• DOLAR 32.323
  • EURO 35.094
  • ALTIN 2306.902
  • ...
Dicle Üniversitesinde Fizik Günleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  - İkinci bölümü Mayıs ayında düzenlenecek olan 'Dicle Fizik Günleri'  Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü ve Fizik Topluluğu(DÜFİT) tarafından Fen Fakültesinde gerçekleştirildi.

 

Etkinliğe konuşmacı olarak Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyeleri Fizik Bölüm Başkanı  Prof. Dr. Ali Havare,  Doç. Dr. Kenan Söğüt ve Doç. Dr. Oktay Aydoğdu katıldı. 

 

DÜFİT Başkanı Şükriye Candan yaptığı açılış konuşmasında;  Dicle Fizik Günlerinin 10 yıldır çeşitli üniversitelerden konusunda uzman Fizikçilerin bilgi paylaşımı, yol gösterme ve birlikte bilimsel üretim gerçekleştirme amacıyla katıldığını belirtti.

 

Fizik Bölümü Başkanı ve DÜFİT Danışmanı Prof. Dr. İrfan Açıkgöz ise Temel Bilimlerle ilgili yanlış politikaların sonucu olarak sorun yaşandığını ve bu sorunları ancak Temel Bilimlere ve Temel Bilimcilere gereken önem ve desteğin sunulmasıyla çözüleceğini vurguladı.

 

Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berrin Ziyadanoğulları ise yaptığı konuşmada, Temel Bilimlerle ilgili olarak Fen Fakültesi Dekanlar Konseyinde yaşadıklarını ve konuştuklarını aktararak Fizik, Kimya ve Biyoloji Bölümlerine tercih yapılmasını özendirmek amacıyla LYS'de ilk 30000-40000'e giren ve temel bilimleri tercih eden öğrencilere burs verilmesi gerektiğini belirtti.

 

"Fizik ve Felsefe arasındaki tarihsel bağlantı"
Prof. Dr. Ali Havare, "Fizikte Felsefik ve Yaşamsal Kavramlar" başlıklı konuşmasında; temel kavramlar ve özellikle uzay-zamanla ilgili yanlış bilinenlere dikkat çekerek bu kavramların yaşamdaki yerini ve önemini vurguladı ve Fizik ve Felsefe arasındaki tarihsel bağlantı ve ortak kavramları irdeleyen sunumda Fiziğin tüm disiplinler arasında temel ve özel bir yere sahip olduğunu belirtti. Havare, Newton dönemi ve Einstein dönemindeki olgular ve bulguların karşılaştırıldığı bu sunum problem çözmede kavramların doğru bilinmesinin ne kadar önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

 

"Evrenin büyük patlamayla başlayıp hala süren genişlemesi"
Doç. Dr. Kenan Söğüt ise, "Cinnet Geçiren Evren" başlıklı sunumunda Evrenin büyük patlamayla başlayıp hala süren genişlemesi ve değişimiyle ilgili kuramsal ve deneysel çalışmalardan bahsetti. Söğüt, Evrenle ilgili genel kuramları ve temel bilgileri özetledikten sonra CERN'de yürütülen çalışmaların ayrıntılarını anlatan konuşmacı kütle kazanma mekanizması(Higgs), evrenin ilk anlarını anlama, karanlık madde ve karanlık enerji konusunda bilinen ve bilinmeyenleri açıkladı. Bu çalışmaların Higgs bozonunun bulunmasıyla sonuçlandığını ve sonuçta bu çalışmayı yürütenlerin Nobel Fizik Ödülünü aldığının altını çizen konuk konuşmacı CMS ve ATLAS gruplarında nasıl çalışıldığını ve verilerin nasıl analiz edildiğini de vurguladı.

 

"Rehberlik servislerinin yanlış yönlendirmesi sonucu öğrenciler Fizikten soğutuldu"
Doç. Dr. Oktay Aydoğdu, "Fizik ve Fizikçi" başlıklı konuşmasında Fiziğin ve Fizikçilerin bilim ve toplumdaki yerini tablolar ve somut bilgilerle açıklayarak Fiziğin yaşamda tartışmasız biçimde çok önemli bir yeri olduğunu ve Fizik Bölümlerinin tercih edilmemesinin sadece işsizlikle açıklanamayacağını belirtti.

 

Sosyoloji ve Tarih Bölümlerini bitirenlerin büyük bölümünün işsiz kalmasına rağmen tercih edildiğini fakat lise öğretmenlerinin ve dershanelerdeki rehberlik servislerinin yanlış yönlendirmesi sonucu öğrencilerin Fizikten soğutulduğunu ve tercihlerini yanlış yaptıklarını özellikle vurgulayan Aydoğdu, bu konunun çözümü için LYS'de ilk 30000'e girerek Fizik(Kimya, Biyoloji) bölümlerini tercih edenlere TÜBİTAK tarafından burs verilmesini ve bursların Yüksek Lisans ve Doktora sürecinde de devam ettirilmesini önerdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir