• DOLAR 32.478
  • EURO 34.942
  • ALTIN 2428.724
  • ...
Yayla muzu ithal muzu geride bıraktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS-Halk arasında yayla muzu olarak bilinen uçkun, fiyatıyla ithal muzu geride bırakarak cep yakıyor.

 

Halk arasında şifa olarak bilinen uçkun meyvesi tezgahlardaki yerini alırken, fiyatıyla da diğer meyveleri geride bıraktı.

 

Kışın zam şampiyonlarından biri olan ithal muz 6 TL, yerli muz 4 TL iken yayla muzu 7,5 ile 8 TL’den müşteri buluyor. Toplanması ve tezgahlara getirilmesinin bir hayli zahmetli olduğunu ifade eden uçkun toplayıcılardan Tolga Albayrak ve Emrullah Üzerk şunları söyledi: “Sabahın erken saatlerinden itibaren saatlerce yürüyerek Uçkun’un olduğu yüksek bölgelere gidiyoruz.

 

Burada kayalıklardan ve sarp yerlerde zorlukla topladıklarımızı sırtlayarak köye getiriyoruz. Bazen köy minibüsleri bazen de yola gelerek geçmekte olan bir arabaya koyup merkeze getiriyoruz. Burada bekleyen dükkancılara ve seyyar satıcılarına satıyoruz. Günde iki kişiyle birlikte şuan ancak 20-30 kilo getirebiliyoruz. Bu çok zahmetli ve uğraşlı bir iştir. Fiyatının ilk çıkışta bu kadar olması gayet normaldir.”

 

Uçkunu köylüden alıp tezgahında satan Tahsin Baştuhan ise, “İlk çıkması nedeniyle fiyatı biraz daha yüksektir. İthal muzu geride bırakmış durumdadır. Buna rağmen yayla muzunun alıcısı, ithal muz alıcısından daha çoktur. İleriki günlerde Uçkun çoğaldıkça fiyatları da düşecektir” şeklinde konuştu.

 

Dağların yüksek kesimlerinde bahar aylarında yetişen Uçkun, tansiyona, şekere ve kolesterole iyi geldiği ifade ediliyor.Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir