• DOLAR 32.39
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2326.501
  • ...
Abbas`tan, Müzakerelere Dönmek İçin israile Şartlı Evet!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

RAMALLAH -Mahmud Abbas, şartlarını kabul etmesi durumunda, bugün son günü dolan "israil ile barış görüşmelerini bir 3 ay daha sürdürmeye hazır olduğu" yönündeki çağrısını yineledi.

Ramallah`taki Kudüs`e Destek Fonu kurucu toplantısında konuşan Abbas, "israil`in, 1993 Oslo Antlaşması`ndan önce tutuklanan 4`üncü grup Filistinli mahkumları serbest bırakması, Yahudi yerleşim birimi inşa faaliyetlerini durdurması ve sınır meselesini konuşmaya başlamamız şartıyla bir 3 ay daha İsrail`le müzakerelere geri dönmeye hazırız" dedi.

Abbas, milli mutabakata ilişkin ise önümüzdeki günlerde teknokrat hükümetinin kurulması için görüşmelere başlayacaklarını ve Filistinli gruplarla uzlaşıyı ileri boyutlara taşımak istediklerini kaydetti.

israil`in Yahudileştirme faaliyetleri sebebiyle Kudüs`ün ciddi problemlerle karşı karşıya kaldığını da belirten Abbas, sakinlerinin direnişini güçlendirmek için Kudüs`ün maddi desteğe ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Filistin Devlet Başkanlığı kurumunun Kudüs`e Destek Fonu`na 1 milyon dolar değerinde bağışta bulunduğunu bildiren Abbas, Filistin vatandaşları ve kurumlarına Kudüs`ü korumak için bağış yapma çağrısında bulundu.

Abbas, "Kudüs sadece Filistinlilerin değildir" ifadeleriyle tüm Müslümanları da bağış yapmaya davet etti.

ABD`nin aracılığıyla Temmuz 2013`te başlayan ve 9 ay sürmesi öngörülen barış müzakerelerinin süresi bugün sona eriyor.

Söz konusu müzakereler, israil`in Batı Şeria ve Kudüs`teki yerleşim faaliyetlerini durdurmayı reddetmesi üzerine 2010 yılının Ekim ayında kesilmiş, görüşmeler daha sonra geçen Temmuz`da tekrar başlamıştı.

Yeniden başlatılan barış sürecinde diplomatik müzakereleri sürdürmek için israil, 1993 Oslo Antlaşması`ndan önce tutuklanan 104 Filistinli mahkumu serbest bırakmayı kabul etmişti. israil’in bu adımına karşılık Filistin tarafı da süreç sonuna kadar BM’de gözlemci devlet olmasından sonra kazandığı hakları kullanarak israil’i uluslararası mahkemelere ya da kuruluşlara götürmeme taahhüdünde bulunmuştu.

israil, son 9 ayda 78 Filistinli mahkumu 3’er aylık periyotlarla serbest bırakmıştı. Anlaşma gereği 4. grup mahkumları da 29 Mart`ta serbest bırakması gereken israil yönetimi, salıverme kararını ertelediğini açıklamıştı.

AA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir