• DOLAR 32.32
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2296.718
  • ...
Ağrı`da `Küreselleşme Bağlamında Değer Sorunu` Konferansı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AĞRI - Nezehat Çeçen Konferans Salonunda gerçekleştirilen Programa, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Demirayak, idari ve akademik personel ile öğrenciler katıldı.

“Küreselleşme Bağlamında Değer Sorunu” başlığı altında, özellikle 90’lı yıllardan sonra çok ciddi bir biçimde hem dünyanın, hem de Türkiye’nin gündeminde tartışma konusu olan küreselleşme neticesinde ortaya çıkan siyasi ve ekonomik durumların bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de oluşturduğu etik sorunlar ve bu etik sorunlar merkezinde değer sorunlarına değinen Prof. Dr. Ali Osman Gündoğan, 2002 yılından itibaren Türkiye’de sosyal bilimler alanında felsefe tartışmalarının merkezinde “değer” sorununun olduğunu ifade etti.

90’lı yılların başı, bizim için önemli olduğu kadar, dünya için de çok önemli gelişmelere sahne olduğunu kaydeden Prof. Dr. Gündoğan, “Özellikle Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra ortaya çıkan durumda, yeni dünya düzeni, küreselleşme, post modern durum gibi kavramlar, tam da entelektüel camianın tartıştıkları merkezi kavramlar haline geldi” dedi.  

Bu merkezi kavramları en iyi şekilde motive eden çalışmalardan birisinin Francis Fukuyama’nın “Tarihin Sonu ve Son İnsan” adlı tezinin olduğunu İfade eden Prof. Dr. Gündoğan; “Fukuyama’dan hemen sonra da “Medeniyetler Çatışması” iddiasıyla Samuel Huntington’un bu tartışmalara önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Gündoğan konuşmasına şöyle devam etti: “Biz bir tepkiye istinaden kendimizi konumlandırmadan, tamamen içinde bulunduğumuz ahlaki olgunluğu dikkate almak suretiyle, bir bakıma küreselleşme ve post modernizmin ortaya çıkardığı değerler kaosu ve çok kültürlü toplumların ortaya çıkardığı siyasi krizleri yok etmek için, kendimizi değiştirmek zorundayız. Buna şöyle bir itirazda bulunulabilir; kendisini değiştirmek isteyen kendisinden memnun olmayandır. Farklı bir itirazdır bu. Fakat buna verilebilecek olan en güzel cevapta şudur; hiçbir fert, hiçbir değerler sistemi ve hiçbir kültür olmuş bitmiş değildir. Her birimiz birer insan varlığı olarak, konuşmakta olan varlıklar olduğumuz gibi, içinde bulunduğumuz kültürümüz ve değerler sistemimizde yine oluşmaya devam etmektedir. Nurettin Topçu’nun çok hoş bir ifadesi vardır; ‘Her hareket daha mükemmele duyulan bir özlemdir.’  İnsanın kendi hareketiyle kendi kendisini değiştirmesi dediği durumdur aslında bu. Dolayısıyla kendimizi değiştirmek, kendimizde ki eksikliğin farkına varmakla mümkündür.”

Konferansın son bölümünde salondaki dinleyenlerin sorularını da cevaplayan Prof. Dr. Gündoğan’a, günün anısına Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Demirayak tarafından teşekkür plaketi verildi.

(Hasan Özbay - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir