• DOLAR 32.331
  • EURO 35.061
  • ALTIN 2282.613
  • ...
Paris`te Peygamber Aşıkları Salona Sığmadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

PARİS - Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in 1443. viladet yıldönümü münasebetiyle Türkiye’de Peygamber Sevdalıları Platformu’nun birçok şehir, ilçe, belde ve köyde düzenlediği Kutlu Doğum etkinliklerinin yanı sıra Avrupa Peygamber Sevdalıları İnsiyatifi de Avrupa ülkelerinin birçoğunda Kutlu Doğum etkinlikleri düzenlemeye devam ediyor. Bu etkinliklerden birisi de Fransa’nın Başkenti Paris’te gerçekleşti. Avrupa Peygamber Sevdalıları insiyatifi ve Paris Medine Camii’nin birlikte organize ettiği “Yürüyen Kur’an Hz. Muhammed” başlıklı Kutlu Doğum etkinliği Edip Aksu’nun okuduğu Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. 

Programın sunumu Türkçe Tahir Esen, Fransızca ise Uğur Suiçer tarafından yapıldı. Mevlid-i Şerifin iki dilde okunduğu program da Türkçe Mevlid  Şuayb Uslu, Kürtçe Mevlid ise Bilal Ataş tarafından okundu. Program boyunca Türkçe ve Kürtçe yapılan konuşmaların tamamı anında tercümanlar tarafından Fransızcaya çevrilerek kulaklıklar aracılığıyla yabancı misafirlere anlatıldı. Programda Avrupa Yetim-Der, İHO-EBRAR, Elegant Design ve Education&Savior (Eğitim ve Bilim) Okulu stand açarak tanıtımlarını yaptı. 

Medine Cami adına selamlama konuşması Orhan Demirbağ tarafından gerçekleştirildi. Demirbağ, düzenledikleri Kutlu Doğum etkinliğinin yeryüzündeki bütün Mustazafların kurtuluşuna birliğine ve saadetine vesile olmasını niyaz ederek, “Programa katılan tüm kardeşlerime ağabeylerime ablalarıma ve bacılarıma teşekkür ediyorum. Dualarını maddi ve manevi desteklerini bizlerden esirgemeyen gönüldaşlarımıza da teşekkür ediyorum. Allah (cc) bizleri Resullallah’ın bayrağı altında haşreylesin.” dedi. 

"Allah (cc), peygamberinin yolundan gidenleri sahipsiz bırakmayacaktır"
Fransa’da yaşayan Müslümanları temsil eden en büyük İslami kuruluş olan UOİF (Fransa İslami Kuruluşlar Federasyonu) eski Başkanı ve İEESH (Avrupa İslami Bilimler Enstitüsü) Başkanı Prof.Dr. Ahmed Cebellah programda kısa bir konuşma yaparak Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in tüm Müslümanlar için örnek model olduğuna vurgu yaptı. 

Prof. Cebellah, “Bizler Hz. Muhammed’i (sas) örnek almalıyız. Şüphesiz Peygamber Efendimizin hayatı bizler için örnektir. O Müslümanlar için örnek şahsiyet ve tek modeldir.  Müslümanlar ancak O’nun yolundan gitmelidirler. Şüphesiz ki Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed tarihin en önemli şahsiyetidir. Allah’a şükürler olsun hayatının bütün detaylarını bildiğimiz tek kişidir. Şüphesiz ki Allah O’nun (s.a.s.) yolundan giden Müslümanları sahipsiz bırakmayacaktır.” ifadelerini kullandı. 

Muhacirler Avrupa’ya peygamber sevdasını taşıyor
Türkiye’den Avrupa Peygamber Sevdalıları’nın misafiri olarak Avrupa’ya gelen Araştırmacı Yazar Özkan Yaman Paris Kutlu Doğum etkinliğinde Peygamber Efendimizin hayatından bazı kesitleri konu alan bir konuşma gerçekleştirdi. Yaman, “Bu gün sadece burada değil Türkiye’nin bir çok şehrinde ve İstanbul da Hz. Muhammed Mustafa anılıyor ve ona salavatlar getiriliyor. Avrupa’da Paris’te bizlere Muhammed Mustafaya salavatlar getirmeyi nasip eden Allah’a hamdolsun.” diyerek Kutlu Doğum etkinliklerinde Peygamber Efendimize çokça salavatlar getirildiğini belirtti. 

Yaman, “Buradaki Türkiyeliler, Afrikalılar, Asyalılar buralarda Muhacirdirler diye düşünüyordum fakat gördüm ki buralara Muhacir olarak gelenler burada Ensar olmuşlar ve Avrupa’ya Peygamber Sevdasını taşımışlar.” değerlendirmesinde bulundu. 

“Ortak Lisanımız Hz. Muhammed’dir”
Müslümanların tüm farklılıklarına rağmen aynı peygamberin rehberliğinde olduklarını belirten Yaman, “Burada lugatlarımız farklı, memleketlerimiz farklı ama lisanımız bir, dilimiz bir. Bizim lisanımız hubbu Muhammed’dir. Hepimiz alemlere rahmet Hz. Muhammed’i konuşuyoruz o bizim ortak lisanımızdır. Meşrebimiz memleketimiz ne olursa olsun o hepimizin Peygamberi ve rehberidir.” dedi.

Peygamber Efendimizi sevmenin onu (s.a.s) sevindirmekle olacağını ifade eden Yaman, “Hz. Muhammed’i sevmek onu sevindirmekle olur. Onun dinine yani Allah’ın dinine tabi olmakla olur. Onu sevmek ve sevindirmek Kur’an-ı yaşamakla mümkündür. Kardeşliğimizi pekiştirmekle mümkündür. Aramızdaki ihtilafı, kavgaları bırakmakla mümkündür. Bizler aramızdaki husumetleri bir kenara bıraktığımız zaman o çok sevinecektir.” şeklinde konuştu.

"Yetimleri seven ve sevindiren peygamber"
Peygamber Efendimizin yetim çocuklara yönelik sevgisine de değinen Yaman, “Bir bayram vakti çocuklar oynarken küçük bir çocuk üzgün ve sessizce ağlıyor. Peygamber efendimiz onu görüyor ve soruyor sen neden oynamıyorsun da böyle üzgünsün. Çocuk diyor ki onların babası var onlara elbiseler almışlar güzel hediyeler almışlar ama benim babam yok benim babam Uhud da şehit olmuştu. Efendimiz o çocuğa diyor ki, ben senin babam olsa Ayşe annen olsa hasan ve Hüseyin de kardeşlerin olsa kabul eder misin? Ve bunun üzerine o çocuk gülüyor sevince gark oluyor. Peygamber Efendimiz yetimleri sevdi ve sevindirdi.” ifadelerini kullandı. Yaman konuşmasını Peygamber Efendimizin hayatından bazı anekdotlar anlatarak sonlandırdı. 

“Müslümanlar birbirlerinin kardeşlerdir”
Programda Kürtçe bir konuşma gerçekleştiren Avrupa Alimler Birliği Başkanı Molla Abdulkadir Aydın, Peygamber Efendimizin sadece Müslümanlara değil tüm alemlere gönderilmiş bir peygamber olduğunu anlatarak Hz. Adem`den Hz Muhammed`e (sav) kadar var olan bütün peygamberlerin birbirlerinin kardeşleri olduklarını ve Müslümanların da birbirlerinin kardeşleri olduklarını söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından Medine Tiyatro Ekibi, Resulullah`ın doğumuyla birlikte gerçekleşen mucizeleri konu edinen tiyatro gösterimini sahneledi.

Medine Camii Kız ve Erkek ilahi gruplarının Peygamber Efendimiz üzerine bestelenen ilahileri seslendirdikleri programda Vuslat ilahi grubu Türkçe, Kürtçe ve Zazaca ilahiler seslendirdi. 

Paris Medine Camii’nin 4`üncüsünü düzenlediği Kutlu Doğum programında Camii müdavimleri tarafından okunan salavat ve hatimler de açıklandı. Medine Camii’nin organizesiyle, 61 milyon 37 bin 556 Salavat-I Şerife, 603 bin 534 İhlas Süresi, 63 bin 235 Felak Süresi, 71 bin 192 Nas Süresi, 117 Kur’an hatmi, 1808 Yasin ve binlerce zammı sürenin okunduğu açıklandı. Program okunan ismi azam duasıyla sona erdi.

Yaklaşık 2 bin misafirin katılım sağladığı Paris Kutlu Doğum etkinliğinde onlarca kişi programı ayakta izlemek zorunda kalırken 100 kadar programda gönüllü görev yapan Peygamber sevdalısının birçoğu salon dışında da saatlerce fedakarlıkta bulunarak misafirlere hizmette bulundu. Etkinliğin düzenlendiği Elize salonu işletmecileri salonun kiralanması için katkıda bulunurken programa sponsor olan işletmelerin de masrafların karşılanması adına katkıda bulundukları öğrenildi.   (Enes Suiçer, Hamza Korkut, Erdal Aslan - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir