• DOLAR 32.345
  • EURO 35.145
  • ALTIN 2309.178
  • ...
SON DAKİKA
Gurbetçiye vekillik yolu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk’ün teklifi, AK Parti Grubu tarafından kabul edilirse, Meclis Başkanlığı’na sunulacak. Teklif, AK Parti grubunun desteği ile Meclis’te Haziran ayına kadar kabul edilirse, yurt dışındaki seçmenler, ilk kez 2015 seçimlerinde kendi milletvekillerini seçebilir.

Milletvekili sayısının 560’a çıkacak
Külünk’ün hazırladığı 7 maddelik kanun teklifi, milletvekili sayısının yurt içinde 550 olarak korunurken, yurt dışı için 10 milletvekilliği getirilerek toplam milletvekili sayısının 560’a yükseltilmesini öngörüyor.

Dünyada 5 bölgeden 10 milletvekili
Yurt dışından seçilecek milletvekillerinin de; Avrupa, Güney ve Kuzey Amerika, Afrika, Asya ve Avustralya esas alınarak dağıtılmasını içeriyor. Teklife göre; bu milletvekillerinin dağılımı, Türk vatandaşlarının nüfus yoğunluğu, coğrafi ve sosyo – kültürel etkileşimi dikkate alınarak tespit edilecek.

Teklifte, yurt dışı milletvekili olarak seçilenlerin Meclis çalışmalarına daha esnek katılacakları varsayılıyor. Bu nedenle 550 yurt içi üye sayısının korunarak, 10 ilave milletvekili kontenjanı önerildiği belirtiliyor. Teklif gerekçesinde şöyle denildi:
“TBMM içtüzüğüne göre oluşturulan ihtisas komisyonu ve genel kurul aritmetiğinin, 550 milletvekiline göre devam ettirilmesi halinde yurt dışı milletvekillerinin muhtemel ulaşım sorunları nedeniyle çalışmalara katılamama durumunda TBMM çalışmalarının olumsuz etkilenmesinin önüne geçilmesi hedeflenmiştir”

Teklifin amacı
Milletvekili Külünk teklif gerekçesinde, dünya genelinde yurt dışında yaşayan Türk vatandaşı sayısının resmi rakamlara göre 3 milyon 682 bin olmakla birlikte, 4 milyon olduğunun tahmin edildiğini belirtti.
Külünk teklifle amacını şöyle açıkladı:

“Temsilde adalet, seçim barajı, dar bölge ya da daraltılmış bölge ve Başkanlık sistmi gibi çeşitli seçeneklerin tartışıldığı ülkemizde seçmen iradesinin yani Milli İradenin sandıkta en güzel şekilde tecelli etmesi, demokrasinin güçlenmesi ve derinlik kazanması anlamında önemli bir katkı olacaktır. Türkiye’nin bölgesel ve küresel iddiası olan, köklü ve büyük bir devlet olma geleneğini yaşanan bir ülkenin, dünya genelinde yaşayan vatandaşlarını temsil eden Milletvekillerinin olması ile vatandaşlarımız kendilerini sandıkta ifade etmiş olacaklardır”

Yurt dışındaki seçmenler ilk kez 2014 Ağustos`unda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy kullanacak.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir