• DOLAR 32.593
  • EURO 34.852
  • ALTIN 2432.169
  • ...
Süre bitti ama kimyasalın yüzde 8`i hala Suriye`de
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Esad rejiminin elindeki kimyasal silahların ülke dışına çıkarılması için belirlenen sürenin son günü dolmasına rağmen silahların yüzde 8`lik bölümünün hala Suriye`de olduğu bildirildi.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ)-BM Ortak Misyon Koordinatörü Sigrid Kaag, Esad rejiminin elindeki kimyasal silahların yüzde 92`sinin taşındığını, geriye yüzde 8`lik bir bölümünün kaldığını açıkladı.

Suriye resmi haber ajansı SANA`da yayınlanan habere göre, Şam’daki Four Seasons Oteli`nde düzenlediği basın toplantısında Kaag, Suriye`deki kimyasal silahların taşınmasında yüzde 92 oranında başarı sağlandığını, imha sürecinin belirlenen takvim olan 30 Haziran tarihinden önce tamamlanmasını umduğunu ifade etti.

Bu aşamada en önemli görevlerinin silahların kalan yüzde 8`lik bölümünün Suriye dışına çıkarılması olduğunu kaydeden Kaag, tüm silahların taşınması durumunda silahların `tehlikeli kişilerin` eline geçme riskinin ortadan kalkacağını söyledi.

KSYÖ’nün daha önce kabul ettiği plana göre, Suriye rejimi, kimyasal silahları imha etmek için verilen 31 Aralık ile tüm kimyasal cephaneliğinin güvenli bir şekilde ülke dışına çıkarılması ve imha işlemini için verilen 5 Şubat tarihine uymamıştı.

Belirlenen tarihe kadar "taşınma işlemi"nin sona ermemesi nedeni ile süre 27 Nisan tarihine kadar uzatılmıştı. Güvenlik kaygılarını ve ekipman eksikliğini gerekçe gösteren rejimin kimyasal silahlarının tamamen "imha edilmesi" için ise son tarih 30 Haziran 2014 olarak belirlenmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir