• DOLAR 32.347
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2310.164
  • ...
Görmez: `Yaşanmış çok büyük acıları unutmamak gerekir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Rusya Federasyonu İslam Bilim, Kültür ve Eğitimini Destekleme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Shafig Pshıkhachev ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

 Kabulde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Rusya’daki Müslümanların sorunlarıyla ilgilenmek üzere böyle bir vakfın kurulmasını son derece önemli gördüğünü belirterek, kurulduğu günlerden itibaren Diyanet İşleri Başkanlığıyla birlikte yaptığı çalışmalarla her iki ülke arasındaki ilişkilere zenginlik kattığını ifade etti.

 Rusya’daki Müslümanların oluşturduğu bir geleneğin olduğunu söyleyen Başkan Görmez, “Bu gelenek aslında barışçı bir gelenektir. Bu geleneğin başka yerlerden ithal fikir ve düşüncelere ihtiyacı yoktur. Bilgi, kültür ve eğitimle bu geleneği beslemek gerekir.” dedi.

 Rusya`da gelişen Müslüman gelenek ile Türkiye`deki Müslüman geleneğin birbirine yakın olduğunu belirten Başkan Görmez, son zamanlarda Rusya’da meydana gelen gelişmelere ilişkin de açıklamalar da bulundu.

 “Kırım Tatarları denildiğinde tarihte yaşanmış çok büyük acıları da unutmamak gerekir…”

Başkan Görmez şunları söyledi; “Rusya’da yeni bir durumla karşı karşıyayız. O da Kırım’da meydana gelen gelişmeler... Bizim Kırım’daki Müslüman Tatarlarla çok uzun yüz yıllara dayanan tarihi, kültürel ve akrabalık ilişkilerimiz var. Ayrıca Kırım Tatarları denildiğinde tarihte yaşanmış çok büyük acıları da unutmamak gerekir. Tarih ibret için vardır. Geçmişe takılmadan geleceği doğru inşa etmek gerekir. Kırım’daki Müslümanlarla olan bu ilişkimizin devam etmesi en büyük arzumuzdur. Siyasi statüsü ne olursa olsun ilmi, kültürel, dini ilişkilere dokunmamak gerekir. Bizim otuz yılı aşkın süredir orada görev yapan arkadaşlarımız var. Kırım`da görev yapan her arkadaşımız sadece barışın simgesi olmuştur. Arkadaşlarımızın Kırım`da yaptığı hizmetler aynı zamanda bölge barışına da katkısı olmuştur. Moskova, Kazan, Ufa ile bu ilişkilerimiz nasıl devam ediyorsa Kırım’daki Müftülükle olan ilişkilerimizin de o şekilde devam etmesi en büyük arzumuzdur.”

 İslam Ansiklopedisi Rusçaya çevriliyor…

“İslam Ansiklopedisinin Rusçaya tercümesi, sadece bir kültürel hizmet değil, aynı zamanda bütün bölge için bir barış projesidir…”

“Türkiye Diyanet Vakfıyla birlikte İslam Ansiklopedisini tercüme etmeye başlamaları inanıyorum ki aynı zamanda bütün bölge için sadece bir kültürel hizmet değil, bir barış projesidir. Bilgi ve eğitim bütün sorunları çözecek iki kavramdır. Sizinde bilim, kültür ve eğitim üzerinde yoğunlaştığınızı, vakfın isminin bu kavramlardan oluştuğunu görmekten mutluluk duydum. Doğrusu aslında Rusya’nın farklı bilhassa Rusya’nın içerisindeki İslam tecrübesi çok önemli bir tecrübedir. Bilhassa otuz yıl üstünde çalıştığımız İslam Ansiklopedisinin temel maddelerinin birlikte Rusçaya tercüme edilmesi son derece önem arz ediyor. Bu çalışmaya öncülük ettiği için bu heyeti tebrik ediyorum. Birinci cilt bitti diğerleri de en kısa zamanda biter umarım. Şuanda birlikte Moskova camisini tamamlamaya çalışıyoruz. Gönül isterdi ki, Moskova camisini ibadete açarken ansiklopediyi de tamamlayıp bütün topluma ikisini birden hediye edelim.”şeklinde konuştu.

 Rusya Federasyonu İslam Bilim, Kültür ve Eğitimini Destekleme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Pshıkhachev ise, Rusya’daki Müslümanlardan Türkiye’deki Müslüman kardeşlerine selam getirdiklerini belirterek, Diyanet İşleri Başkanlığının katkılarıyla Rusya’da İslami değerlerin yayılması ve gelişmesi için çaba sarf ettiklerini söyledi.

 İslami kültürün, bilimin ve eğitimin gelişmesinde temsilcisi oldukları vakfın önemli katkıları olduğunu ifade eden Pshıkhachev, “İslami kültür, bilim ve eğitimin gelişmesinde vakfımızın önemli katkıları olmuştur. Vakfımız Rusya federasyonu Cumhurbaşkanlığı tarafından kuruldu. Diyanet İşleri Başkanlığının Rusya’daki temsilcileriyle ilişkilerimiz iyi düzeyde ve sağlam bir zeminde gelişiyor. Var olan ilişkilerimizi daha da sistemli bir şekilde yürütmemizin Rusya’daki Müslümanlara güzel bir katkısı olur. Sizin halkla ve ilmi cemiyetlerle olan ilişkileriniz ve yürüttüğünüz din hizmeti faaliyetlerinden bizim faydalanmamız gerekiyor.

Bugün çok faydalı görüşmelerimiz oldu. Birlikte güzel hizmetler yaparız inşallah. Bizim ortaklaşa hizmetlerimizde İslam ilim, kültür ve eğitimi destekleyen vakfımız, daha güzel faydalı işlerde çalışmak ve gerekli organizasyonları tertip etmek için çalışacaktır.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir