• DOLAR 32.568
  • EURO 34.92
  • ALTIN 2432.026
  • ...
Suriye'ye 41 yardım TIR'ı yola çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN-İHH’nın öncülüğünde kurulan Mersin-Suriye İnsanı Yardım Platformu, hayır sever vatandaşlardan topladığı toplam 41 yardım TIR’ını yaptığı tören ile Suriye’ye gönderdi.

 

Törende bulunan Suriyeli vatandaşların giden konvoyun arkasından gözyaşları döktüğü görüldü.

 

İkindi namazından sonra Hz. Mikdad Camii  (Muğdat) yanından yapılan 41 yardım TIR’ını uğurlama törenine Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, İHH Yönetim Kurulu Üyesi Durmuş Aydın, İHH Mersin Şube Başkanı Mesut Kayacı ve  Mersin-Suriye İnsanı Yardım Platformu Mesut Kayacı, il protokolü, Suriyeliler ve vatandaşlar katıldı.

 

Tören Kur’an’ı Kerim tilaveti ile başladı. Ardından , İHH Mersin Şube Başkanı Mesut Kayacı ve  Mersin-Suriye İnsanı Yardım Platformu Mesut Kayacı 41 Yardım TIR’ının gönderilmesi hakkında kısaca bilgilendirme yaptı. Kayacı şunları söyledi: “Biz 41 TIR ile durmayacağız. Çünkü orda insanlar kedilerin memelerini emiyor. Kedi köpek etinin yenilmesi için fetva verildiği söyleniyor. Bombaların üzerine düştüğü insanların kahr olduğu bir yer. Biz burada rahatız. Tabi ne kadar rahat olmamız gerekiyorsa. Suriye’de bu dram devam ediyorsa durmadan 33 TIR şeklinde yardımları göndermeye devam etmemiz gerekiyor.”

 

Türkiye’nin her tarafından Suriyeli Müslüman kardeşlerimize yardımcı olmak için tüm halkın seferber olduğuna dikkat çeken İHH Yönetim Kurulu Üyesi Durmuş Aydın, “Mersin haklı da bu hasasiyeti göstererek şu anda 41 TIR ile bu yardım severliğe, bu ensarlığa gönül vermiş ve Suriyelilere yardım göndermek için seferber olmuş vaziyette.” şeklinde konuştu.   

 

8 milyon Suriyeli yerinden edildi

Şuan Suriye içerisinde 8 milyon insanın yerinden edildiğini hatırlatan Aydın,  5 milyon insanın Türkiye, Irak, Lübnan, Ürdün ve farklı ülkelere sığındıklarını belirtti.

 

Suriye’de çıkmak zorunda klan insanların oradaki mülteci kamplarında hayatlarını sürdürmeye çalıştıklarını aktaran Aydın, şunları söyledi: “Gerçekten Suriyeliler gittikleri yerlerde zor şartlarda yaşıyorlar. Ama daha da zor yaşayanlar Suriye içerisindekiler. Bu savaştan toplamda 5,5 milyon çocuk etkilenmiş vaziyette. 118 bin, 18 yaş altı çocuk hapishanelerde yaşıyor. Hayatını kaybeden 200 bine yakın insan var. Bunlardan 10 bin tanesi çocuk. Türkiye ve diğer ülkelere kendi başına girmiş olan çocuk sayısı 11 bin. Bizler İHH olarak, 2011 Mart ayından bu yana 120 milyon TL’lik ayni ve nakdi yardım yaptık.”

 

Türkiye’de 1 milyon Suriyeli bulunmakta

Törende bir konuşma yapan Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu şunları söyledi: “ Komşumuz ve kültürel, tarihi ve inanç temelli çok yakın ilişkide bulunduğumuz Suriye’de kelimenin tek anlamı ile bir insanlık kıyımı, bir insanlık ayıbı ve ne yazık ki savaşı yaşanıyor. Çocuklardan başlayarak her yaşı, her kişiyi kapsayan Suriye’de yaşanan o büyük dram, dünyanın her köşesinde Türkiye’de ki gibi yankılanmıyor. Türkiye’nin, Suriye konusunda harcadığı kaynak 2,5 milyar doları geçti. Ve Türkiye’de bulunan Suriyeli sayısı ise 900 bin geçerek 1 milyona yaklaştı.”

 

Yapılan konuşmaların ardından Mersin Müftüsü Ali Melek, duada bulundu. Daha sonra TIR kurdelelerin kesilmesi ile birlikte, 41 TIR’dan oluşan yardım konvoyu yola çıktı. Programa katılan Suriyeliler  yola çıkan konvoyun arkasından gözyaşı döktü.   (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir