• DOLAR 32.506
  • EURO 34.981
  • ALTIN 2435.104
  • ...
Başsavcı'dan 3 takım elbise sözü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Mardin’de Oyak Çimento Grubu ve Türk Böbrek Vakfı İşbirliği ile gerçekleştirilen eğitim panelinde ilginç diyaloglar yaşandı.

 

 

Türk Böbrek Vakfı tarafından ‘Böbrek Sağlığı ve Sağlıklı Beslenme’ konusunda eğitim verilirken, OYAK Çimento Grubu tarafından da Mardin Devlet Hastanesine tam donanımlı bir diyaliz ünitesi bağışlandı.

 

 

OYAK Çimento Grubu için “Sosyal sorumluluk” adına gerçekleştirdiği eğitim projesi kapsamında Türk Böbrek Vakfı’nın en önemli amaçlarından birisi olan ‘Ülkemizde Böbrek Hastalıklarının Önlenmesi’ alanındaki faaliyetlerin yanında, bölgedeki kronik böbrek hastalarının tedavilerine yönelik diyaliz makinesi temin edilmesi mümkün oldu.

 

 

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen eğitim paneline Mardin Valisi Ahmet Cengiz, Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Dündar, Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, OYAK Mardin Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Ayhan Ulupınar, il protokolü ve öğrenciler katıldı.

 

 

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, “Böbrek Sağlığı ve Sağlıklı Beslenme” konulu seminer ve Diyaliz Makinesi Bağış Protokolü töreninde yaptığı konuşmada, katılımcılara bol su tüketmeleri konusunda tavsiyede bulundu. Böbreğin iki büyük düşmanının bulunduğunu, bunların tuz ve şeker olduğunu anlatan Erk, günlük tuz tüketiminin 6 gram, şeker tüketiminin ise 50 gramı geçmemesi gerektiğini vurguladı.

 

 

Özellikle bölgede çok fazla tuz tüketildiğini, bölge insanının buna çok dikkat etmesi gerektiğini anlatan Erk, yemek salonlarında da bir düzenlemeye gidilmesini arzu ettiklerini ifade eden Erk, “Masalara konulan tuzlukların delik sayısının azaltılarak bire indirilmesini, hatta masalara hiç tuzluk konulmamasını istiyoruz. Müşteri tarafından talep edildiğinde getirilmesini uygun buluyoruz. Bu durum Finlandiya'da 15 yıldır uygulanıyor. Finlandiya'da tuzluk talep üzerine masaya getiriliyor. Fastfood zincirlerinden de bu çalışmalara destek geldi. Bazı markalar, tepsilere paket tuzları talep olmadığı takdirde koymuyorlar. Tuzun azaltılması konusunda başta büyük direnişler olacaktır. Bu tamamen alışkanlıkların değişmesiyle doğru orantılı, sigara örneğinde olduğu gibi. Sigara yasaklandığı zaman büyük bir hengâme yaşandı. Ancak gelinen noktada Türkiye genelinde sigara tüketimi yüzde 20 azaldı, önemli olan budur. Ayrıca Sigara içilmesi böbrek kan akımında azalmaya neden olur. Böbreğin kan akımı azalması sonucu yeterince süzme yapamaz ve atık maddeler vücutta birikir.  Ayrıca sigara içen kişilerde böbrek kanseri gelişme riski yüzde 50 artıyor.”

 

 

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Erk’in bu açıklaması üzerine Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Dündar da eşi Ayşen Dündar’ın aşırı bir şekilde sigara içicisi olduğunu dikkat çekerek, eşine sigara bıraktırması halinde kendisine üç takım elbise alma sözünü verdi.

 

 

Erk de günde 2 paket sigara içen Ayşen Dündar’la görüşeceğini ve hanımefendiyi sigarayı bırakmaya teşvik edeceğini söyledi. Erk, Ayşen Dündar’ın sigarayı bırakması halinde Başsavcı’dan kazanacağı takım elbiseleri de böbrek yetmezliği hastalarına bağışlayacağını sözlerine ekledi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir