• DOLAR 32.331
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2295.889
  • ...
SON DAKİKA
Şampiyon şefler maharetlerini sergiledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - 2012 dünyanın en iyi yemek tarihi yazarı ve araştırmacı aşçıbaşı şef Muhammed Ömür Akkor ve 2009 dünya çikolata şampiyonu Hakan Doğan, dün Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Turizm ve Gastronomi Kültürü' konulu konferansa katıldıktan sonra bugün de üniversite Sosyal tesislerinde maharetlerini sergiledi.

 

Davetliler huzurunda maharetlerini, birbirinden farklı çikolatalar hazırlayarak gösteren Hakan Doğan, yöresel tatların ön planda tutulması gerektiğini söyledi.

 

Dünyanın en iyi çikolatacılarının Lübnan'da yetiştiğini belirten Doğan,  özelikle Lübnanlılar hurma ve ürünlerine çok fazla değer veriyorlar. Ve hiçbir ürünlerinde Fransız esintisi görmüyorsunuz. Lübnanlıların ardından en iyi sırayı Japonlar alıyor. Onlar da her işlerinde çok disiplinliler ve kendi ürünlerini çok iyi kullanıyorlar, kendi özel tatları var.’’dedi.

 

Doğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim başarılı olmamız için kurularımızdan yola çıkmalıyız. Yani erik kurusundan kayısı ve incirine kadar var. Bunlar size çok sıradan geliyor olabilir. Mesele Bingöl balı size çok sıradan bir ürün olarak gelebilir ama onu muz ve tereyağı ile karıştırıp, beyaz çikolata arasına koyduğunuz zaman çok farklı sonuçlar elde edebilirsiniz. Yapacağınız ürünlerde mutlaka yerel lezzetlerinizi anlatmanız gerekiyor. Bingöl'e geldiği zaman yöresel yiyeceklerden tatmak isterler. Turizm'de en önemli nokta budur. İnsanlar gittiği yörenin ürünlerini tatmak isterler. Bingöl'de çikolata yapacaksanız ona ananas katmanın manası yoktur. Bingöl balı ve cevizini katmanız gerekir"

 

Aşçıbaşı şef Muhammed Ömür Akkor ise daha sonraki tarihlerde Bingöl'e geleceklerini belirterek,  "Bingöl tanıtımı için böyle bir çalışma yapabiliriz. Bingöl'ün yöresel yemeklerini kayıt altına alırız.’’dedi.

 

Şampiyon şefler; Bingöl Üniversitesi sosyal tesislerinde, maharetlerini sergileyerek misafirlere, Bingöl otları ve domatesiyle hazırlanan pişmiş pilav, baharatlı tandır yemeği ve tatlı olarak Cennet Çamuru ikramları yapıldı.

 

Yapılan etkinliğe, Bingöl Üniversitesi Rektörü Gıyasettin Baydaş, Bingöl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı,  Üniversite akademisyenleri, öğrenciler ve davetliler katıldı. (Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir