zamanlar mübarektir. Mesela Cuma günleri, geceler içerisinde Kadir Gecesi, aylar içerisinde haram ayları bunlarda mübarek zaman dilimleridir. Bu mübarek zaman dilimlerini Allah’u Teâlâ kullarına merhameten ve lütfen yaratmıştır. Müminler bu zaman diliminde bunu fırsat bilip hayır mevsimlerinde günahlarından tövbe etmek, öz eleştiride bulunmak, geçmişi düşünüp gelecekle ilgili Allah’u Teâlâ’nın razı olduğu ve beğendiği amellerde daha fazla gayret göstermek gerekiyor. Bunların başında tövbe gelmektedir. Regaip Gecesi de mübarek bir gecedir.” diye konuştu.

 “Allah’u Teâlâ’nın haram kıldığı şeylerden uzak durmalıyız”

Durumu müsait olanların bu aylarda daha fazla oruç tutması gerektiğini söyleyen Müftü Arvas, “Allah’u Teâlâ’nın farz kıldığı ibadetleri yapmak, haram kıldığı şeylerden uzaklaşmak ve İslam ahlakıyla ahlaklanmak, efendimiz (s.a.v)’a tabi olma noktasında onun güzel ahlakıyla ahlaklanmak, günahları terk etmek için fırsattır müminler için, dolayısıyla bu mübarek mevsimleri gafletle geçirmemeli, iyi değerlendirmeli ve bu şekilde fırsatı ganimet bilmelidir.  Peygamber efendimiz (s.a.v)’ın üç aylar gelince diğer aylardan daha fazla oruç tutmuş, Recep ile Şaban’ın yarısını bu şekilde oruçla geçirmiştir. Bazı kardeşlerimiz Receb’in tamamını, Şaban’ın tamamını, zaten Ramazan-ı Şerif’te de oruç tutuyor. Bu şekilde oruç tutanlar vardır. Tabi böyle üst üste oruç tutmayla ilgili bir hüküm, bir emir olmamakla beraber bazı kimseler geçmişte kazaya bıraktıkları veya kefaret olarak tutukları oruçları ramazan öncesi bu aylarda tuta gelmişlerdir. Durumu müsait olanlar bu aylarda daha fazla oruç tutmalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 “Müslümanlar bu ayları güzel bir şekilde ihya etmelidir”

Arvas, insanların bu aylarda hayatlarına çeki düzen vermesi gerektiğini belirterek “Peygamber efendimiz 3 ayları mutavas eden yani peş peşe oruç tuttuğuna dair bizde herhangi bir kaynaklarımızda böyle bir şey yoktur. Ama 3 aylara hürmet gösterdiği, 3 ayların mübarek geçmesi hususunda dua ettiğini biz biliyoruz. Sadece 3 aylarla ilgili özel bir peş peşe emirleri kitaplarımızda belirtilmiyor. Tabi bunu hayır mevsimi olma hasebiyle bazı mümin kardeşlerimiz deminde söylediğim gibi kaza kalmış olan, kefaret olan tabi bir sene üzerinden geçmeden kefaretini eda etme kefaretini kazayla yerine getirmek için bu aylarda yaptıklarını görüyoruz. Bunda bir beis yoktur Zaten hayır mevsimi olması hasebiyle müminlerin sevinmesi ve dua etmesi, hayırlı geçmesi, bereketli geçmesi, bu manevi iklime yakışmayan tutum ve davranışları bırakması, mümin bu şekilde bunu değerlendirmelidir. Bu şekilde ihya etmelidir. Regaip gecesinde tabi bu gece Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece olması hasebiyle bu geceyi mümkün mertebe farz namazlarını cemaatle kılmaları, tövbe ve istiğfar etmelerini, Kur’an-ı Kerim okumalarını ve İslamiyetin tavsiye ettiği güzel ahlakı yaşamalarını tabi hayatlarına çeki düzen vermeleri gerekiyor. Bu şekilde bu geceyi de fırsat bilmeleri hususunda müminlerin bu geceleri gafletle geçirmemeleri gerektiğini, tabi diğer zamanlarda da ibadet, taat, İslam ahlakı bunları da çok önem vermekle beraber bu mevsimlerde daha çok gerekiyor.” şeklinde konuştu.

 “Müslümanlar Ya Rabbi bize Recep ile Şaban’ı mübarek kıl, bizi Ramazan-ı Şerif’e ulaştır diye sık sık dua etmelidirler”

Müftü Arvas, Müslümanların bu ayları gafletle geçirmemeleri gerektiğini söyleyerek  “Ramazan’a hazırlıklı olmak, Ramazan’a hazırlık etabında gafletle geçirmemelerini, hiçbir zamanda gafil olmamalarını ama bu geceleri gafletle özellikle geçirmemelerini biz kitaplarımızda öğreniyoruz. Tefsir kitaplarından bunları işaret eden hadis kitaplarından öğreniyoruz. Çünkü Ramazan-ı Şerif’in habercisi olması bakımından bir uyarı, efendim bir kendine gelme, geçmişini düşünerek özeleştirilerde bulunmak, daha iyi ahlak ile bezenme hususunda gayret sarf etmelidir. Peygamber efendimizin bu hadisini recep ayı gidince dua olan bu hadiste bunu da unutmamak gerekir. “Ya Rabbi bize Recep ile Şabanı mübarek kıl, bizi Ramazan-ı Şerif’e ulaştır” diye sık sık dua etmelidirler. Tabi bu dua yapılır iken aynı zamanda mümin ramazana hazırlıklı olması bakımından da önemlidir. Ben bu vesile ile bütün kardeşlerimizin bu hayır mevsimlerini özellikle Regaip gecelerini tebrik ediyorum. Allah’u Teâlâ bu hayırlı mevsimi bize memleketimize ve bütün İslam ümmetine hayırlara vesile kılsın.” ifadelerini kullandı. (Hacı Yılmaz-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir