• DOLAR 32.33
  • EURO 35.095
  • ALTIN 2294.662
  • ...
SON DAKİKA
Balıkçılıkta bir sezon daha sona erdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2013-2014 av sezonunda da avcılıktan elde edilen üretimin önemli bir bölümünü hamsi, mezgit, çaça ve istavrit gibi göçmen balıklar oluşturduğunu bildirerek, “Balıkçılıkta bu sezonun önceki iki sezona göre daha iyi geçmiş olması üreticilerimiz açısından olumlu bir gelişmedir” dedi. 

Bayraktar, balıkçılıkta son yıllarda özellikle yetiştiricilikte önemli gelişmeler olduğunu, bunun dış ticaret rakamlarına da yansıdığını, su ürünlerinde 2013 yılında 186,2 milyon dolar ithalata, 521,1 milyon dolar ihracata ulaşıldığını belirtti.  

 Üretim rakamları

Türkiye’de su ürünlerinde üretimi avcılığa dayanıyor. Fakat son yıllarda su ürünleri yetiştiriciliğinin çok hızlı bir gelişme kaydetti. 2002 yılında 627 bin 847 ton olan su ürünleri üretimimiz, 2011 yılında 703 bin 545 tona ulaştı. 2012 yılında ise bir önceki yıla göre yüzde 8,3 oranında azalarak 644 bin 852 tona indi.

Kültür balıkçılığı olarak da adlandırılan su ürünleri yetiştiriciliğinin, bütün dünyada gelişen, desteklenen ve geleceğin sektörü olarak değerlendirilen bir sektör olduğunu vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Su ürünleri yetiştiriciliğinde önemli gelişmelerin olduğu ülkemiz, su kaynakları, modern ve ileri teknoloji varlığı, girişimci ruhu ve her türlü yatırım olanakları ile şanslı ve potansiyeli yüksektir. Bu potansiyelini çok iyi kullanmak zorundadır. Bu anlamda sektörü daha da ileri boyutlara taşıyacak, stratejilere, projeksiyonlara, destekleme politikalarına ve uygulamalara ihtiyaç bulunmaktadır.

Tüketim yetersiz

Su ürünleri üretimimizdeki artışa rağmen kişi başına su ürünleri tüketimimiz gelişmiş ülkelerin tüketiminin 2’de biri 3’te biri kadardır. 2002 yılında 466 bin 289 ton, kişi başına 6,7 kilogram olan tüketim, 2012 yılında 532 bin 346 ton ve 7,1 kilograma çıktı. Kişi başına düşen su ürünleri miktarının dünya ortalamasının 17,3 kilogram, Avrupa Birliği ortalamasının 23 kilogram iken ülkemizde yaklaşık 7,1 kilogramdır.

Dünya ortalamasında tüketime ulaşmak için yaklaşık 2 kat, Avrupa Birliği ülkelerinin tüketimini yakalamak için ise 3 kat daha arttırmamız gerekiyor. Su ürünlerinin hem ekonomik değeri hem de insan sağlığı yönünden önemi göz önüne alındığında tüketimin de artabilmesi için balık üretimimizi artırmamız gerektiği açıktır.”

11 yılda ihracat 96,7 milyon dolardan 521,1 milyon dolara çıktı

Avrupa’ya ihraç edilen tek hayvansal tarım ürün olan su ürünlerinde 2013 yılında 186,2 milyon dolar ithalata, 521,1 milyon dolar ihracata ulaşıldığını bildiren Bayraktar, “2013 yılında 67 bin 247 ton olan ithalatımıza karşın yaklaşık 94 bin 886 ton ihracatımız bulunuyor. 2002 yılında Türkiye 26 bin 860 ton su ürünleri ihracatı yapmış karşılığında 96 milyon 728 bin 389 dolarlık döviz geliri elde etmişti. Aynı yıl su ürünleri ithalatı 22 bin 532 ton, ithalata ödenen döviz de 18 milyon 754 bin dolar olmuştu” dedi. (İlyas Yavuz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir