• DOLAR 32.517
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2433.248
  • ...
` Seçim bitti, mutfak harcamalarına zam geldi `
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA-Yerel seçimlerin ardından mutfak harcamasına temel oluşturan birçok gıdanın fiyatı artış gösterdiğini belirten Türk-İş Konya İl temsilcisi Necati Kökat,  mutfak enflasyonunda aylık artışın yüzde 1.58; oniki aylık artışın yüzde 15.29 oranında gerçekleştiğini söyledi.

Türk İş Konya İl Temsilcisi Kökat, dört kişilik ailenin açlık sınırının bin.167, yoksulluk sınırının 3 bin 802 lira, bekâr işçinin yaşam maliyetinin ise bin 387 lira olarak belirlendiğini söyledi.

2014 Nisan ayı açlık ve yoksulluk araştırmasını değerlendiren Türk-İş Konya İl Temsilcisi Necati Kökat “TÜRK-İŞ tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç Konfederasyon hesaplamalarına göre, bekâr bir işçinin yaşama maliyeti (yoksulluk sınırı) bin 387 liradır. Sadece bir kişinin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürebilmesi için yapılması gereken harcama tutarı ile ele geçen asgari ücret arasında 541 lira fark vardır. Bu fark yokluk ve yoksulluk olarak vatandaşların günlük yaşantısına yansımaktadır. “ dedi.

Kökat konuşmasının devamında,”TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında Nisan 2014 ayı itibariyle mutfak enflasyonundaki değişim şöyle oldu: Dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,58 oranında arttı.  Yılın ilk dört ayı itibariyle artış oranı yüzde 7,91 oldu.” Bilgisini verdi.

Kökat daha sonra, “Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı ve maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla, her ay düzenli olarak yapılan açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının 2014 Nisan ayı sonuçlarına göre: Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin167,17 lira, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim,   sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı  (yoksulluk sınırı) ise 3.801,85 lira olmuştur.”  İfadelerine yer verdi.

(İlyas Yavuz-İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir