• DOLAR 32.386
  • EURO 35.051
  • ALTIN 2326.566
  • ...

KONYA-MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, Konya’nın ihracat rakamlarında gösterdiği performansın 2023 hedeflerine ulaşma yolunda sağlam adımlarla yükseldiğini belirtti. 

Şimşek “Ocak ayında 137,7 milyon dolar ihracat yapan Konya, Şubat ayında 122,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.  Bir önceki yılın ihracat rakamlarına göre yüzde 30,5 oranında ihracat artışını gerçekleştirdik.” dedi. 

Türkiye’de 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine Konya’nın 15 milyar dolarlık katkı sağlamak istediğini belirten Dr. Lütfi Şimşek, “Şehrimiz sanayisinde Makine ve Otomotiv sektörü önemli bir yer tutmakta. Bu sektörlerin 2023 yılı için hedeflerinin yüksek olması Konya’yı da olumlu etkiledi. Geleneksel olarak başarılı olduğumuz bu sektörlerin önderliğinde 2023 hedeflerimize pozitif bir ilerleyiş kaydediyoruz. Diğer taraftan Gıda alanında sağlayacağımız sektörel ilerleme hedeflerimizi yakalamada önemli bir etken olacaktır.” şeklinde konuştu. 

Konya sanayisinin ilerleyişinin daha üst seviyelere çıkması için Lojistik Merkez çalışması ve Üniversite-Sanayi iş birliğinin önemine değinen Şimşek, “ Lojistik merkezin şehrimizde aktif hale gelmesi sanayicimizin ihracatına önemli bir etkisi olacaktır. Bu aşamada Lojistik Merkez çalışmalarını önemsiyoruz ve bir an evvel tamamlanmasını arzu ediyoruz.” İfadelerini kullandı. 

“Şehrimizin liman merkezi olan Mersin’e şu anda daha çok kara yollu ile ulaşım sağlamaktayız.” Şimşek şunları dile getirdi: “Bu da gerek maliyet gerekse zaman yönünden sanayicilerimize yük getirmekte. Ama Lojistik Merkez ve Konya-Karaman-Mersin arasındaki yük ve yolcu taşımacılığına uygun yeni tren hattı sayesinde sanayicilerimiz hem ciddi bir nakliye yükünü azaltacak hem de zaman olarak ciddi bir kazanım sağlayacak. Bunun için Lojistik Merkez önemli. Diğer taraftan Üniversite- Sanayi işbirliği sayesinde özellikle AR-GE çalışmalarının daha ileri safhalara geçmesi gerektiğine inanıyoruz. Dünya’da artık nitelikli ve teknolojik ürünlerin değeri artıyor. Bunun için AR-GE çalışmaları ülkemizin sanayisine değer katacaktır. Tabi ki nitelikli insan kaynakları ihtiyacının karşılanmasında da bu işbirliğinin önemi ortaya çıkıyor.”

“Konya teşvik sisteminde istediği yerde olmamasına rağmen…”

Özellikle son dönemdeki teşvikler sayesinde Anadolu’nun sanayi kuruluşları için cazip hale getirilmeye çalışıldığını hatırlatan Şimşek “Konya teşvik sisteminde istediği yerde olmamasına rağmen gerek konum gerekse de iş gücü sayesinde bu zamana kadar Anadolu’nun parlayan yıldızı olmuştur. Son dönemde şehrimizde önemli yatırımların yer aldığını görmekteyiz. Bundan sonra da bu yatırımların devam edeceğine inanıyoruz.” 

Şimşek  son olarak yabancı sermayenin de bu noktada Konya’ya bir ilgisinin olduğunu söyleyerek,”Bu güvenin devam etmesi şehrimizin yükselişini sürdürmesinin en önemli etkeni. İlerleyen dönemlerde Konya’nın sanayi şehri unvanına yeni başarılar ekleyeceğine tüm kurumlarımızın inancı tamdır.” dedi.(İlyas Yavuz-İLKHA)