• DOLAR 32.335
  • EURO 35.126
  • ALTIN 2306.74
  • ...
Tatvan peygambere olan sevgisini ispatladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Peygamber Sevdalıları Platformuna üye derneklerde Umut Der Tatvan Şubesi tarafından düzenlenen ‘Kutlu Doğum’ etkinliği büyük bir coşkuya sahne oldu. Tatvan Fuar Miting Alanını dolduran 10 binlerce Peygamber aşığı hep bir ağızdan tekbir ve salavatlar getirerek peygamberin doğumunu kutladı.

 

 

Programa saatler kala Fuar Miting alanına akın eden Peygamber Sevdalısı Tatvan halkı peygambere olan biatını yeniledi.

 

Program Saat 13.30’da Şuayb Zülüoğlu'nun Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Özlem Ajans sanatçıları Bilal Dalkılıç ile Salih Gül tarafından okunan Mevlid-i Şerif ile devam eden programda, Yahya Oğraş Türkçe, Molla Kerbela Şanlı ise Kürtçe bir konuşma yaptı.

 

Kutlu Doğum etkinliğinde sahne alan Bilal Dalkılıç ve Salih Gül, Hz. Muhammed üzerine bestelenen eserler seslendirerek alanı dolduran Tatvanlıları coşturdu.

 

Kur'an-ı raflara kaldırmışız
İlk olarak Türkçe bir konuşma yapan Yahya Oğraş, "Ülkemizde canı pahasına sürgünler yaşayarak hakikati asla ve asla dilendirme noktasında geri kalmayan merhum Akif üstadımız Kur'an-ı Kerim'in hakikatini özet bir şekilde haykırıyor. Şöyle diyor: "Ya açar bakarız nazmı celilin yaprağına yahut üfler geçeriz bir ölünün toprağına inmemiştir hele Kur'an hakkıyla bilin ne mezarlıkta okunmak için ne de fal bakmak için. Değerli peygamber âşıkları, gördüğünüz gibi Kuran'ın hakikati bu mısralarda biz çok net bir şekilde görüyoruz. Biz Kuran'ı raflara kaldırdığımız için bu hallerdeyiz. Bu gün eğer neslimiz gençlerimiz eğer özünden fıtratından uzak kalmışsa eğer genç kızlarımız bugün Kuran'ın gölgesinden uzak duruyorsa işte temel etken budur." dedi.

 

Kuran'ı raflardan indirme zamanı
"Bugün Anadolu’daki kardeşlerimiz Anadolu’daki insanlarımız Kuran'ı yaşam gayreti taşıyorsa bunun en büyük müsebbibi de Bediüzzaman hazretleridir" diyen Oğraş, "Onun için onların yollarını takip edelim. Çünkü o Kur'an, bir aydınlıktır, bir ısı tedavisidir, bir rahmettir. Peygamber (sav) bir hadisi şerifte şöyle buyuruyor: "Sizden öncekilerin tarihi, sizden sonrakilerin haberi, aralarındaki bütün meselelerin çözümü Kuran'dadır. Dolayısıyla biz eğer bugün bir problem yaşıyorsak bunun çözümü Kuran'dadır." Üstad bu anlamda kendini her zaman Kuran'ın talebesi olarak görmüştür. Hangi meseleyle, hangi problemle, hangi manevi sıkıntıyla karşılaşmışsa çözümünü Kuran'da aramıştır. O zaman bizler de Kuran'ı raflardan indireceğiz. Kuran'ı yeniden hayat bulmak adına çocuklarımızı onun ışığıyla aydınlatmaya çalışacağız inşallah." ifadelerini kullandı.
 

 

"Kuran'ın gölgesinde buluşalım"
Hz Muhammed'in (sav) Sünnetini hayatın her alanında bir yol olarak görmemiz gerektiğini belirten Oğraş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bakın bu konuda yine bölgemizin önde gelen önderlerinden şeyh Said şöyle der ‘’Ey Müslüman Kürt halkı, istiyor musunuz ki çocuklarınız Allah ve Resulünü tanımasın ve dinsiz yaşasın. Siz istiyor musunuz ki kızlarımız tesettürü açsın da toplumda açık bir şekilde gezsin. Siz istiyormuşsunuz ki, bugün oturduğunuz yerlerde meyhaneler açılsın ve sokaklarınıza sarhoşlar dolaşsın. Siz istiyormuşsunuz ki, şu genç neslimiz madde bağımlısı olsun. Evet, bizim Kürt halkımız, Anadolu halkımız Allaha hamdolsun hiçbiri bunları asla ve asla istemez. Onun için bizler Kuran'ın gölgesinde buluşalım. Ve bu konuda Kur'an-ı Kerim'in yanında Kur'an-ı Kerim'in canlı tefsiri olan sünneti saniyeyi canlı tutalım. Sünneti seniyyeyi hayatımızın her alanında kendimize bir yol olarak görelim. Değerli peygamber âşıkları gelin hep birlikte bu yolu kendimize yol olarak belirleyelim, bu yolu takip edelim. Muhammed Mustafa (sav) mi her an her zaman her mekân her zeminde yaşayalım yaşatalım."
 

 

Oğraş Son olarak, Bitlis'in, Tatvan’ın, Adilcevaz’ın, Hizan'ın, Nurşen’in, Ahlat’ın ve Mutki’nin çok önemli olduğunu ifade ederek, "Feyzullah il Ensari Alem Baba Camisi Bitlis’te oraya giderken hiç düşündünüz mü? Bu sahabe niye burada yatıyor. Şeyh Arvasi Hazretlerinin bu topraklarda niçin mücadele ettiklerini hiç düşündünüz mü? Evet, değerli peygamber âşıkları Feyzullah il Ensari, Ebu Eyüp Ensari’nin kardeşidir. Bitlis’imize 639 yılında hicretten 7 yıl sonra Resulullah'ın (sav) dünyada olmadığı bir dönemde onun sünnetini yaşamak için yaşatmak için Kuran'ın hakikatlerini Arabistan yarım adasının dışına taşmak için buralara geldiler ve buralarda şehit oldular." şeklinde konuştu.
 

 

Daha sonra Kürtçe bir konuşma yapan Molla Kerbala Şanlı, İslam alimlerine selam göndererek başladığı konuşmasında, "Seyid Kutup, Hasan El-Benna, Abdulkadir Mollaydı ki, bu dava için bu aşk için canlarını verdiler. Allah’ın selamı dedemiz şeyh Said’in üzerine olsun. Bu aşk için bu sevgi için idam sehpasına gitti, canını verdi. Allah’ın selamı üstadımız Said Nursi'ye olsun. Said’i Kürdi ki, bu aşk için hayatını zindan da ve hapiste geçirdi. Allah’ın selamı rehber Hüseyin’in üzerine olsun bu aşk için evini ve makamını bırakıp hayatını adayarak şehit oldu." dedi.
 

 

Peygamber aşkı için kişinin malını canını ve bütün değerini feda etmesi gerektiğini dile getiren Kerbela, "Çünkü Allah’ın Resulü bizi unutmamış bizim için çok cefalar çekmiştir. Bu ümmet ki, onun için çöllere düştü. O ümmet ki onun için Tatvan’da toplanmışlar ve ona salavat getirerek sevgilerini ve aşklarını gösteriyorlar. Hz Osman diyor ki, "Eğer kalbiniz killenmemişse eğer kalbiniz ve aklınız temiz ise Kuran'ı okumaya doymazsınız ve daima Kuran'ı okurdunuz." ifadelerini kullandı.
Daha sonra sahneye çıkan Yusuf Nurduhan ile Ahmet Çeltik'in okudukları şiir, duygu dolu anlar yaşanmasına neden olurken Umut Der Kız İlahi Grubunun seslendirdikleri ilahiler ise alanı şenlendirdi.
 

 

Program okunan dua ile son buldu. (Menderes Beysülen - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir