• DOLAR 32.593
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2420.797
  • ...
Tesettürlü okumak,  İslamî ve insani bir haktır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Demir / Şanlıurfa

Yeni anayasa çalışmalarının başladığı bu süreçte birçok STK tesettür seferberliğine destek verirken toplumda tesettür bilincinin oluşması için değişik programlar düzenlemeye devam ediyorlar. STK’ların bu çalışmalarıyla beraber âlimler her fırsatta tesettürün önemini anlatıyorlar. Bu kapsamda Doğruhaber’e konuşan Şanlıurfa Dergâh Camisi eski imamı Molla Sabri Yazar Hoca, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başörtüsü yasağının hem İslamî ve hem de insani bir hak olduğunu vurgulayan Molla Sabri hoca, başörtüsü yasağının hiçbir kurum tarafından engellenemez bir hak olduğunu söyledi. 

ÖRTÜNMENİN FIKHİ YÖNÜ

Hocam, tesettürün İslam’daki yerini ve fıkhi yönünü anlatır mısınız?

Tesettür İslam’ın emridir. Tesettür ayeti nazil olunca hiçbir sahabe hanımı itaatsizlik etmemiş hemen tesettüre bürünmüştür. Ondan sonra örtüsüz hiçbir yere gitmemişlerdir. Hanefi mezhebinde fitne olmadığı takdirde tesettürlü bir bayan için yüz ve el görünebilir. Fakat Şafii mezhebinde İmam Şafii’ye göre kadının tepeden tırnağa örtünmesi gerekir.

KADIN AÇILIRSA FİTNE DOĞAR

Peki, sosyal açıdan baktığımızda kadın neden örtünmelidir?

Birçok fitneler kadınların açılıp saçılmasından meydana geliyor. Kadınların açılıp saçılması gençleri günah bataklığına sürükler. Bunun için İslam dini örtünmeyi emrediyor. Zaten kadınlar şunu bilmelilerdir ki örtü onlar için bir zulüm değildir.

Bugün ben Müslüman’ım diyen ama örtünmeyen bayanlar da var. Bunların durumu nedir?

Resulullah (s.a.v) şöyle buyuruyor: “Yeryüzünde iki sınıf insan vardır. Ama şimdi yoklar daha sonra çıkacaklar. Bunlardan birincisi, giyinmiş olan açık kadınlardır. Başları, bacakları, her tarafı ortada olan kadınlardır. Bunlar cennetin kokusunu dahi alamazlar” diyor. Eğer bir kadın örtünmenin Allah’ın emri olduğunu bildiği halde açık saçık giyinirse günahkâr olur. Efendim bu çağda tesettür yoktur, açık giyinmek gerekiyor derse Allah muhafaza oruç tutsa, namaz kılsa kabul olmaz. Onun için tesettür çok önemlidir.

KIZ ÇOCUĞU 7 YAŞINDA TESETTÜRE BÜRÜNMELİ

Tesettürle ilgili gündemde en çok kız çocuklarının örtünmesi ve okul okuması konusu var. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Öncelikle Şafii mezhebine göre 7 yaşına gelmiş bir kız çocuğundan abdest bozulur. İmam Şafii, 7–8 veya 9 yaşına gelen bir kız çocuğunun artık örtünmesi gerektiğini söylüyor. Bu kapsamda bir gün Peygamber Efendimiz, baldızı Esma’yı yaşı küçük olmasına rağmen başı açık ve ince elbiseler giymiş bir şekilde görünce yüzünü çeviriyor ve kendisini, “Esma, sen artık ergenlik çağına yaklaştığında kız çocuklarının örtünmeleri gerektiğini bilmiyor musun?” diyerek uyarıyor ve örtünmesini emrediyor.

İNSAN BAŞI AÇIK ZEKİ OLMUYOR

Öte yandan hayânın temsili olan tesettür her yerde olmalıdır. Hatta okullarda daha çok olmalıdır. Çünkü kız ve erkek öğrenciler birlikte bir masada oturuyorlar, beraber gidip geliyorlar. Bu da çok tehlikeli bir durumdur. Bu tehlikeli durumu tesettür önler. Ayrıca “okumak için tesettürsüz olacaksın” diye bir şey yoktur. “Okula giden tesettürsüz olacak” diye bir şey mi var, olur mu öyle şey? İnsan başı açıklıkla zeki olmuyor. Bilakis tesettürle daha akıllı oluyor.

ÖRTÜYÜ ENGELLEMEK İNSANİ DEĞİLDİR

Keyfi olarak uygulanan ve yasal dayanakları da bulunmayan okullardaki başörtüsü yasağını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bugün Türkiye’de özgürlüklerden bahsediliyor, okula giden kız çocukları başı açık, kolu açık, bacakları açık bir şekilde gidiyor. Kimse de onlara engel olmuyor. İşte en az bunlar kadar tesettürlü okula gitmek isteyenlerin de örtülü okumaya hakları vardır. Bu vatan ve memlekette benim yaşamaya hakkım vardır. Kaldı ki bu hakkı engellemeye çalışmak ne İslam’la bağdaşır ne de insanlıkla bağdaşır.

DEVLET TEPKİLERİ DİKKATE ALMALI

Tesettür konusunda devlete düşen görev nedir?

Tesettür Allah’ın emridir. Diyanet bile örtü Allah’ın emridir ve örtünme farzdır diyor. Örtüsüzlüğü engellemesi gereken devlet olması gerekirken, bugün anayasada yasak olmayan tesettür keyfi muamelelerle yasaklanıyor. Okul müdürleri keyfi muamelelerle örtülü öğrencileri okula almıyorlar. Almadıkları yetmiyor bir de ailelere ceza kesiyorlar. Devletin buna engel olması gerekir. Başörtüsüne özgürlük için toplanan bu imzaları yapılan kampanyaları hükümet dikkate almak zorundadır. Çünkü demokrasi içinde yaşıyoruz diyorlar. Demokrasilerde açılıp saçılmaya kimse yasak koymuyor. O zaman benim de tesettürüme kimse yasak koyamaz.

YASAKTAN DOLAYI KIZLAR OKUL OKUMUYOR

Güneydoğu’da birçok kız çocuğunun başörtüsünden dolayı okul okumadığı söyleniyor?

Kesinlikle öyle. Mesela, 1948’de köyümüzde ilkokul açıldığında kimse kız çocuğunu okula göndermedi ve hala göndermeyenler var. Bu da doğal olarak Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde okuma yazma oranının düşük olmasının tek sebebidir. Halk kız çocuklarını okula göndermeyip Kur’an kursuna gönderiyordu. Jandarma gelip zorla çocukları okula götürüyordu. Yeter ki kız çocukları okula gelsin, diyorlardı. Kız çocukları örtüleriyle okullara gitmeye başlayınca da keyfi muamelelerle bunu yasakladılar.

Bu noktada şunun iyi bilinmesi lazım. Devletin her kurumu ve müessesi herkesin ortak malıdır. Bu müesseselerde çalışanların maaşı halkın verdiği vergilerle ödeniyor. Fakat o müessesede memur olanlar vergisinden maaş aldığı vatandaşın kız çocuğunu tesettürlü olduğu için okula almıyor. Tesettürlü öğrenciyi okula almama gibi bir hakkı yoktur. Tesettür Allah’ın emridir, farzdır. Tesettürlü okumak isteyen kız çocuklarına engel olmaya kimsenin hakkı yoktur.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir